Afbeelding
Foto: Bas van de Bersselaar

OPBRENGST KENESCH QUIZ VOOR WENSAMBULANCE BRABANT

Team 't Ken-net reikt prijzengeld uit

RENS VAN DEN ELSEN

Hoewel de derde editie van de KenEsch Quiz al in juni werd gehouden, was het er nog niet eerder van gekomen om de cheque aan het winnende goede doel te overhandigen. Dat heeft het winnende team 't Ken-net nu alsnog gedaan.

Een cheque van vijfhonderd werd vorige week overhandigd aan de vrijwilligers van de Wensambulance Brabant. Vrijwilligers Barry van Brakel uit Boxtel en Tiny van Schijndel uit Esch namen het bedrag in ontvangst.

DE KNOESTJES

Naast het winnende team waren ook de leden van de Essche blaaskapel De Knoestjes aanwezig bij de overhandiging. Daar werd tevens stilgestaan bij het werk van de Wensambulance en het brede scala van activiteiten die deze organisatie uitvoert voor zieke mensen. Imke Heufkens, voorzitter van De Knoestjes, overhandigde de cheque aan de vrijwilligers van de WensAmbulance.

WEER WINNAAR

De blaaskapel was wederom verantwoordelijk voor de organisatie van de Essche dorpsquiz die in juni zeventien teams op de been bracht. Vol enthousiasme en inzet werd er toen gestreden om de eerste plaats. Tijdens de prijsuitreiking werd bekend dat team 't Ken-net als winnaar uit de bus kwam. Deze groep won ook de eerste editie van de KenEsch Quiz en koos hetzelfde goede doel als destijds in 2015. Het totale inschrijfgeld van alle teams kwam dan ook ten goede aan de Wensambulance.

FOTO BOVEN: Alle teamleden van 't Ken-Net poseren met de muzikanten van De Knoestjes en de vrijwilligers van Wensambulance Brabant. (Foto: Bas van de Bersselaar).

Esch

Optreden GreySix

De band GreySix geeft zondag 20 oktober een optreden in Ons Café aan de Leunisdijk in Esch. De muzikanten spelen muziek uit de jaren zestig en zeventig van bands als Creedence Clearwater Revival, The Rolling Stones, Willie Nelson. De band viert tevens zijn vijfjarig bestaan. Het concert begint om 16.00 uur.


CARNAVALSSEIZOEN IN ESCH OPENT ZONDAG 10 NOVEMBER

Oggelvorsen kiezen een nieuwe (jeugd)prins

Het Essche carnavalsrijk Oggelvorsenpoel bereidt zich voor op het jaarlijkse elf-elfbal. Dat wordt zondag 10 november vanaf 14.11 uur gehouden in dorpshuis De Es; hier wordt bekend wie de scepter gaan zwaaien over de Oggelvorsen en Kwakbollekes.

Via een ludieke loting worden de jeugdprins(es), adjudant, ceremoniemeester en de leden van de jeugdraad van elf onthuld. Vervolgens is de bekendmaking van de grote prins en adjudant, is er een voorproefje van het optreden voor het Keinderkûpkesfestival te zien en verzorgen de dansmariekes en hofkapel De Knoestjes een optreden.

Kinderen die in Esch wonen en in groep acht van de basisschool zitten, kunnen zich via een inschrijfformulier verkiesbaar stellen voor de verschillende functies in de jeugdraad.

Maar ook de groepachters die bijzonder onderwijs volgen buiten het dorp zijn welkom. De jeugdcommissie heeft echter geen namen en adressen van deze kinderen. Wie wil doen, kan een inschrijfformulier ophalen bij Rick van de Ven, Hulsberg 13. Inschrijven voor de jeugdraad is mogelijk tot maandag 28 oktober.


GEMONDS GILDE MAAKT WERK VAN PRESENTATIE NIEUWE KONING

Schutters houden kermiswedstrijdje

Hendrik Schellekens is sinds twee weken koning van het Gemondse gilde. Geheel volgens traditie stelden de leden hem tijdens een rondgang voor aan het dorp. Dat gebeurde dinsdag, op de laatste dag van de jaarlijkse kermis die zaterdag startte.

Gildehoofdman Hans van der Schoot: ,,We hadden van tevoren briefjes verspreid zodat het dorp wist van onze rondwandeling. Toen we op de kermis aankwamen, zat daar dan ook aardig wat publiek. Wie het briefje niet had gelezen, hoorde ons wel aankomen. We kwamen met tamboers en bazuinblazers opdraven." Normaal gesproken halen de gildebroeders en -zusters hun koning thuis op, maar dit keer niet. Van der Schoot: ,,Hendrik Schellekens woont buiten het dorp. Dat is te ver lopen. Nu zijn we de rondgang in overleg met hem bij gildeaccommodatie Datmunda gestart."

SCHIETEN

Op de kermis hielden verschillende leden van het gilde een onderlinge wedstrijd. Schieten, dat kunnen ze. Doorgaans mikken ze op een metalen 'wip' of een houten vogel bovenop een metershoge schutsboom. Beide doelen bewegen niet. Echter, dinsdag richtten de schutters hun vizier op bewegende varkentjes in de schietsalon. Van plastic welteverstaan. Van der Schoot: ,,Wie een varkentje miste, lag eruit."

Het bezoek van het Gemondse gilde aan de kermis zorgde dinsdag voor reuring in het dorpscentrum. Van der Schoot: ,,We waren met zo'n veertig mensen en hebben er een mooie dag van gemaakt."

Schieten, dat kun je wel aan gildebroeders overlaten. Meestal richten ze op een houten vogel. Tijdens de Gemondse kermis zetten ze het vizier op scherp om bewegende varkentjes te raken. (Foto: Peter de Koning).