Afbeelding
Foto: Albert Stolwijk

BUURT KOPPEL EN DUINENDAAL PRAAT OVER HERINRICHTING

'Processiepark: plek voor ontmoeting'

HENK VAN WEERT

Zeven omwonenden willen het Boxtelse processiepark tussen de Koppel en Duinendaal herinrichten. Het moet in hun ogen vooral een ontmoetingsplaats worden. De initiatiefnemers hebben zich verenigd in een werkgroep en willen hun ideeën met andere buren delen. Dat gebeurt zondag 20 oktober vanaf 11.00 uur. Uiteraard in het processiepark.

,,Over de herinrichting wordt in Boxtel al een lange tijd en door veel mensen nagedacht. Een groepje van zeven bewoners heeft ook de koppen bij elkaar gestoken. Niet om het wiel opnieuw uit te vinden. Maar wel om snel een start te kunnen maken met kleine aanpassingen. Want tot nu toe zijn er meer plannen gemaakt, dan er werkelijk stappen zijn gezet", stelt Ingrid Stoffels.

De Boxtelse is een van de bewoners met ideeën voor de herinrichting. ,,Alle plannen die tot nu toe zijn gemaakt, hebben wij ook bekeken. En daar zit veel goeds in." Er is gesproken met de gemeente, het parochiebestuur, woonstichting Joost en Heemkunde Boxtel. Ook ging de werkgroep in overleg met Christian van Zogchel, die in 2011 al een voorstel tot herinrichting lanceerde. De Boxtelse boommakelaar is een kleinzoon van Paulus van Zogchel, die het processiepark in 1924 ontwierp.

AFBEELDING LIDUINA

,,Wij willen het goede van eerdere plannen nemen en daarop voortborduren. We vinden het vooral belangrijk dat de buren het parkje kunnen gebruiken om elkaar te ontmoeten", stelt woordvoerder Stoffels van de werkgroep. Die wil echter bovenal dat de spade in de grond gaat. Daarom hebben de bewoners al enkele kleine initiatieven ontplooid. Tegen de huizen van Duinendaal komen geveltuintjes om de omgeving te vergroenen. Ook komt er een afbeelding van het Liduina-ziekenhuis dat daar vroeger stond en dat veel oudere Boxtelaren nog kennen. Als het weer meewerkt, kan er zelfs al worden begonnen met het aanleggen van een jeu-de-boulesbaantje.

In de toekomst wil de werkgroep de verbinding tussen de Sint-Petrusbasiliek en het processiepark versterken. Ook denkt zij na over het kunnen houden van kleine optredens, zoals vroeger het geval was met het Zomerspektakel. Vorige maand waren er ook optredens. Daarbij ging het om straattheater tijdens festival Bockesprongen dat voor het tweede jaar op rij in het processiepark neerstreek.

NIET KANT EN KLAAR

Stoffels: ,,Een aantal kleine dingen wordt op dit moment al gerealiseerd, zoals die geveltuintjes, afbeelding van het ziekenhuis en vlaggen tegen de gevels van de huizen van Duinendaal. De grotere plannen gaan we echter eerst bespreken met de overige bewoners. We willen niet met kant-en-klare plannen komen, zonder met alle buren en overige belangstellenden te praten."

Zondag 20 oktober worden in het processiepark de eerste resultaten getoond van hetgeen tot nu toe is bereikt. Met elkaar wordt gepraat de 'mooist mogelijke invulling' van het processiepark, aldus Stoffels. ,,De koffie staat klaar tussen 11.00 en 13.30 uur."

FOTO BOVEN: Het processiepark op Duinendaal moet een ontmoetingsplek worden als het aan een groepje omwonenden ligt. Hun ideeën leggen ze binnenkort voor aan de overige buurtbewoners. (Foto: Albert Stolwijk).


FRACTIES STEMMEN UNANIEM IN MET MEERJARENONDERHOUDSPLAN

Meer geld voor gemeentelijke panden

Om de komende tien jaar het onderhoud van lokale overheidsgebouwen op peil te houden, heeft de gemeenteraad van Boxtel dinsdag unaniem ingestemd om het budget met 430.000 euro op te schroeven naar jaarlijks ruim negen ton. ,,De hogere lasten doen pijn, maar zijn noodzakelijk", verwoordde SP-raadslid Rinze van der Veen de algemene gevoelens bij de fracties.

Kübra Atalay van oppositiepartij CDA vroeg zich af of de budgetverhoging nodig was om achterstallig onderhoud weg te werken. Daarvan is echter geen sprake, betoogde wethouder Peter van de Wiel die voor de gemeentelijke eigendommen verantwoordelijk is. Of extra onderhoud nodig is om overbodige panden beter verkoopbaar te maken, wilde Atalay voorts weten. Maar ook daarop reageerde Van den Wiel ontkennend.

ENERGIENEUTRAAL?

De gemeente Boxtel draagt graag uit dat zij duurzaam is. Dat in het meerjarenonderhoudsplan (MJOP) echter geen budget zit om al haar panden in 2030 energieneutraal te maken, was voor Mariëlle Wijffelaars van coalitiepartij D66 aanleiding op te roepen tot waakzaamheid.

Vanuit de oppositie drongen Gerlof Roubos (Balans) en Dymph van de Vries (VVD) aan de ambitieuze duurzaamheidsdoelstelling los te laten. Te meer omdat landelijk het streven is om pas in 2050 energieneutraal te zijn. Maar Van de Wiel vond dat pleidooi 'prematuur' en gaf aan dat de gemeenteraad zelf het besluit nam om over iets meer dan tien jaar energieneutraal te zijn.

Roubos opperde bovendien om verenigingen en andere organisaties die van gemeentelijke panden gebruikmaken mee te laten helpen zodat het onderhoud goedkoper wordt. ,,Maak daarbij gebruik van vrijwilligers, medewerkers van WSD en schakel ook mensen met een uitkering in", gaf het raadslid van Balans de wethouder mee. Die reageerde niet afwijzend: ,,U draagt interessante opties aan. Waar mogelijk zullen we deze gebruiken."

GLIJBAAN DOMMELBAD

Fractievoorzitter Joep Schalkx van coalitiepartner Combinatie95 complimenteerde B en W met de gedetailleerde inhoud van het MJOP. Dat het budget wellicht minder fors hoeft te stijgen als bepaalde kosten nog eens kritisch worden bekeken, bevreemdde hem echter. Maar dit had Schalkx verkeerd geïnterpreteerd, stelde wethouder en partijgenoot Van de Wiel. ,,Sommige kosten moeten misschien niet als onderhoud, maar als investering worden aangemerkt."

Als voorbeeld gaf Van de Wiel de glijbaan in het Dommelbad die over enkele jaren aan vervanging toe is. Daarmee is


een bedrag van 1,2 miljoen euro gemoeid. Overigens bekijkt het gemeentebestuur ook welke panden al dan niet in eigendom moeten blijven. Zo moet Villa Phaf aan de Rechterstraat, waar ooit de gemeentelijke sociale dienst zetelde, worden afgestoten. In tegenstelling tot wat eerder in deze krant werd vermeld, staat het monumentale herenhuis momenteel leeg.

In totaal bedragen de onderhoudskosten van de gemeentelijke panden gemiddeld jaarlijks 1,62 miljoen euro tot en met 2027. De helft daarvan komt door schoolgebouwen. Hoewel Boxtel daarvan economisch eigenaar is, betalen de meeste scholen het gros van het onderhoud vanuit Rijksmiddelen, aldus een woordvoerder.