Afbeelding
Foto: Margreet van Ruremonde

'LIEMPDSE' VELDLESSEN DRAAIEN OM STRUINEN EN ONTDEKKEN

Op natuurexpeditie door Het Groene Woud

Zes basisscholen uit de regio hebben zich aangesloten bij het project 'Op natuurexpeditie in Het Groene Woud'. Onlangs gingen de lessen van start, deze worden verzorgd door speciaal opgeleide vrijwilligers van Jeugdnatuurwacht Liempde, Natuurwerkgroep Liempde, IVN Best en SPPiLL. Alles draait hier om struinen, genieten en ontdekken.

De veldlessen voor de bovenbouw zijn ontwikkeld door ARK Natuurontwikkeling, in samenwerking met Brabants Landschap. Vorig jaar is het lesprogramma overgenomen door SPPiLL.

De leerstof bestaat uit een binnen- en een buitenles. Op school wordt een presentatie gegeven in de klas met veel aandacht voor het edelhert met foto's, tekeningen, een filmpje en een geluidsfragment van het burlen. Daarnaast komen de rol van ecoducten en verbinding van natuurgebieden aan de orde en welke dieren en planten daarvan profiteren.

BUITEN DE PADEN

Ongeveer een week later volgt dan de buitenles in natuurgebied De Scheeken. Dankzij een goede samenwerking met Brabants Landschap mogen de kinderen tijdens de velddag afwijken van het normale wandelpad.

De leerlingen struinen door het bos en de weilanden en voeren allerlei opdrachten uit. Ze kunnen onder andere waterbeestjes vangen, vogels bekijken, sporen zoeken en als ze geluk hebben ook de edelherten zien die hier hun leefomgeving hebben. Hierbij leren de kinderen veel over het gedrag en de leefwijze van de dieren.

De lessen worden verzorgd door vrijwilligers die namens SPPiLL het programma uitvoeren. Deze enthousiaste begeleiders zijn hier speciaal voor opgeleid. Het zijn lokale mensen die het gebied goed kennen. Dit jaar doen speelleercentrum De Oversteek uit Liempde mee, maar ook basisscholen De Hobbendonken en De Beemden uit Boxtel en scholen uit Sint-Oedenrode en Best.

AANMELDEN

De volgende reeks veldlessen wordt in najaar 2020 gegeven. Alle scholen in de omgeving worden hiervoor aangeschreven. Wie interesse heeft kan zich nu al aanmelden via e-mail: info@sppill.nl.

FOTO BOVEN: Onlangs is het veldproject van start gegaan en tijdens de eerste buitenles hebben de kinderen een skelet gevonden van een ree. (Foto: Margreet van Ruremonde).


Natuurgroep Liempde wandelt door Dommeldal

Natuurwerkgroep Liempde houdt zondag 13 oktober een wandeling door het Dommeldal bij Olland. Naast aandacht voor de als vanouds kronkelende rivier de Dommel, worden deelnemers gewezen op verschillende landschapselementen.

Het drassige karakter van het Dommeldal weerhield de kartuizer monniken er niet van om er in 1466 een klein klooster te stichten. Twee jaar later verlieten zij de plek echter weer, vanwege het moeras. Nu is de Dommel de plek waar ijsvogels, de zwarte ooievaar en sinds kort ook weer de bever te vinden is.

ROMEINSE WATERPUT

De wandeling voert langs De Berg, een kleine ophoging langs de Dommel. Bij opgravingen is hier een Romeinse waterput gevonden. Daarnaast passeren de wandelaars enkele enorme populieren en komen zij door stukjes kleinschalig landschap met namen zoals het Achterom, de Grote en de Kleine Beurs. Natuurwerkgroepleden Jeanne Soetens en Bert Vervoort uit Sint-Oedenrode gidsen iedereen door het gebied.

VERZAMELPUNT

Belangstellenden verzamelen om 09.00 uur bij café 't Groene Woud, Kasterensestraat 23 in Liempde. Vanaf daar vertrekt de groep naar het startpunt, café D'n Toel aan de Pastoor Smitsstraat 4 in Olland.

De wandeling duurt tot 12.00 uur; stevig schoeisel of laarzen is aan te raden. Aanmelden is niet nodig.