Afbeelding
Foto: Peter de Koning

GILDENBONDSHARMONIE VERZORGT SPANNEND CONCERT

Griezelen tijdens muzikale Halloween

LINDA VAN DE WIEL

Ze zijn nog volop bezig met de voorbereidingen, Storm Storms, Tessa Bastiaansen en Evi Kuipers. Samen met de andere muzikanten van het leerlingenorkest én het harmonieorkest van de Gildenbondsharmonie brengen zij zondag 27 oktober een griezelig en muzikaal verhaal ten tonele. In de Tijberzaal van het Baanderherencollege werkt ook een aantal gasten mee.

Hij heeft nog niet vaak met het harmonieorkest samengespeeld, maar Storm (13) vindt het wel tof: ,,Mijn ouders spelen er allebei al jaren, dus ik vind het bijzonder om nu samen met hen muziek te maken."

Bijzonder is ook dat het concert in een andere vorm wordt gegoten. ,,Marion Verhoof heeft een griezelig verhaal geschreven dat zich afspeelt op kasteel Stapelen in de negentiende eeuw", vertelt medeorganisator Suzanne van de Ven (41). ,,Het is een spannende vertelling over de nacht van Halloween, compleet met heksen en toverspreuken. Het verhaal wordt muzikaal ondersteund door de verschillende instrumentengroepen van de harmonie. Elke groep staat voor een ander personage. Het wordt echt heel vet."

SCHRIKKEN

Evi (13) vindt het optreden ook vet: ,,Al vind ik het meedoen in een groot orkest best pittig. We moeten flink op tempo spelen en extra goed naar elkaar luisteren." Maar het thema spreekt de klarinettist aan: ,,Ik vind Halloween cool. Elk jaar houden we in de buurt een spooktocht waarbij ze me voortdurend laten schrikken. Dat vind ik erg spannend."
Tessa (ook 13) vindt het concert eveneens aansprekend: ,,Het is het eerste grote optreden dat we doen sinds Onbeperkt on Stage dat begin februari plaatsvond. Voor aanvang ben ik vast nerveus, maar ik heb er vooral veel zin in."

Ook de muziekstukken spreken tot de verbeelding bij de jonge muzikanten. Evi: ,,The Fly vind ik een heel grappig muziekstuk waarin heel veel geluiden voorbij komen." Tessa vult aan: ,,En we spelen Dance Macabrem, het lied dat je hoort in het Spookslot van de Efteling. Én een nummer uit de Amerikaanse film The Adams Family."

SPANNENDE PRIJZEN…

Er is dus voldoende te griezelen tijdens het muzikale verhaal. Dat is overigens geschikt voor jong en oud. ,,We zoeken ook de samenwerking met andere Boxtelse verenigingen", stelt Suzanne. ,,Een aantal kinderen van musicalgroep F-Act maakt haar opwachting en twee acteurs van Teejatergroep Orion spelen een toneelrol. Ook krijgen alle basisschoolleerlingen een kleurplaat die zij versierd kunnen inleveren bij het concert. Voor de mooiste tekeningen hebben we spannende prijzen…"

Maar voor het zover is, moeten Storm, Tessa en Evi nog een aantal keer flink repeteren. Evi: ,,Txemi Etxebarria is de dirigent en dat is ook weer wennen. Maar het komt vast goed, ik leer altijd veel van samenspelen. En ik heb in ieder geval een aantal fans, want mijn ouders en opa en oma komen kijken."
Storm vindt het vooral tof dat er een thema aan de middag gekoppeld is: ,,Dat maakt het concert bijzonder. En we spelen voor kinderen en grote mensen, dat gebeurt niet vaak."

INSTRUMENTENMARKT

Het muzikale Halloweenverhaal wordt zondag 27 oktober om 14.00 uur opgevoerd in de Tijberzaal van het Baanderherencollege in Boxtel. De toegang is gratis. Aanmelden is wenselijk en kan via e-mail: halloween@gildenbonds.nl. Na de voorstelling vindt een markt plaats waarbij alle instrumenten van de muzikanten getest mogen worden.

FOTO BOVEN: Van links naar rechts op de foto: Storm, Suzanne, Evi en Tessa. Alle vier zijn ze betrokken bij het bijzondere halloweenconcert van de Gildenbondsharmonie. (Foto: Peter de Koning).


Filmdrama Amour opnieuw vertoond in Muziekhuis

Tijdens de maandelijkse filmavond in Muziekhuis Boxtel herhaalt FilmPodiumScopia maandag 14 oktober het veelgeprezen Amour van de Oostenrijkse regisseur Michael Haneke. Deze rolprent was ook in mei vorig jaar te zien. De voorstelling begint om 20.15 uur.

Georges en Anne (Jean-Louis Trintignant en Emmanuelle Riva), twee gepensioneerde muziekleraren, wonen in Parijs. Hun dochter Eva (Isabelle Huppert), eveneens een musicus, woont met haar gezin in het buitenland. Op een dag krijgt Anne een ernstig herseninfarct. Het stelt de relatie met haar echtgenoot en dochter danig op de proef.

De film werd genomineerd voor vijf Academy Awards en won een Oscar in de categorie beste buitenlandse film. Bovendien ontving regisseur Haneke voor deze productie de Gouden Palm op het prestigieuze filmfestival van Cannes.

KAARTEN

Kaartjes à 7,50 euro zijn online te bestellen via de website www.podiumboxtel.nl of voor een euro meer af te halen bij cadeauwinkel Hebbes (Markt) en bloemsierkunst Marimba (Van Beekstraat). Ook op de avond zelf zijn voor aanvang van de voorstelling in het Muziekhuis aan de Passage Riche 4 tickets te koop; pinnen is dan niet mogelijk.

Boxtel

Ierse Sessie

Bed en breakfast In Den Boogert staat zondag 20 oktober in het teken van de Ierse Sessie. Aan de Oude Boomgaard 3 in Boxtel klinkt tussen 13.30 en 17.00 uur volksmuziek. Mensen kunnen meezingen, maar ook aansluiten met instrumenten zoals gitaar, viool of accordeon.