Sinterklaas zet zondag 17 november voet op Boxtelse bodem. Voor het vijfde jaar op rij logeert hij tot aan zijn verjaardag op 6 december in kasteel Stapelen. Daar gaan doordeweeks schoolklassen op bezoek; in de weekeinden zijn anderen er welkom. (Foto: Peter de Koning, 2018).
Sinterklaas zet zondag 17 november voet op Boxtelse bodem. Voor het vijfde jaar op rij logeert hij tot aan zijn verjaardag op 6 december in kasteel Stapelen. Daar gaan doordeweeks schoolklassen op bezoek; in de weekeinden zijn anderen er welkom. (Foto: Peter de Koning, 2018). Foto: Peter de Koning

Stapel op Sint in teken van cijfers en letters

HENK VAN WEERT

Cijfers en letters. Dat is het thema dat aan de vijfde editie van het populaire Boxtelse jeugdevenement Stapel op Sint is gekoppeld. Opnieuw heeft Sinterklaas laten weten dat hij drie weken lang resideert op kasteel Stapelen.

Net als tijdens de afgelopen vier jaren zullen schoolklassen van het basisonderwijs in groten getale op bezoek gaan bij de goedheiligman. 's Nachts rijdt die op zijn paard en vergezeld van zijn Pieten over de daken om kinderen te verrassen met allerlei presentjes en lekkernijen. Maar terwijl die dagelijkse tochten worden voorbereid zijn belangstellenden opnieuw welkom om te zien hoe het er overdag aan toe gaat op kasteel Stapelen. Doordeweeks worden in totaal ruim veertig groepen schoolkinderen verwacht; daarnaast komen ook mensen van zorgorganisaties als Cello, De Werf en Kentalis een kijkje nemen. In het weekeinde van 23 en 24 november alsook op zaterdag 30 november en zondag 1 december zijn tevens andere belangstellenden overdag welkom in het kasteel.

RIDDERZAAL

Bezoekers kunnen op de binnenplaats van Stapelen allerlei spelletjes doen met Zwarte Piet en in de garageboxen is te zien hoe de pepernoten worden gebakken. Ook wordt daar voorgelezen. In de ridderzaal van het kasteel kunnen kinderen de Sint de hand schudden; ook diens slaapvertrek is weer te bewonderen.

Vanuit Spanje heeft de gulle bisschop laten weten dat hij erg in zijn nopjes is dat kasteeleigenaar Xander van Mierlo hem weer onderdak wil verlenen in Boxtel. Zaterdag 16 november arriveert Sint-Nicolaas in Nederland, niet met zijn stoomboot uiteraard, want Apeldoorn heeft geen haven. De goedheiligman kiest deze keer voor een reis per stoomtrein. Een dag later maakt hij in Boxtel wel per boot zijn opwachting; hij meert zondagmiddag 17 november aan bij de Zwaanse Brug om vervolgens te voet naar de Markt te gaan waar een podium wordt opgesteld voor een feestelijke ontvangst.