...KLAAS GROENEN...
...KLAAS GROENEN... Foto: eigen collectie

BOXTELSE CROSSER HAAKT AF IN BELGIË

Klaas Groenen richt zich op veldritcompetitie

Hoewel hij het afgelopen weekeinde tweemaal af moest stappen, heeft de Boxtelse wielrenner Klaas Groenen toch een goed gevoel overgehouden aan zijn eerste veldritten. Hij debuteert dit seizoen als eliterenner.

Groenen startte in twee grote Belgische crossen. De deelname aan de Ethias Berencross in Meulebeke was zaterdag van korte duur na een tube die van de velg liep en een lekke band in de tweede ronde. Een dag later verschenen bij de Grote Prijs (GP) Pelt van de Rectavit-series bijna alle toppers van het Belgische veldrijden aan de meet.

Door het slechte weer hadden veel B-renners zich zondag afgemeld. De regen kwam met bakken uit de hemel en het parcours was één grote waterglijbaan. Groenen kon vanuit de laatste startrij een paar plaatsjes opschuiven en belandde in het wiel van Lars Boom. Dat lukte vijf ronden. Daarna moest hij passen.

Het veldritseizoen begon op 1 september in Mechelen; een vroege cross om conditie, materiaal en concurrentie op de proef te stellen. Onder droge en snelle omstandigheden reed Groenen op zijn gemak rond. Hij kon zelfs na kettingproblemen nog in het wiel van Pim Ronhaar komen. Na een tempoversnelling moest hij een gat laten vallen en finishte op twee seconden als tweede achter winnaar Ronhaar.

De tweede veldrit was de GP Cees Sint Nicolaas te Dordrecht. Hier verscheen een sterk deelnemersveld aan de start: Stan Godrie, Kyle Agterberg, Pim Ronhaar en Niels Vandeputte. Groenen miste bij de start de aansluiting met de kopgroep en reed de hele wedstrijd in zijn eentje op een vijfde plaats. In de laatste ronde was de tank leeg. Hij werd door een achtervolgende groep bijgehaald en eindigde als negende.

Na een fantastisch seizoen bereikte de oorspronkelijk uit Sint-Michielsgestel afkomstige Groenen in januari van dit jaar zijn eerste hoogtepunt: de Nederlandse amateurtitel veldrijden in Huijbergen. Hierna maakte hij de overstap naar de elite. Vorig seizoen reed hij in België enkele wedstrijden om dit niveau te 'verkennen'. Daarbij werd duidelijk dat Groenen nog stappen moesten zetten om aansluiting met de 'grote jongens' te creëren.

KAZACHSTAN

Groenen kreeg te horen dat daarvoor een goede zomer met veel trainingen en wedstrijden op de weg onmisbaar was. Met Team Invicta Road is hij enkele keren op pad geweest om een mooie klassieker en enkele criteriums te rijden. Daarnaast trainde hij vrijwel de hele zomer met de opleidingsploeg van Astana en enkele renners van Proteam Astana in Kazachstan; Groenen verbleef daar vier maanden voor zijn afstudeeropdracht.