DORPSBEWONERS HERDENKEN BEVRIJDING

Oude legervoertuigen denderen door Gemonde

75 jaar geleden bevrijdden de geallieerden ook Gemonde, om precies te zijn op 23 oktober 1944. Voor het eerst vindt in het dorp een herdenking plaats: dat gebeurt zondag 20 oktober met een uitgebreid programma. Er staat onder andere een rit met oude legervoertuigen op de rol.

Die voertuigen stellen die dag vanaf 09.00 uur op in de Dorpstraat voor de herdenkingstocht door alle kernen van de gemeente Sint-Michielsgestel. Om 11.00 uur start de rondrit door Gemonde. Als die afgelopen is, voegen zich een of twee tanks bij de stoet, die vervolgens koers zet richting Sint-Michielsgestel.

FIETSROUTE

In de loop van de ochtend bezoekt burgemeester Han Looijen Gemonde. Gerry van der Eerden, voorzitter van de activiteitencommissie, verwelkomt hem bij de kiosk. Looijen onthult op het kerkplein de plattegrond van de fiets- en wandelroute rond het thema 75 jaar bevrijding die heemkundevereniging Den Hogert samengesteld heeft. Deze is dertig kilometer lang en maakt deel uit van de fietsroute door alle dorpen in de gemeente Sint-Michielsgestel.

Onderweg passeren de fietsers en wandelaars locaties die verbonden zijn met gebeurtenissen uit de Tweede Wereldoorlog. In het routeboekje dat de heemkundevereniging heeft gemaakt, staan beknopte verhalen over wat zich op die plekken heeft afgespeeld.

De route is te downloaden vanaf de website www.heemkundegemonde.nl. Het boekje is te koop bij de Gemondse horecagelegenheden, heemkundevereniging Den Hogert, Geerts Adviesgroep, assurantiebedrijf Klomp, doe-het-zelf-zaak Willy Schellekens en tankstation Schellekens.

TENTOONSTELLING

In zaal De Schuif is een pre-tentoonstelling over 75 jaar bevrijding van Gemonde te zien, samengesteld door de heemkundevereniging. Na het vertrek van de colonne uit Gemonde geven Dirk Paagman en Willem van der Steen er een lezing over de periode van 17 september 1944, de start van Operatie Market Garden, tot en met de bevrijding van Gemonde op 23 oktober van dat jaar. Ook Operatie Colin komt daarbij aan bod. Deze militaire actie begon 23 oktober. De geallieerden bevrijdden in twee weken tijd een groot deel van Nederland ten zuiden van de Maas.

De expositie 75 jaar bevrijding Gemonde is zaterdag 26 oktober en de zaterdagen 4, 9 en 16 november van 10.00 tot 16.00 uur te bewonderen in het Freelandmuseum aan de Lariestraat 9. De entree is gratis.

* * *

De organisatie van het bevrijdingsfestijn op 20 oktober vraagt de inwoners van Gemonde die dag de nationale driekleur buiten te hangen, of een rood-wit-blauwe vlaggetjeslijn.

Esch

Garagesale voor KiKa

In de dwarsdeelschuur van de familie Plantema aan de Baarschot 2 in Esch vindt gedurende twee weekenden de 25e editie van de jaarlijkse garagesale plaats. Dit keer is dat op 12, 13, 19 en 20 oktober, steeds van 10.00 tot 17.00 uur. De opbrengst is voor stichting Kinderen Kankervrij (KiKa). Het evenement wordt georganiseerd door stichting Loes Foundation. De entree is gratis.