Afbeelding
Foto:

GRATIS REANIMATIECURSUS LIEMPDE

Wijkorgaan wil netwerk van burgerhulpverleners

Een dekkend netwerk van automatische externe defibrillators (AED's) en van inwoners die met zo'n apparaat om kunnen gaan, daar streeft Wijkorgaan Liempde naar. Daarom biedt het een gratis cursus reanimatie inclusief bediening van een AED.

Het wijkorgaan neemt de kosten van de cursus voor zijn rekening, maar stelt daarbij wel één voorwaarde: dat alle deelnemers zich na het behalen van het certificaat aanmelden als vrijwillig burgerhulpverlener via de website www.hartslagnu.nl.

HartslagNu regelt de alarmering van burgerhulpverleners bij een melding van reanimatie. Deze mensen krijgen een oproep om te gaan reanimeren of direct een AED op te halen. Hoe sneller het slachtoffer van een hartstilstand geholpen wordt, hoe beter. De eerste zes minuten zijn namelijk cruciaal. Bij elke minuut dat het hart niet meer klopt, daalt de overlevingskans van het slachtoffer met vijf tot tien procent. Vandaar het belang van een fijnmazig netwerk van mensen die kunnen reanimeren en met een AED kunnen omgaan. Waar de defibrillators zich bevinden in Liempde, is te zien op de website www.liempde.info.

AANMELDEN

Belangstellenden kunnen zich tot zondag 20 oktober voor de cursus aanmelden bij erkend instructeur Hermien van der Heijden via e-mailadres h.v.alphen@gmail.com. Het gaat om een beginnerstraining van ongeveer drie uur, die nog dit jaar plaatsvindt. Wanneer dat precies is, hangt af van het aantal aanmeldingen. Mensen die in aanmerking komen voor een herhalingsles, benadert Van der Heijden zelf. Het wijkorgaan betaalt ook deze cursussen.


VEEL ANIMO VOOR ZONNEWEIDE-WEST

Inloopavond Liempds bouwplan trekt bijna 200 belangstellenden

Het onderstreepte nog maar eens de interesse die er is voor extra huizen in Liempde. En dan met name voor starters en kleine huishoudens. De eerste impressie voor het bouwplan Zonneweide-West werd gepresenteerd en een kleine tweehonderd bezoekers kwamen af op deze bijeenkomst in dienstencentrum De Kloosterhof. ,,Het lijkt wel alsof er gratis bier wordt uitgedeeld", grapte een van hen.

Het project is opgezet door de Liempdse families Van den Oetelaar en Swanenberg. Die willen op de inbreidingslocatie Boxtelseweg-Kerkheiseweg 29 huizen neerzetten, waarvan het gros bestaat uit betaalbare woningen voor kleine gezinnen en starters. Het plan omvat er een blok met elf appartementen en daarnaast komen er twaalf eengezinswoningen en zes twee-onder-een-kaphuizen.

De Zonneweide bestaat tevens uit een oostelijk deel. Dat wordt ontwikkeld door het bureau Earth and Eternity uit Valkenswaard. In eerste instantie zou daar eind dit jaar of begin 2020 de schop in de grond gaan, maar die ontwikkeling laat nog op zich wachten.

FOTO ONDER: Dienstencentrum De Kloosterhof zat dinsdagavond afgeladen vol. Circa tweehonderd bezoekers kwamen af op de inloopavond voor het bouwplan Zonneweide-West in Liempde. (Foto: Pål Jansen).


Verhalen en tips maken dementie meer bekend

De werkgroep Dementievriendelijke Gemeente (DVG) in Haaren heeft onlangs een boekje uitgebracht met verhalen en tips over dementie. Carry Dirkx uit Esch interviewde op verzoek van de werkgroep verschillende mensen die te maken hebben met de ziekte. Deze zijn nu gebundeld om inzicht en bekendheid te geven aan dementie in de gemeente.

De vrijwilligers van de werkgroep DVG maken zich hard om dementie onder de aandacht te brengen in de vier kernen van de gemeente Haaren. Dat doen zij middels verschillende informatieve bijeenkomsten. Zo werd onlangs het toneelstuk Strepen op het Raam opgevoerd.

Volgens de werkgroep telt Haaren momenteel zo'n 250 inwoners met dementie. De verwachting is dat er rond 2040 zo'n zeshonderd zijn, die samen een beroep doen op ongeveer dertienhonderd mantelzorgers.

VRAGEN

Het boek is een van de middelen om vragen rond dementie te beantwoorden, maar ook om tips te geven wat je moet doen als iemand in je familie de ziekte heeft. Tevens bevat het een overzicht van adressen waar je voor meer informatie en hulp terecht kunt in de omgeving van de gemeente Haaren.

Het boekje is op te vragen via e-mail: dvghaaren@gmail.com of telefoonnummer 06-16 39 32 76.

Dommelwater mag weer worden opgepompt

Waterschap De Dommel staat met ingang van vandaag, donderdag 10 oktober, het onttrekken van water uit sloten, beken en rivieren in zijn werkgebied weer toe. Er is voldoende regen gevallen om het tijdelijke verbod in te trekken.

Oppervlaktewater wordt onder andere gebruikt voor het beregenen van gewassen en het bewateren van bomen. Vanwege de droogte was het verboden water uit beken en sloten te putten. Dit om planten en dieren te beschermen. Het waterschap roept wel op spaarzaam te zijn met oppervlaktewater, want het is nog altijd droog.

Liempde

Prinsenverkiezing

Prinsenvereniging De Ploegers installeert zaterdag 2 november in het Hof haar nieuwe koldervorst. Mensen kunnen twee vrijkaarten winnen voor de zittingsavond in januari door de naam van Prins Carnaval te raden. Inzenden via e-mail: voorzitter@ploegers.nl. Deze week de tweede tip: op sportief vlak gaat onze nieuwe prins geen uitdaging uit de weg. Hij is dan ook getalenteerd op vele vlakken van sport. Maar ook een stevig potje denksport daar draait hij zijn ellebogen niet voor om. En eenmaal zijn doelen gehaald, is het daarna wel tijd om goed bij te slapen.