Afbeelding
Foto: Albert Stolwijk

LEERLINGEN SINT-PETRUSSCHOOL LEREN OVER CLIMATE CHANGE

'Duurzame energie is wel duur'

RENS VAN DEN ELSEN

De lampen uitdoen als er niemand meer in de klas is, de verwarming minder hoog zetten en op de fiets naar school komen. Zomaar wat ideeën waar de leerlingen uit groep acht van de Sint-Petrusschool dinsdagochtend mee kwamen om energie te besparen. Maar brengen ze die ook in de praktijk? De Boxtelse klimaatgoeroe Jan Juffermans probeerde dat tijdens zijn gastles wel tussen de oren te krijgen. ,,We moeten allemaal nadenken over hoe we het klimaat niet uit de hand laten lopen", gaf hij de kinderen mee.

Juffermans verzorgt de les al voor het tiende jaar, steeds in het kader van de Duurzame Week Boxtel. De afgelopen jaren ziet hij wel een positieve trend, zowel in de klas als in het dorp. ,,Voorheen gingen we tijdens de les ook nog even naar buiten om te tonen hoe zonnepanelen eruit zien. Maar dat hoeft niet meer, want veel daken liggen er nu vol mee. Dat is natuurlijk een mooie ontwikkeling", aldus de milieubewuste Boxtelaar.

Om zijn uurtje uitleg toch wat meer cachet te geven, heeft Juffermans dit keer een videoclip waarin hiphoppers over climate change rappen, een mini-windmolen en een mini-zonnepaneel meegenomen naar de klas. ,,Kijk, als je blaast gaan de wiekjes draaien en begint er een lampje te branden. Zo werkt het ook op grote schaal. Wie weet hoe hoog een windmolen is?", vraagt hij de leerlingen. Veel vingers gaan omhoog en er klinken antwoorden die veel te laag blijven. Als ze het (gemiddelde) antwoord horen, klinkt er ongeloof vanaf de schoolbanken: ,,Whoa, dat is vet."

AUTO'S

Juffermans vertelt aan de kinderen over fossiele energiebronnen zoals kolen en aardgas en nieuwe mogelijkheden die de warmte van de zon en de kracht van wind en water met zich meebrengen. Op de vraag wie er thuis al een (deels) elektrische auto heeft of elektrisch kookt gaan er tot zijn verrassing al best wat vinger de lucht in. ,,Kijk, daar heb je je energierevolutie in de klas", zegt hij tegen leraar Willem Merkx.

Die knikt bemoedigend, maar plaatst direct een kritische vraag: ,,Maar oude benzine-auto's zijn toch uiteindelijk minder vervuilend dan nieuwe elektrische?" Juffermans lijkt daarop even van slag en geeft dan aan dat alles dat je lang gebruikt uiteindelijk beter is voor het milieu.

LASTIG

De leerlingen zitten een uur lang geboeid te luisteren. Maar de vraag is of ze ook echt iets met de tips en de noodzaak om energie te besparen gaan doen. De elfjarige klasgenootjes Ise Waterschoot en Willemijn van Duren vinden het toch wel lastig. ,,Thuis praten we niet zo over het milieu. We hebben wel een hybride auto, zonnepanelen en koken op inductie. Maar zelf vind ik het lastig om te bedenken wat ik kan doen om te helpen", zegt Ise. Bij Willemijn thuis rijdt de auto op fossiele brandstof: ,,Maar ik ga vrijwel altijd op de fiets naar school en papa en mama zeggen ook altijd dat we de lichten uit moeten doen."

Toch lijken de twee wel te weten waarom het allemaal vrij langzaam gaat met de energietransitie. Ise: ,,Duurzame energie is best wel duur." Tegen die redenatie kan zelfs de belerende boodschap van de rappers niet op...

FOTO BOVEN: ,,Iedereen blazen", roept klimaatgoeroe Jan Juffermans naar de leerlingen van de Sint-Petrusschool. Samen brengen ze zo de mini-windmolen op gang die hij heeft meegenomen voor zijn gastles over klimaatverandering. (Foto: Peter de Koning).


Steven Brunswijk gaat met humor los op slavernij

Eerst stond hij vooral bekend als 'de Braboneger'. De Tilburger Steven Brunswijk gaf in humoristische filmpjes op YouTube zijn mening over zaken in de maatschappij. Die geuzennaam heeft hij inmiddels van zich afgeschud en nu staat Brunswijk als cabaretier op de planken. Tijdens zijn tour 'Van Slaaf tot Meester' doet hij donderdag 24 oktober Podium Boxtel aan.

Brunswijk gaat in zijn show dieper in op een zwart hoofdstuk uit onze geschiedenis, de slavernij. Als je het in Nederland over de slavernij hebt ontstaat er volgens hem altijd een krampachtige sfeer. En dat terwijl de afschaffing van de slavernij ondertussen 155 jaar geleden is. Dus is het volgens de Brabantse grappenmaker hoog tijd om er grappen over te maken, maar ook om samen met het publiek uit te zoeken of dat eigenlijk wel kan.

Kaarten voor deze voorstelling kosten 17,50 euro en zijn verkrijgbaar bij cadeauwinkel Hebbes aan de Markt en bloemsierkunst Marimba aan de Van Beekstraat in Boxtel, maar ook via de website www.podiumboxtel.nl.


Koren brengen muzikale ode aan overledenen

De zangkoren Lavendel en Purcell herdenken tijdens een speciaal concert op zondag 10 november in Lennisheuvel op muzikale wijze de doden.

Projectkoor Purcell brengt de Funeral Sentences van componist Henry Purcell. Kamerkoor Lavendel omlijst die met nummers rondom het thema herdenken.

De uitvoering vindt plaats vanaf 15.00 uur in de Theresiakerk. Kaarten kosten vijf euro en zijn te bestellen via telefoonnummer 06-37 31 86 28 of e-mailadres Tj-A.degroot@kpnplanet.nl.