Afbeelding
Foto: Albert Stolwijk

LEERLINGEN ZAMELEN GELD IN VOOR COCHABAMBA-PROJECT JRL

Met de mountainbike naar Londen

RENS VAN DEN ELSEN

,,Het zullen wat zware dagen worden, maar ik heb er wel zin in." Aan het woord is de veertienjarige Bram Schelle uit Esch. Hij stapt zondag 13 oktober samen met zijn vader Henk op de fiets voor een 'tochtje' naar de hoofdstad van Engeland; Londen. Dat doet Bram om geld in te zamelen voor zijn reis naar Cochabamba. Volgend jaar mei maakt hij de reis naar de Boliviaanse stad met elf schoolgenoten van het Jacob-Roelandslyceum in Boxtel. Daar steunen de leerlingen jaarlijks enkele goede doelen, zoals een basisschool en een weeshuis.

De vierdejaars vwo-leerling kijkt al sinds de brugklas uit naar deze trip. ,,Ieder jaar gaven leerlingen zowel voor- als achteraf een presentatie over Bolivia en de goede doelen die zij daar steunden. En iedere keer groeide bij mij het enthousiasme om hier ook aan deel te gaan nemen", vertelt Bram. Dat klasgenoot Bas Smulders vorig jaar ook mee ging en daar mooie verhalen over vertelde, was voor Bram het laatste zetje. Hij schreef zijn motivatie in een officiële sollicitatiebrief. ,,Vervolgens moest ik voor enkele leraren een presentatie geven over mijn doelstellingen voor de reis. Het lijkt me erg mooi om de mensen daar te helpen, gaf ik aan. Ook wil ik graag beleven dat niet alles zo vanzelfsprekend is als hier in Nederland", legt de JRL-leerling uit.

HOCKEY EN FIETSEN

Deelnemers moeten zelf het benodigde bedrag voor de reis (1.500 euro) bij elkaar zien te sprokkelen. Dat kan op allerlei manieren. Zo organiseren twee schoolgenoten van Bram, Annely Schreppers en Lieke Queens, zondag 20 oktober een landentoernooi voor kinderen van 9 tot 14 jaar bij hockeyclub Oirschot.

De vwo'er wil het anders aanpakken en heeft zich laten inspireren door zijn klasgenoot Bas. ,,Die fietste twee jaar geleden naar Parijs (Brabants Centrum schreef in oktober 2017 over Bas Smulders red.). Zo'n prestatie wil ik ook graag verrichten en dus ben ik op zoek gegaan naar een geschikte bestemming. Dat móest wel een stad zijn, dus kwam ik bij Londen uit", vertelt Bram.

Omdat zijn normale fiets niet geschikt was voor zo'n lange tocht, ruim 450 kilometer, besloot hij zijn mountainbike te gebruiken. ,,Die is wel iets minder comfortabel, maar een beetje afzien hoort erbij. Als we regelmatig pauzeren, houden we het wel vol", aldus Bram. Om toch niet geheel onvoorbereid op pad te gaan, fietst hij iedere twee weken met zijn vader zo'n negentig tot honderd kilometer. De tiener wil vooral wennen aan het afleggen van grote afstanden met een mountainbike.

GRATIS

Bram en zijn vader vertrekken 13 oktober vanuit Esch en hopen woensdag 16 oktober tegen de avond in Londen te arriveren. In Duinkerke stappen ze op de ferry naar Dover, om vanuit daar weer verder te fietsen. Onderweg slapen ze in hotels. ,,Die heeft mijn vader geboekt. Van twee hotels krijgen we zelfs een gratis overnachting; supertof."

Na een dagje rondstruinen door de Engelse metropool, vertrekt het tweetal vrijdagochtend weer per trein naar Nederland. De kosten voor de trip naar Engeland gebeurt op eigen kosten. Daarnaast hoopt Bram geld in te zamelen voor de kosten van de reis naar Bolivia; alles wat er nog extra bij komt, is voor het steunen van de goede doelen. Doneren kan op rekeningnummer NL66 RABO 1516 7618 71.

FOTO BOVEN: Bram Schelle op zijn mountainbike voor zijn tocht naar Londen. Hiermee hoopt hij genoeg geld in te zamelen voor zijn reis naar Cochabamba in Bolivia. (Foto: Albert Stolwijk).