Afbeelding
Foto: Isabel Erkemeij

MELVIN UIT ESCH MAAKT BOEK VOOR EVENEMENT TEGEN PESTEN

'Iedereen heeft wel een knuffelverhaal'

RENS VAN DEN ELSEN

Na ruim een jaar verzamelen, foto's maken, schrijven en bedenken is het binnenkort zover. De twaalfjarige Melvin Erkemeij uit Esch brengt zondag 10 november zijn boek 'Ode aan de knuffel' uit. Hij hoopt hiermee geld in te zamelen om een evenement op te zetten voor kinderen die gepest worden. De creatieve Esschenaar wist veel mensen over te halen hun knuffelverhaal met hem te delen, waaronder enkele bekende Nederlanders.

,,Melvin heeft er altijd wel een handje van gehad om mensen met zijn charmes over te halen zich ergens voor in te zetten", vertelt moeder Isabel. Die onbevangenheid heeft er voor gezorgd dat hij al veel voor elkaar heeft gekregen met zijn stichting Peace by Melvin.

Al op jonge leeftijd wilde de tweedejaars gymnast iets doen voor andere kinderen. Zo ging hij naar Nepal om zelfgemaakte knuffels uit te delen, zamelde hij kleding en speelgoed in voor kinderen in oorlogsgebieden en haalde met zijn knuffelnaaiwedstrijd geld op voor een meisjesinternaat in Indonesië. Altijd met knuffels als rode draad.

In de zomer van 2018 kwam het idee voor een boek over knuffels naar boven. ,,Iedereen heeft wel een knuffelverhaal, dus ben ik samen met mijn moeder oproepjes gaan plaatsen in verschillende media", vertelt Melvin. Dat wierp vruchten af, want nu het boek bij de drukker ligt staat de teller op ruim zestig bijdragen. ,,En nog steeds blijven de verhalen binnen komen", vult Isabel aan.

MANGA

Het zijn niet alleen maar teksten die het boek vullen, mensen brengen juist in allerlei verschillende vormen een ode aan hun knuffel. ,,We hebben liedjes, tekeningen en persoonlijke verhalen. Maar ook een Japanse manga-strip van iemand uit China. Dat is wel mijn favoriete bijdrage", vertelt Melvin. Voorts bevat een van de pagina's een unieke afbeelding van Dagobert Duck met zijn knuffel, gemaakt door een van de tekenaars van het weekblad Donald Duck.

MARCO EN MAARTEN

Naast bijdragen van zijn beste vriend en zijn zusje, hebben ook bekende Nederlanders Melvin geholpen om het boek te vullen. Hij wist ze op een handige manier te benaderen. Zo stuurde Melvin een kijkersvraag in voor jurylid Maarten van Rossem van het programma De Slimste Mens en hij wachtte Marco Borsato op na diens concert in de Rotterdamse Kuip. Van Rossem nam daarna via e-mail nog contact op en stuurde een verhaal in en Borsato nodigde Melvin uit voor een interview. Daarnaast heeft ook Corry Konings een persoonlijk verhaal geschreven over haar relatie met een vroegere knuffel.

Melvin hoopt natuurlijk zoveel mogelijk boeken te verkopen, om zo een hoge opbrengst te realiseren ten behoeve van zijn evenement voor gepeste kinderen. Dat moet in het voorjaar of zomer van 2021 plaats gaan vinden. ,,Het moet iets worden waarbij de kinderen zichzelf weer leren kennen en er komen veel creatieve activiteiten, zoals een lachyoga, dans- en zangles en een tekenworkshop", geeft Melvin aan.

Het 160 pagina's tellende boek kost twintig euro (exclusief verzendkosten). Alle opbrengsten komen ten goede aan het evenement. Vanaf 10 november is het boek te koop via www.peacebymelvin.com.

BOVENSTE FOTO: Ook een van 's lands bekendste zangers Marco Borsato leverde een bijdrage aan het boek van Melvin Erkemeij. (Foto's: Soulmate Images).


Molenwijkschool opent zwerfboekenstation

Op de speelplaats van jenaplanschool Molenwijk aan de Achterberghstraat in Boxtel wordt morgen, vrijdag 11 oktober om 10.00 uur een KinderzwerfboekStation geopend. Vanaf dat moment kan alle jeugd uit Boxtel, maar ook uit de dorpen in de omgeving, er terecht om zwerfboek op te halen of af te leveren.

De landelijke organisatie Kinderzwerfboek stimuleert lezen en wil zoveel mogelijk KinderzwerfboekStations. Schooldirecteur Monique van de Ven is enthousiast: ,,Niet alle kinderen hebben thuis boeken of worden gestimuleerd naar de bibliotheek te gaan. Dat merken we ook op school en in onze wijk (Selissenwal - red.). Met dit initiatief willen we lezen voor alle kinderen toegankelijk maken." Het doel is dat kinderen boeken meenemen, lezen en daarna terugbrengen óf verder laten zwerven. Via een speciale zwerfcode kunnen zij de boeken zelfs volgen op hun tocht door het hele land.

Nederland telt inmiddels bijna drieduizend zwerfboekstations. Daarin rouleren zo'n miljoen boeken.

De cover van Melvin's boek Ode aan de knuffel. Zondag 10 november is de besloten presentatie in Vught.