'BOXTEL TOEKOMSTBESTENDIGE GEMEENTE'

Ministerraad akkoord met herindeling Haaren

RENS VAN DEN ELSEN

De herindeling van de gemeente Haaren is weer een stap dichterbij. De ministerraad in Den Haag stemde onlangs in met het verzoek voor een herindeling. Dat gebeurde op voorstel van minister Kasja Ollongren van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.

Ollongren gaf aan dat door de splitsing de kernen Esch, Haaren, Biezenmortel en Helvoirt onderdeel worden van meer toekomstbestendige gemeenten in de regio. Volgens de minister is ook in de vijf betrokken gemeenten, Haaren, Boxtel, Oisterwijk, Vught en Tilburg, het beoogde proces zorgvuldig doorlopen. ,,Met peilingen, bewonersavonden en onderzoeken zijn inwoners betrokken. Daaruit blijkt veel steun te zijn onder de inwoners voor de splitsing. Ook de raden van de vijf gemeenten hebben unaniem ingestemd", aldus Ollongren.

Hoewel er in Esch nog wel wat discussie is geweest of het dorp niet beter bij Vught kon gaan, bleek uit een peiling dat Boxtel toch de voorkeur had bij de inwoners. Daarop werd de manier waarom men kon stemmen nog in twijfel getrokken, maar dit kon niet meer hard gemaakt worden.

SNEER

Boxtel is blij dat Esch voor haar heeft gekozen. Zo bleek vorige week ook tijdens de presentatie van het leefbaarheidsplan van Platform Esch' Perspectief. Burgemeester Fons Naterop van Boxtel gaf nog een kleine sneer naar de mensen die 'flirten met Vught', maar toonde zich tevreden met de uiteindelijke keuze. ,,Het wordt een warme overdracht, waarbij we er voor moeten waken geen loze beloften te doen", vertelde hij in dorpshuis De Es.

Diverse organisaties uit de plaatsen binnen de gemeente Boxtel zijn momenteel druk bezig om Esch welkom te heten. Binnen de stichting BELL (Boxtel, Esch, Liempde en Lennisheuvel) willen zij een feestelijk jaar opzetten waarbij nadrukkelijk de verbinding wordt gezocht. Dit loopt vanaf de Culturale in september 2020 via een nieuwjaarsduik tot een afsluitend feestweekend tijdens festival Bazaar in 2021. Tussendoor wordt ook aansluiting gezocht bij verschillende evenementen en activiteiten in alle dorpen.

RAAD VAN STATE

Voordat de herindeling van de gemeente Haaren officieel is, moeten nog enkele hordes genomen worden. De ministerraad biedt het wetsvoorstel nu voor advies aan bij de Raad van State. Vervolgens gaat het voorstel naar de Tweede Kamer. Daarna is nog de instemming van de Eerste Kamer nodig. Uiteindelijk moet de herindeling per 1 januari 2021 een feit zijn en houdt de gemeente Haaren op te bestaan.