Tijdens de bijeenkomst van KAN eind september kregen de leden uitleg over de klussen die in het voedselbos moeten worden uitgevoerd. (Foto: eigen collectie).
Tijdens de bijeenkomst van KAN eind september kregen de leden uitleg over de klussen die in het voedselbos moeten worden uitgevoerd. (Foto: eigen collectie). Foto: KAN

'BOXTEL STRAKS GEEN FAIRTRADE MEER'

Wat de bibliotheek betreft blijft Just Fair

PÅL JANSEN

Het geduld van voorzitter Frank Geurtz van Just Fair is bijna op. Per 1 januari eindigt de proefperiode voor de Fairtrade-winkel, voorheen Wereldwinkel, in bibliotheek Babel Boxtel aan de Burgakker. ,,Wij zijn er ingegaan met het idee dat de bieb een sociaal-cultureel centrum wordt met allerlei andere partijen", aldus Geurtz. Hij wil voor 'zijn' 25 vrijwilligers per 1 januari meer duidelijkheid over de toekomst, anders trekt-ie de stekker uit het initiatief.

Just Fair zat tot 1 december 2018 onder de noemer Wereldwinkel aan de Rechterstraat, toen sloot die de deuren. Op dat moment werden al gesprekken gevoerd over een verhuizing naar de bibliotheek. Doel is om van dat pand een soort sociaal-cultureel centrum te maken, een concept à la DePetrus in Vught. Niet alleen zou Just Fair in de bieb komen, maar ook andere partijen. ,,De VVV toonde al interesse. Eerst was ook de gedachte nog dat MuBo zou komen", geeft Geurtz aan. ,,We hebben die voortrekkersrol toen genomen om als eerste partij in de bieb te stappen."

De voorzitter vindt het allemaal te lang duren en krijgt geen zekerheid: ,,Tegen MuBo zeg ik: gebruik de ruimte in de bieb om te exposeren. Er was dus ook contact met de VVV op de Markt; die wil ook graag. Maar dan moet de gemeente weer overleg voeren met allerlei partijen, hoor je een tijdje niets meer...", schetst hij. ,,Er moet iemand doorpakken."

VERRAST

Regiomanager Martin Hol van bibliotheek Babel is enigszins verrast, aangezien hij eerder deze week de indruk kreeg van Geurtz dat Just Fair na 1 januari ook verder wilde gaan op de Burgakker. ,,Wij zijn heel blij met de Fairtrade-winkel en hebben die er ook straks nog graag bij. Wat we wel vinden, is dat er iets met de bieb moet gebeuren."

Echter, net als de gemeente Boxtel heeft ook bibliotheek Babel te maken met fikse bezuinigingen. Ondertussen zijn de ideeën voor de bieb ondergebracht bij het centrumplan Boxtel Binnen de Bruggen (BBdB). En dat wordt gefaseerd uitgevoerd, dus denkt Geurtz dat het plan voor de bieb daar weer op moet wachten.

TERUGHOUDEND

Volgens wethouder Marusjka Lestrade hoeft een en ander niet te betekenen dat de ontwikkeling van de bibliotheek aan de achterste mem komt te hangen. Delen rondom de Zwaanse Brug kunnen volgens het visiedocument van BBdB al best eerder worden uitgevoerd: ,,Daarmee doel ik bijvoorbeeld op een eventuele eerdere aanpak van de bibliotheek." Ze geeft wel aan terughoudend te zijn omdat de gemeente nog zoekt naar de financiën voor BBdB en andere ontwikkelingen ook geld kosten.

KNOPEN DOORHAKKEN

Hol van bibliotheek Babel hoopt dat er in deze coalitie nog knopen worden doorgehakt. ,,Het is koffiedik kijken omdat ook het bezuinigingsplan bij ons er tussendoor komt. Maar zoals ik het ambitieniveau ken, is dat deze coalitie het plan er nog door krijgt en dat de uitvoering in 2021 zal plaatsvinden."

Geurtz hoopt in ieder geval gauw duidelijkheid te krijgen: de stekker gaat er na 1 januari anders dus echt uit. ,,Ik weet donders goed dat we miljoenen moeten bezuinigen. Maar het hoeft geen geld te kosten. Ik wil het best mee regelen."


