Afbeelding
Foto: Peter de Koning

BOEK KÈK LIEMT BRENGT VIJFTIG JAAR LIEMPDE IN BEELD

Ode aan de Liempdse dorpsfotograaf

PÅL JANSEN

Ruim vijftig jaar dorpsgeschiedenis in één beeldend boek. Dinsdag 15 november presenteert heemkundestichting Kèk Liemt het boek 'Gerard Schalkx onze dorpsfotograaf. Zestig jaar fotografie in Liempde en Het Groene Woud'. Deze uitgave bevat de meest belangwekkende foto's over Liempde van de hand van fotograaf Gerard Schalkx en brengt de ontwikkeling van het dorp sinds eind jaren zestig in beeld. ,,Er zijn uiteindelijk duizenden foto's voor doorgenomen", zegt Schalkx. Met het boek presenteert hij ook een gedichtenbundel in Liempds dialect.

De productie die in samenwerking met Picture Publishers uit Woudrichem wordt uitgegeven, is zeker geen half werk geweest, weet Schalkx. ,,In totaal hebben geloof ik een man of vijftien in een commissie gewerkt aan het boek." De bundel kwam er nadat Ger van den Oetelaar uit Liempde het idee opperde. Een ode aan de fotograaf in de vorm van een boek was wel op zijn plaats, vindt hij. Bovendien werd de tentoonstelling 'Gérard kiekte vijftig jaar', die in 2017 plaatsvond in D'n Liempdsen Herd, twee weekenden lang door duizend mensen bezocht.

SNEUVELEN

Zijn eerste camera dankte Schalkx aan een prijsvraag in de Donald Duck van 1956 (zie foto). Enkele jaren nadat hij begon met foto's maken in Liempde, startte hij begin jaren zeventig voor de krant van stichting Brabants Centrum en voor heemkundestichting Kèk Liemt. Die laatste heeft de financiering voor het boek op zich genomen. ,,Onze Dorpsfotograaf geeft een goeie indruk van een halve eeuw ontwikkeling van Liempde", vertelt voorzitter Arnold van den Broek van de heemkundestichting. Diverse afbeeldingen moesten wel 'sneuvelen', weet Van den Broek. Schalkx was bij veel activiteiten in Liempde aanwezig met duizenden foto's als gevolg. De titel vindt hij dan ook de lading dekken: ,,Ik heb natuurlijk alles wat los en vast zit in Liempde op de gevoelige plaat vastgelegd."

Er komen tal van onderwerpen aan bod,

weet Van den Oetelaar: ,,Allerlei openingen die er in Liempde zijn geweest, een belangrijke brand of juist mensen die ergens van genieten. Het boek levert tal van mooie tijdsbeelden." Maar vooral, en dat is het credo van Schalkx, komen er gezichten in beeld. Het boek opent met een biografie van Schalkx. Vervolgens worden alle onderwerpen thematisch uitgewerkt. Van den Broek: ,,We hebben bij iedere afbeelding ook een begeleidende tekst staan, om uitleg te geven aan de lezer die niet weet waar de foto over gaat."

Hoewel de Liempdse fotograaf voornamelijk platen schoot in zijn eigen dorp, komen ook andere plaatsen aan bod. Schalkx kreeg van Brabants Centrum niet alleen opdrachten in Liempde, maar moest (en gaat nog steeds) regelmatig op pad voor opdrachten in andere omliggende dorpen. ,,Daarom hebben we ook een stukje van de regio van het Groene Woud meegenomen", vertelt Van den Broek.

GEDICHTENBUNDEL

Alleen al voor de selectie van de foto's uit de collectie van Schalkx, waren verschillende mensen nodig. Onder hen voormalig hoofdredacteur Marc Cleutjens van Brabants Centrum die ook het voorwoord en de biografie van Schalkx schreef. Freelance-fotograaf Peter de Koning nam beeldredactionele taken op zich. Het boek valt onder eindredactie van journalist Hettie van der Ven. Daarnaast zetten Wim van Erp, Désiré van Laarhoven, Erik van der Heijden, Johan van den Langenberg, Corné de Keijzer en Maria Smulders zich in voor de realisering van het boek.

Bij de aankoop van Onze Dorpsfotograaf biedt Schalkx zolang de voorraad strekt ook een gedichtenbundel aan. De Liempdenaar gaf door de jaren heen diverse optredens met liedjes en gedichten, onder meer tijdens de jaarlijkse zittingsavonden in Liempde. ,,Behalve in het Nederlands, zijn de gedichten vooral in het Liempdse dialect geschreven waarvoor ik 'Liempd sprak' raadpleegde (woordenboek opgesteld door heemkundige Roger van Laere - red.)." Daarnaast levert Schalkx reeds een decennium een jaarlijkse bijdrage aan het Brabants Boekenweekboek.

De presentatie van Onze Dorpsfotograaf op vrijdag 15 november vindt plaats in de raadzaal van het gemeentehuis aan de Dr. Van Helvoortstraat in Boxtel. Inloop vanaf 13.30 uur. Voorts wordt 14.00 uur gestart met een eerste boekuitreiking aan wethouder Peter van de Wiel, tevens inwoner van Liempde. 16 en 17 november vindt tevens een expositie plaats in D'n Liempdsen Herd in Liempde. Het boek is voor 27,50 euro te bestellen via www.picturespublishers.nl/product/gerard-schalkx-onze-dorpsfotograaf/.

BOVENSTE FOTO: Heemkundestichting Kèk Liemt brengt dinsdag 15 november een boek met foto's van Gerard Schalkx uit. Dat toont de ontwikkeling van Liempde in de laatste halve eeuw aan de hand van het werk van de fotograaf, hier met zijn kleinkind Mara. (Foto: Peter de Koning).

Een voorbeeld uit Onze Dorpsfotograaf:  Liempdenaren protesteren in 1995 tegen de herindeling met de gemeente Boxtel. (Foto: Gerard Schalkx).