Verplichte zorg Boxtel gaat naar eigen omgeving

Mensen met ernstige psychische aandoeningen krijgen vanaf januari 2020 meer mogelijkheden om hulp te zoeken. Nu is een verplichte opname in een instelling nog de enige manier van ondersteuning. Ook de gemeente Boxtel gaat deze hulp anders organiseren.

De verandering ontstaat door de nieuwe Wet verplichte geestelijke gezondheidszorg (Wvggz). Verplichte zorg kan vanaf het nieuwe jaar poliklinisch of bij iemand thuis plaatsvinden. Vervolgens wordt gekeken naar passende hulp in de eigen omgeving. Zo blijven sociale contacten en meedoen in de samenleving ook beter mogelijk.

De familie krijgt een grotere rol. Zij beslist mee hoe de zorg eruit gaat zien. Zorgaanbieders en de gemeente Boxtel kijken meer dan voorheen naar wat iemand nodig heeft om te kunnen blijven meedoen in de samenleving. Of iemand thuis kan blijven wonen bijvoorbeeld of toch kan werken, al dan niet in aangepaste vorm.

Een verplichte opname in een instelling blijft wel mogelijk. Dat gebeurt wanneer het niet veilig genoeg is voor iemand zelf of diens omgeving.

NIEUWE ROL

De Wvggz brengt nieuwe taken met zich mee voor gemeenten, ook voor Boxtel. Wanneer een inwoner vermoedt dat iemand verplichte zorg nodig heeft, kan hij dat per januari melden bij de gemeente. Dit kan leiden tot een onderzoek. Wanneer blijkt dat verplichte zorg volgens de Wvggz nodig is, vraagt de gemeente hierover via de officier van justitie een besluit van de rechter. Ook de burgemeester kan ingrijpen als een zorgbehoevende zich in een ernstige crisis bevindt.


Meeste Boxtelaren vieren 12 mei
hun verjaardag

66 inwoners van Boxtel vieren vandaag hun verjaardag. Het gaat dan om degenen die geboren zijn in Nederland en sinds 1 januari in deze gemeente staan ingeschreven. Het Centraal Bureau voor de Statistiek heeft cijfers gepubliceerd over het aantal jarige Nederlanders per gemeente.

Landelijk zijn de meeste mensen jarig op 25 september: 43.837 in totaal. In Boxtel ligt dit anders, hier mogen op 12 mei de meeste inwoners kaarsjes uitblazen, namelijk 109. Op een goede tweede plaats staat 27 september met 104 feestvarkens. Vlak voor het eind van het jaar, op 28 december, is het aantal jarigen in Boxtel het laagst, namelijk 53. Landelijk mogen op de eerste dag van het jaar de minste mensen een streepje extra achter hun leeftijd zetten.

Eind september, eind januari, begin februari en half mei toont de verjaardagskalender van Boxtel pieken. Wie eind september geboren is, werd waarschijnlijk ergens om en nabij de kerstdagen verwekt. Begin mei is blijkbaar ook een vruchtbare tijd, net als half augustus. Deze momenten in het jaar vallen, toevallig of niet, tijdens vakantieperiodes.


Werkgroep licht plannen voor Rechterstraat toe

De werkgroep Rechterstraat geeft woensdag 23 oktober een toelichting op de stand van zaken rond het herinrichtingsplan voor de Boxtelse winkelstraat. Vanaf 19.30 uur zijn in Partycentrum Denziz aan de Stationsstraat 71 inwoners en geïnteresseerden welkom.

Het bureau MTD Landschapsarchitecten heeft een definitief ontwerp gemaakt die op 23 oktober wordt gepresenteerd. De werkgroep legt uit welke keuzes ze gemaakt heeft en waarom. Vervolgens werkt ze zelf verder aan een plan met oplossingen voor de problematiek rond veiligheid, uitstalling van reclameborden en toegankelijkheid. Dit moet in november klaar zijn. De suggestie van de gemeente om het pleintje in de Croonpassage in te richten als fietsenstalling, stuit in elk geval al op protest van de bewoners van appartementencomplex De Croon.

De herinrichting van de Rechterstraat is een deelproject van Boxtel Binnen de Bruggen (BBdB), een overkoepelend plan om het hele centrum van het dorp gefaseerd aan te pakken. De besluitvorming rond dit centrumproject is weliswaar vertraagd, toch hoopt de werkgroep dat de metamorfose van de Rechterstraat begin 2020 van start gaat. De informatieavond in Denziz is openbaar en vrij toegankelijk. De deur staat vanaf 19.00 uur open.