VERENIGING ZET IN OP (NATUUR)EDUCATIE

Kleine Aarde Netwerk wil groen beleefbaar maken

RENS VAN DEN ELSEN

Met 25.000 euro kun je veel leuke dingen doen. De vereniging Kleine Aarde Netwerk (KAN) ontving dit bedrag uit een erfenis en gaat het de komende jaren inzetten op het natuurterrein aan het Klaverblad. Zo komt er onder meer een educatief lesprogramma, maar zijn er ook plannen voor een vogelkijkhut en krijgt de vijver een steiger.

Het zijn enkele ideeën die het bestuur van KAN onlangs aan haar leden presenteerde tijdens een bijeenkomst op De Kleine Aarde (DKA). Voorzitter Patricia van Rooij is blij met het extra geld, dat afkomstig is van iemand die DKA een warm hart toe droeg: ,,Het schept mogelijkheden. Hiermee kunnen we onze doelen weer een stap dichterbij brengen. En dat is het gedachtegoed, historie en educatieve en natuurwaarde van de 'oude' DKA nieuw leven inblazen, ook met de kennis van nu. We vinden het dan ook een eer dat wij dit geld mogen gebruiken."

LESPROGRAMMA

Door middel van verschillende educatieve projecten hoopt KAN nieuwe mensen kennis te laten maken met DKA. Een van de mogelijkheden om dat voor elkaar te krijgen, is de ontwikkeling van een lesprogramma voor scholieren. ,,Dit gaan we doen in samenwerking met de voedsel- en de insectentuin. De lessen moeten gaan over eetbaar groen voor mens en dier. Het programma zou straks zo in elkaar moeten zitten dat er geen vrijwilligers nodig zijn om het te begeleiden", aldus secretaris Marianne Galema van het netwerk.

Daarnaast wil KAN ook een educatief aanbod voor volwassenen tot stand brengen, onder meer in de vorm van workshops in het voedselbos. ,,We zoeken hiervoor ook de samenwerking met andere partijen", vertelt Galema.

Al deze activiteiten brengen wel een extra uitdaging met zich mee voor het vroegere milieu-educatiecentrum, ziet ook Van Rooij: ,,Het is een prachtig terrein om te delen, maar tegelijkertijd ook erg kwetsbaar. Daar moeten we dus een goede balans in zien te vinden."

PIONIERS

Bij KAN beseffen ze goed dat DKA een andere functie heeft dan vroeger. Toen was het een toonbeeld en inspiratiebron voor duurzaam denken en doen in Nederland. De laatste jaren zijn veel nieuwe pioniers daar weer mee bezig. ,,Daaruit ontstaan weer samenwerkingen en ontmoetingen", aldus Van Rooij.

Met een achterban van ruim 120 leden zetten diverse actieve leden van het in 2017 opgerichte netwerk zich daar graag voor in. Dat geldt ook voor alle andere partijen die actief zijn op DKA. Galema: ,,Iedereen weet elkaar inmiddels goed te vinden. We delen de ambitie; als we samenwerken, kunnen we hier een plek creëren die het duurzame gedachtegoed eer aan doet." De projecten van KAN moeten in de loop van 2020 vorm krijgen.

MOTIVATIE

Voor een aantal plannen wil KAN projectleiders werven die hiervoor een vergoeding krijgen. ,,Dat kunnen onze eigen leden zijn, maar ook externe zzp'ers. Dat betalen we uit de erfenis", aldus Van Rooij. Volgens de voorzitter gaat het hierbij om een financiële bijdrage om mensen te motiveren mee te doen om zo ook de continuïteit van de projecten te waarborgen.

Een aantal vacatures, zowel vrijwillig als betaald, is al ingevuld. Ook heeft KAN enkele mogelijke projectleiders op het oog. Wel is de vereniging nog op zoek naar een bestuurslid en vrijwilligers om mee te helpen in het voedselbos. Alle vacatures zijn binnenkort ook te vinden op de website van de vereniging www.kleineaardenetwerk.nl.