AFTRAP WERKJAAR OUDEREN IN REGIE

'Woningaanbod voor senioren moet gevarieerder worden'

Met de bijeenkomst 'Wonen is meer dan een dak boven je hoofd' gaf de eerder dit jaar formeel opgerichte Boxtelse coöperatie Ouderen in Regie vorige week woensdag de aftrap voor haar activiteiten in het komende werkjaar. Op de agenda in gemeenschapshuis De Walnoot stond het in kaart brengen en concreter maken van de wensen en eisen van de veertig aanwezige senioren op het gebied van wonen & omgeving.

Beleidsadviseur Yvonne Witter bij Aedes, de koepelorganisatie van woningbouwcorporaties, schetste in haar presentatie 'Lang zult u wonen' een aantal dilemma's en keuzemogelijkheden. Dit tegen de achtergrond van het idee dat ouderen zo lang mogelijk thuis blijven wonen en verzorgingshuizen er niet meer zijn terwijl het aantal mantelzorgers de komende decennia sterk zal dalen.

Uitdagingen liggen dan ook op het gebied van gemeenschapsvorming: omzien naar elkaar. Er is behoefte aan meer keuze van woonvormen, huizen die passen bij iemands leefsituatie, voorlichting zodat senioren kunnen anticiperen op de toekomst en preventie door het aanbieden van welzijn op maat. Uitdagingen waarbij zowel gemeente, woningcorporaties als zorgaanbieders aan zet zijn.

WENSEN EN EISEN

Wat daarbij de wensen van senioren zelf zijn, kwam in het tweede deel van de bijeenkomst aan bod. De aanwezigen die verdeeld waren in vier 'wijkgroepen' (Boxtel-Oost, Centrum/Breukelen, Selissen/Munsel en Lennisheuvel/Liempde/Esch), formuleerden de kwaliteitseisen voor senioren om ergens op een prettige manier te kunnen blijven wonen. Een vijfde groep boog zich over het programma van eisen voor een gemeenschappelijk woonproject.

De top drie in het programma van eisen op het gebied van wonen & omgeving in de verschillende dorpen en wijken van de gemeente Boxtel, omvat een meer gevarieerd aanbod (huur/koop, ook voor een smalle beurs), betere vervoersmogelijkheden in de buurt en uitbreiding van ontmoetings- en multifunctionele faciliteiten.

Andere aandachtspunten zijn rustplekken in de groene omgeving, onderhoud van (tegel)paden en meer openbare toiletvoorzieningen. Om de sociale veiligheid te vergroten is ook meer aanwezigheid van een wijkcoach/buurtcoördinator nodig. Burenhulp en onderlinge steun vindt men belangrijk; daar zijn de bewoners ook zelf aan zet. Opvallend is dat een gezamenlijk eetpunt/koken voor elkaar in de eigen omgeving nog steeds als zeer gewenst wordt beoordeeld.

HARTJES IN DE WIJK

Er is groot enthousiasme voor het concept 'hartjes in de wijk', zoals dat in de (komende) Samenwerkingsagenda Ouderen van de gemeente Boxtel wordt beschreven. Dit zijn wijkpunten en ruimtes waar diverse functies gecombineerd beschikbaar, toegankelijk en op loopafstand bereikbaar zijn voor (oudere) buurtbewoners op gebied van ontmoeten, wegwijs/loketfunctie, regelhulp, zorgfuncties.

Mensen die kiezen voor een gemeenschappelijke woonvorm, vinden een ontmoetingsruimte en een schuur of opbergruimte noodzakelijk. Zonder ontmoetingsruimte is er volgens de aanwezigen geen sprake van een gezamenlijke woonvorm. Met betrekking tot de woonomgeving is een korte afstand tot winkels (500-750 meter, maximaal vijftien minuten lopen) en tot het openbaar vervoer een belangrijke eis. Opvallend is het grote belang dat de deelnemers hechten aan een actieve relatie tussen de gemeenschappelijke woonvorm met de buurt.

Het programma van eisen voor wonen & omgeving wordt de komende tijd actief onder de aandacht gebracht van onder andere gemeente, woningstichting, projectontwikkelaars en zorg- en welzijnsorganisaties.

* * *

Lidmaatschap van de coöperatie Ouderen in Regie kost twintig euro per kalenderjaar per huishouden. Aanmelden kan via www.oudereninregie.nl/cooperatie/.