Afbeelding
Foto: Piet van Oers

PETER WALDNER BESPEELT SMITSORGEL

Organist uit Innsbruck sluit reeks kerkconcerten Boxtel af

De Oostenrijkse organist Peter Waldner verzorgt zondag 13 oktober vanaf 16.00 uur het laatste optreden in de reeks die Stichting Kerkconcert Boxtel organiseert. Op het monumentale Smitsorgel van de Sint-Petrusbasiliek speelt hij werken uit de barok en de romantiek.

Waldner laat composities horen van onder meer Sweelinck, Buxtehude, Bach, Lemmens, Brahms en Dubois. De toegangsprijs is acht euro. De verrichtingen van de organist aan de speeltafel worden in de kerk op een groot scherm geprojecteerd. Na afloop kunnen luisteraars in de torenhal napraten met elkaar én de organist onder het genot van een drankje.

De Oostenrijkse musicus is internationaal actief als bespeler van historische klavierinstrumenten, maar ook als musicoloog en dirigent. Naast het orgel bespeelt hij het klavecimbel, klavichord en de fortepiano. Voorts is hij docent aan het Tiroler Landeskonservatorium en organist van de Pfarrkirche Mariahilf in Innsbruck. Waldner is lid van diverse ensembles die oude muziek vertolken en bracht een aantal cd-opnames uit.

CD-PRESENTATIE

Daags voor het laatste orgelconcert, zaterdag 12 oktober, presenteert de Brabantse Orgelfederatie in de Boxtelse basiliek om 15.00 uur een portret-cd van het Smitsorgel, ingespeeld door de vaste organist Tommy van Doorn. Hij vertolkt dan ook enkele van de opgenomen Franse orgelwerken. Na afloop is de cd voor vijftien euro per stuk, inclusief fotoboekje op A5-formaat te koop. Dit presentatieconcert is gratis toegankelijk.

FOTO BOVEN: Het monumentale Smitsorgel van de Sint-Petrusbasiliek dateert uit 1842 en telt even zoveel pijpen. (Foto: Piet van Oers).


Esch herdenkt overledenen op Allerzielen

In de Essche Sint-Willibrorduskerk worden zondag 3 november in het kader van Allerzielen tijdens de eucharistieviering van 10.00 uur alle (oud-)inwoners herdacht die sinds eind oktober 2018 overleden zijn. Oók de mensen die geen kerkelijke uitvaart hadden.

Voor de overleden worden tijdens de dienst graflichten ontstoken terwijl hun namen uitgesproken worden. Ten slotte krijgen die lichten een plekje op de laatste rustplaats; alle graven en de urnenmuur op het kerkhof worden aansluitend gezegend.

AANMELDEN

Nabestaanden dienen zo spoedig mogelijk te laten weten of zij het op prijs stellen dat hun dierbare overledene in de plechtigheid genoemd wordt. Dat kan bij Nelly Schevers, Dorpsstraat 41, telefoonnummer (0411) 60 16 22.


Allerzielen Liempde

In de Liempdse Sint-Jans Onthoofdingkerk wordt zaterdag 2 november een herdenkingsactiviteit in verband met Allerzielen gehouden. Ook nabestaanden van mensen die geen kerkelijke uitvaart hebben gehad zijn daarbij welkom. De plechtigheid start om 19.00 uur. Wie tijdens een dierbare wil herdenken, kan een bericht sturen naar info@heilighartparochie.nl. Gevraagd wordt om de naam van de overledene en zijn of haar sterfdatum door te geven vóór woensdag 25 oktober.