WINKELIERS WILLEN SNEL BESLUIT

'Plan Oosterhof tillen we niet over verkiezingen'

PÅL JANSEN

Waarom moet het besluit rondom de uitbreidingsplan van winkelcentrum Oosterhof een half jaar worden uitgesteld? Dat is de vraag die winkeliers hebben nadat college van B en W dit vorige week bekendmaakte. ,,Het plan vinden we niet verkeerd en ook niet dat eraan geschaafd moet worden, maar het is wéér uitstel", aldus DA-drogist Marc van den Biggelaar. De winkeliers zijn bang dat het plan over de verkiezingen wordt getild. Wethouder Eric van den Broek laat weten dat dit 'absoluut niet de bedoeling is'.

Hans van Erp, eigenaar van Dierenspeciaalzaak Boxtel en voorzitter van Winkeliersvereniging Oosterhof, maakt het al een aantal jaren mee. De kaarten liggen op tafel, de standpunten van 'de tegenpartijen' (met name Coop, Albert Heijn en Plus) zijn duidelijk en de gemeente zegt in principe dat het huidige plan alleen nog moet worden 'bijgeschaafd'. Daarom is het voor hem een raadsel dat er nu geen spijkers met koppen worden geslagen.

Medebestuurslid Van den Biggelaar beaamt dat: ,,Het plan wordt omarmd, er is goed contact met ambtenaren en de vereniging van eigenaren, toch wordt het uitgesteld. Zo gaat het elke keer." Hij vervolgt: ,,Op andere plekken zit de detailhandel in het slop. Hier in Oosterhof heb je nog een paar ondernemers die vooruit willen. Ik zou zeggen: omarm die mensen en knijp je handjes dicht."

De gemeente Boxtel bekijkt of het besluit sneller kan volgen. Zij heeft de tijd genomen alle belanghebbenden aan te horen en hun input mee te nemen waardoor diverse zaken zijn opgeschoven. ,,Dit proces nam circa vijf maanden in beslag", aldus een woordvoerder van Van den Broek.

LOPEN ROMMELEN

Hoewel meerdere winkels in Oosterhof baat hebben bij uitbreiding, wordt de discussie voornamelijk gevoerd vanwege de supermarkten. Jumbo wil uitbreiden met een aantal vierkante meters dat het maximum van 15 procent, afgesproken in de detailhandelsvisie uit 2015 van de gemeente Boxtel, ver overschrijdt. Nu is daar iets vanaf gegaan, maar nog steeds


Thaise flora

De Boxtelse aquariumvereniging Daphnia houdt maandag 14 oktober een lezing over de flora en fauna van Thailand. In gemeenschapshuis De Walnoot aan de Reginahof 1 vertellen Jan en Margie van der Heijden over wat zij zoal hebben gezien tijdens hun reis naar het Aziatische land. De lezing begint om 20.00 uur en de toegang is voor iedereen gratis.

zal de nieuwe Jumbo groter worden dan vier jaar geleden is afgesproken.

,,Het lijkt erop dat men zich niet aan de detailhandelsvisie gaat houden", weet supermarktondernemer Jan Tax van Coop in Liempde. Hij benadrukt helemaal niet tegen renovatie van Oosterhof te zijn, maar hekelt de gang van zaken. ,,Ik vind dat je afspraken na moet komen en niet moet lopen rommelen. Prima als Oosterhof wordt aangepakt, maar dat Jumbo een speciaal podium krijgt, vind ik ongepast."

Ronald de Jong van Albert Heijn heeft met het uitstel in ieder geval het gevoel dat het 'serieus wordt opgepakt' door de gemeente. ,,Alhoewel de brief van het college aan de gemeenteraad hierover wel veel vragen bij mij oproept." Hij wacht af hoe het plan er, na het 'bijschaven' door de gemeente, uit komt te zien voordat hij conclusies trekt.