Bezetters wilden Sint-Petrustoren opblazen in 1944

Het scheelde niet veel of de eeuwenoude Sint-Petrustoren was een paar weken voor de bevrijding van Boxtel opgeblazen door de Duitse bezetters. De Boxtelaren Fons van Heesch en Harold van de Laar, wiens opa's betrokken waren bij het onklaar maken van het ontstekingsmechanisme van de aangebrachte springstof, vertellen er vrijdag 18 oktober over in Bibliotheek Babel Boxtel aan de Burgakker.

Toenmalig pastoor Jos van Besouw kreeg eind september 1944 van de Duitse militaire staf het bevel om de torenspits binnen enkele dagen af te breken of eventueel 'vrijwillig' af te branden. Zo wilde de bezetter voorkomen dat de geallieerden de toren als uitkijkpost zouden kunnen gebruiken.

Er worden deze avond ook andere verhalen verteld over enkele lokale oorlogsgebeurtenissen: zoals het bombardement op het NS-station in mei 1940, verzet in het missiehuis Sint-Theresia (Stapelen) en het opblazen van de Zwaanse Brug op de laatste oorlogsdag: 24 oktober 1944.

De lezing Redders van de Toren begint vrijdag 18 oktober om 19.30 uur uur en is gratis toegankelijk.

FILMVOORSTELLINGEN

In de bibliotheek vinden meer activiteiten plaats in het kader van de bevrijding. Zaterdag 12 oktober draait de film 'Wij waren kind in de oorlog' waarin achttien Boxtelaren vertellen over hun jeugd tijdens de bezetting. Een week later, zaterdag 19 oktober, wordt 'Alles is tevergeefs als we vergeten' getoond. Deze tweedelige documentaire is gebaseerd op een dagboek van de Boxtelse verzetsman Klaas Dekker. Beide filmvoorstellingen beginnen om 14.00 uur en zijn gratis te bezoeken.

COLLABORATIE

Tijdens een minicollege op dinsdag 22 oktober om 19.30 uur bevraagt film- en documentairemaker Hans van Liempt de lokale journalist en historicus Marc Cleutjens over collaboratie in Boxtel tijdens de Tweede Wereldoorlog. De entree bedraagt voor leden van de bieb 2,50 euro, niet-leden betalen vijf euro. Vrijdag 25 oktober is dé dag dat Boxtel is bevrijd en daar wordt bij stilgestaan door onder meer burgemeester Fons Naterop.