We zijn er uit: na uitvoerig overleg en het aanhoren van steekhoudende argumenten toosten we op de elfde maat van prinsenband Wie Wit Wie Ge Band. Aldus de tekst die meegeleverd werd met bovenstaande foto. Het is een eerste tip over wie komende leutseizoen de scepter zwaait in Eendengat.
We zijn er uit: na uitvoerig overleg en het aanhoren van steekhoudende argumenten toosten we op de elfde maat van prinsenband Wie Wit Wie Ge Band. Aldus de tekst die meegeleverd werd met bovenstaande foto. Het is een eerste tip over wie komende leutseizoen de scepter zwaait in Eendengat. Foto: Onbekend

KWEKDEUNTJESFIST IN HOFPALEIS DENZIZ

Boxtelse Waggelaars ontwaken uit zomerslaap

HENK VAN WEERT

Carnavalsvierders in Boxtel beginnen zich te roeren. Komende zaterdag is het nog drie keer elf dagen voor de startdatum van het zottenfeest: d'n elfde van d'n elfde. Eendengat ontwaakt echter al twee dagen eerder. Zaterdag 9 november houdt Stichting Openbaar Carnaval (SOC) in hofpaleis Denziz namelijk het traditionele Kwekdeuntjesfist. Die avond wordt ook een (nieuwe?) leutmonarch bekendgemaakt.

Toon van Krieken en Gerald Vlaminckx trokken afgelopen zomer bij deze krant aan de bel om aandacht te vragen voor een vernieuwde opzet van het Kwekdeuntjesfist. Dit ludieke songfestival werd vorig jaar voor de 44e keer gehouden en beleefde daarmee een kolderjubileum. Vanuit de vaste deelnemers en de bij de SOC aangesloten carnavalsclubs en muziekkapellen kwam de wens naar voren om een vernieuwingsslag door te voeren. De opening van het leutseizoen zou meer feestelijk mogen worden.

GEEN NIEUWE NAAM

Even speelden de organisatoren met het idee om de titel van het evenement in te ruilen. Daarvoor werd zelfs een ideeënwedstrijd uitgeschreven. Van Krieken: ,,We waren op zoek naar een naam die de aftrap van carnaval, de prinsbekendmaking én de verkiezing van het carnavalsnummer in zich droeg. Die is er helaas niet gekomen. Er werden wel andere namen geopperd, maar die voegen niet meer toe dan de huidige naam. Daarom gaan we verder onder dezelfde noemer."

,,Wel zijn huisstijl en decor vernieuwd. Bovendien is de website www.kwekdeuntjesfist.nl gelanceerd", vertelt Vlaminckx. Om het elf-elfbal feestelijker te maken, wordt aan bezoekers gevraagd in hun mooiste carnavalstenue op te komen dagen. Het publiek mag deze keer stemmen wie met de kolderpijs naar huis gaat.

Net als vorig jaar worden deelnemers beoordeeld in twee categorieën. Nieuw gecomponeerde liedjes dingen mee naar de Eendison, de Grote Muziekprijs van Eendengat. Wie kiest voor een cover waarop een nieuwe tekst is geschreven, komt in aanmerking van de Indekoffer. Deze laatste prijs is twee jaar geleden geïntroduceerd door de SOC om deelname aan het Kwekdeuntjesfist laagdrempeliger te maken.

NIEUWE PRESENTATOR

Presentator van het Kwekdeuntjesfist is deze keer Paul Strijbosch, die daarmee in de voetsporen treedt van Matthieu Hagemans. De deejays Don en Nick Verbunt, ook bekend van de Kwekpoel, zullen mede voor een feestelijke muzikale omlijsting zorgen.

Clubs die willen meedoen aan het kolderconcours dienen zich vóór 25 oktober in te schrijven. Aanmeldingsformulieren en het reglement zijn te downloaden via bovenstaande website.


Muzikantenpool

De organisatoren van het Kwekdeuntjesfist vestigen ook de aandacht op het initiatief vanuit de carnavalsclubs om een muzikantenpool op te zetten om bezettingsproblemen bij (dweil)orkesten op te lossen. Muzikanten die rond carnaval beschikbaar zijn, kunnen zich via info@kwekdeuntjesfist.nl melden.

Waggelrevue

Mensen die - al dan niet in clubverband - mee willen doen aan de Waggelrevue kunnen zich tot eind oktober melden via info@waggelrevue.nl. De Eendengatse zittingsavonden vinden plaats op 7 en 8 februari 2020 en worden gehouden in hofpaleis Denziz aan de Stationsstraat.


EENDENGAT KIJKT UIT NAAR ELF-ELFBAL

Mysterieuze muzikantengroep
licht tipje van prinsensluier op

Elk jaar krijgt een van de bij Stichting Openbaar Carnaval aangesloten clubs de opdracht de pretpotentaat van het nieuwe leutseizoen op een ludieke manier ten tonele te voeren. Dit jaar is dat The Ducktownband. Die lijkt echter hulp, of misschien wel concurrentie, te krijgen van een muziekclub uit het Tilburgse feestcafé De Prins...

Een en ander valt op te maken uit een affiche dat sinds vorige week via Facebook de ronde doet. Muzikanten in prinsenkostuums en met een masker uit de film 'V for Vendetta' op presenteren zich als de Wie Wit Wie Ge Band en kondigen een live optreden aan tijdens het Kwekdeuntjesfist op zaterdag 9 november.

WIJZE WAGGELS

Maar dat niet alleen. De mysterieuze muzikanten hebben deze krant, die sinds het begin van deze eeuw de eretitel Staatscourant van Eendengat voert, ook een tip gestuurd over wie dit jaar de met veren van de koningsfazant getooide narrenkap gaat dragen. Daarbij stuurden zij onderstaande foto mee. Komende weken volgen nog meer tips, zo kreeg de redactie te horen.

Jaarlijks kiest een anonieme, vijfkoppige Raad van Wijze Waggels een telg uit het Nargonisch prinsengeslacht Des Canards à Somnole om voorop te gaan in de polonaise. Wie dat is, blijft tot het laatst een goed bewaard geheim. De onthulling op zaterdag 9 november in hofpaleis Denziz staat gepland om 22.11 uur, een uurtje eerder dan gebruikelijk.

WAGGELWEDKAMP

Voordat de bij de SOC aangesloten carnavalsclubs aan een nieuw seizoen beginnen, treffen zij elkaar tijdens de jaarlijkse Waggelwedkamp. Die krijgt zaterdag 12 oktober gestalte met een ludieke spelletjesavond in Boxtelse horecazaken.

Afbeelding