Twijfel over terugbetaling pgb-overschotten jeugd

De fractie van Balans zet vraagtekens bij de overschotten van persoonsgebonden budgetten (pgb's) voor de jeugd. De Sociale Verzekeringsbank (SVB) moet deze terugbetalen aan de gemeente. De oppositiepartij vraagt zich af of dat wel is gebeurd.

In juni stelde de partij nog in schriftelijke vragen aan B en W dat ouders te veel overhielden op hun pgb, maar dat de gemeente geen actie ondernam om de overschotten terug te vorderen. Onderzoek hiernaar was volgens de gemeente niet nodig: de Sociale Verzekeringsbank (SVB), de instelling die onder meer de pgb's voor cliƫnten beheert, betaalt alleen de werkelijk gemaakte kosten uit. Als van tevoren het budget te hoog is ingeschat, dan houdt de SVB uiteindelijk geld over. ,,Dat geld blijft bij de gemeente", stelden B en W toen.

Echter, Balans is er niet gerust op dat de SVB op haar beurt weer de overschotten aan de gemeente Boxtel terugbetaalt. ,,Wij hebben geconstateerd dat de niet-gebruikte PGB-jeugdgelden niet automatisch door de SVB worden teruggestort aan de gemeente, maar dat Boxtel hier actief om moet verzoeken", aldus penvoerder en raadslid Gerlof Roubos.

85.000 EURO

Volgens het raadslid is er bij diverse inwoners gekeken hoeveel openstaand budget er stond bij de SVB vanaf 2015. ,,Daarbij liepen de bedragen op tot wel 85.000 euro", schrijft Roubos. Hij wil daarom weten hoeveel Boxtel sinds 2015 al terug heeft ontvangen van de SVB en hoeveel geld daar nog op de rekening stond, terwijl dat eigenlijk bij de gemeente hoort.

Roubos hoopt een antwoord te krijgen voordat de recent bekendgemaakte begroting op dinsdag 29 oktober in de gemeenteraad wordt behandeld.


65-plussers maken gratis
kennis met openbaar vervoer

Senioren van 65 jaar en ouder in de regio 's-Hertogenbosch kunnen dit najaar gratis kennismaken met het openbaar vervoer. Ook in de gemeente Boxtel worden drie OV OpStapDagen gehouden. Belangstellenden dienen zich telefonisch aan te melden; wie het eerst komt, het eerst maalt.

In Liempde vindt de dag morgen, vrijdag 4 oktober plaats. In Boxtel op donderdag 10 oktober en vrijdag 1 november. Vrijwilligers van het Reizigers Overleg Brabant en de buurtbus presenteren zich en Arriva is aanwezig met een bus en chauffeur.

Het programma duurt van 09.00 tot 13.00 uur. Aanmelden kan tijdens kantooruren via telefoonnummer (076) 513 66 99.

De afgelopen jaren zijn onder meer bushaltes verbeterd. Dankzij nieuwe bussen kan men bijna overal gelijkvloers instappen. Omroep en beeldscherm in de bussen zorgen dat ook slechthorenden en slechtzienden weten welke haltes eraan komen.