Combinatie95 vindt de 'dinorotonde' in Boxtel onveilig omdat aan drie kanten fietsers vanuit twee richtingen komen.
Combinatie95 vindt de 'dinorotonde' in Boxtel onveilig omdat aan drie kanten fietsers vanuit twee richtingen komen. Foto: Albert Stolwijk

VERBRANDEN 'PELLETS' NIET DUURZAAM

'Geen bomenkap voor Boxtels biomassaplein'

PÅL JANSEN

Europese wetenschappers stellen in een rapport dat energie opwekken uit biomassa (middels verbranding door houtkorrels) een ramp kan betekenen voor het milieu. Ook Boxtel moet een biomassaplein krijgen, maar daar vindt geen verbranding plaats, benadrukt wethouder Marusjka Lestrade.

Het toekomstige biomassaplein op bedrijventerrein Vorst in Boxtel moet toch echt anders worden dan de honderden soortgelijke initiatieven die in Nederland momenteel op de agenda staan, reageert wethouder Lestrade. Er zal alleen snoeihout uit de regio worden gebruikt en van verbranding is in Boxtel geen sprake. Alhoewel overgebleven houtresten elders nog in een oven terecht kunnen komen...

Energie opwekken van biomassa uit bossen. Simpel gezegd: hout verbranden. In Nederland staan er honderden biomassacentrales op de planning. In principe om de uitstoot van CO2 terug te dringen. Mochten energie uit wind en de zon te weinig opleveren om de stroomvoorziening 'duurzaam' op gang te houden, dan zou biomassa uitkomst kunnen bieden. Energie opwekken door hout te verbranden, zou een 'natuurlijke kringloop' op gang brengen. Op de plek waar gekapt wordt om biomassa te maken, worden nieuwe bomen geplant en die zouden dan weer CO2 kunnen opvangen.

Althans, dat was het idee. Maar de EASAC, de koepelorganisatie van Europese wetenschappers, haalt daar een vette streep door. Als bomen gekapt worden om vervolgens verbrand te worden, komt al de daarin opgeslagen CO2 in één klap vrij. Voordat nieuwe bossen dat voldoende op kunnen nemen, zullen deze eerst moeten groeien. Dat kan nog tientallen, misschien wel honderden jaren duren, aldus het rapport.

,,Biomassa is een heel slechte energiebron. Verbranding van hout levert weinig energie op, waardoor netto meer CO2 uit de schoorsteen komt dan bij kolen en gas", zei hoogleraar Louise Vet in het Algemeen Dagblad (AD) van donderdag 3 oktober. Zij zit namens de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen in EASAC. Ondertussen worden kolencentrales omgebouwd tot biomassacentrales. In totaal staan er 628 op de planning die voor 11,4 miljard gesubsidieerd worden, berekende AD.

UIT DE REGIO

Voor het Boxtelse biomassaplein op Ladonk wil de gemeente louter werken met snoeihout uit de regio. Om er duurzame grondstoffen voor producten van te maken, zegt Lestrade desgevraagd. ,,Daarmee wordt de opgeslagen CO2 behouden in plaats van dat die verloren gaat bij de energieproductie."

Maar vanwege de voorspelde explosieve groei van biomassacentrales, groeit ook de vraag naar 'houtige biomassa'. Landen importeren miljoenen tonnen aan boomstammen die vermalen zijn tot zogeheten 'pellets' (houtkorrels). Volgens Europese regels hoeven landen de verbranding van pellets niet mee te tellen voor de uitstoot van CO2. Nederland kan zo op papier de CO2-uitstoot flink reduceren, maar in werkelijkheid wordt er meer uitgestoten, aldus het rapport. Daar komt nog eens de uitstoot van het transport bij en het verlies van bosgebied op de plekken waar er gekapt wordt voor biomassa. Van import in Boxtel is echter geen sprake, aldus Lestrade: ,,Op het biomassaplein wordt alleen resthout uit de regio gebruikt. Dat is een duurzamere energiebron dan gekapt productiehout uit bossen."

GROEIMODEL

Desalniettemin: Boxtel en de drie andere deelnemende gemeentes aan het biomassaplein (Sint-Michielsgestel, Best en Vught) zullen in het begin gezamenlijk zesduizend ton per jaar aan resthout inbrengen. Uiteindelijk moet die hoeveelheid groeien naar twintigduizend ton.

Maar dan moet er wel genoeg vraag zijn van bedrijven die de grondstoffen gaan verwerken tot product. Dat is nog niet het geval, waardoor het hout uiteindelijk alsnog in een verbrandingsoven belandt. ,,Het is een groeimodel", antwoordt Lestrade. ,,Je kunt dus niet meteen vanaf het begin 100 procent inzetten."


Boxtel begroot minder geld voor kunst in 2020

Naar kunst gaat in 2020 minder geld, zo heeft de gemeente Boxtel begroot. De geschatte uitgaven zijn komend jaar 582.000 euro; bijna 130.000 euro minder dan dit jaar.

Het verschil schuilt onder andere in het schrappen van de cultuurverbinder, dat scheelt 20.000 euro. Verder stonden er in 2019 niet-bestede middelen van de Kunststichting op de begroting die vanuit 2018 waren overgeheveld en ruim 100.000 euro met betrekking tot de muziekvouchers, een subsidieregeling voor muziekonderwijs.


'AANPAK BIJ AANLEG SNELFIETSROUTE'

Combinatie95 dringt aan op veiligere rotondes

HENK VAN WEERT

De 'dinorotonde' in de Boxtelse Brederodeweg is niet slim ingericht en leidt tot veel onduidelijkheid vindt coalitiepartij Combinatie95. Verkeerswethouder Herman van Wanrooij onderneemt vooralsnog geen actie om de situatie aan te passen. ,,Wellicht kan dat bij de aanleg van een snelfietsroute."

Dat op driekwart van de rotonde La Salle, zoals het verkeersplein officieel heet, fietsers vanuit twee richtingen komen, zorgt voor veel onduidelijkheid, betoogde fractielid Ineke van Giersbergen van Combinatie95 dinsdag tijdens de raadsvergadering. ,,Automobilisten verwachten niet dat fietsers van links komen. Wie de rotonde nadert vanaf de Schijndelseweg ziet weliswaar waarschuwingsborden, maar op de andere toegangen niet." Het is volgens Combinatie95 beter om de situatie eenduidig te maken. Van Giersbergen attendeerde onder meer op een aanrijding die op 23 september plaatsvond.

BETREKKELIJKHEID

Wethouder Van Wanrooij erkende dat soms sprake kan zijn van onduidelijkheid, maar ziet er geen heil in om halsoverkop aanpassingen te doen. Ook hij verwees daarbij naar het ongeval dat Van Giersbergen aanhaalde. ,,Een oudere automobilist schrok inderdaad toen een fietsster van links kwam en trapte op het gaspedaal in plaats van op de rem." De personenauto kwam tot stilstand tegen een bestelbusje. Er was alleen sprake van materiële schade.

Daarmee is volgens de wethouder ook meteen de betrekkelijkheid van de 'onveilige' dinorotonde aangegeven. Desalniettemin zegde hij toe om te bezien of aanpassingen in de toekomst gerealiseerd kunnen worden. De aanleg van een snelfietsroute tussen 's-Hertogenbosch en Eindhoven, die ook over de noord/zuid-as in Boxtel moet gaan voeren, zou daarvoor het uitgelezen moment zijn.

FOTO LINKS: Combinatie95 vindt de 'dinorotonde' in Boxtel onveilig omdat aan drie kanten fietsers vanuit twee richtingen komen. (Foto: Albert Stolwijk).