Overeenkomst Oosterhof komt dit jaar niet rond

JAN HERMENS

De renovatie van winkelcentrum Oosterhof laat langer op zich wachten. Volgens de planning had er nog dit jaar een overeenkomst moeten worden getekend, maar dat gaat niet lukken. Het college van burgemeester en wethouders laat in een brief aan de gemeenteraad weten dat de overeenkomst vermoedelijk halverwege 2020 rond is.

Het huidige conceptplan voldoet nog niet. Voornaamste knelpunt is de uitbreiding van supermarkt Jumbo. B en W schetsen vijf scenario's: de situatie laten zoals die is, een geheel nieuw plan ontwikkelen, de gemeente een extra onderzoek laten uitvoeren, de huidige opzet doorzetten of het plan in aangepaste vorm voortzetten.

Er is gekozen voor scenario vijf: het huidige plan op punten bijschaven. Kernvraag is hoe groot supermarkt Jumbo mag worden. In de detailhandelsvisie van 2015 is vastgelegd dat supermarkten met maximaal 15 procent uit mogen breiden. De groei van Jumbo Oosterhof overstijgt dat percentage. Een heet hangijzer, want hieraan kleven diverse belangen, zoals duidelijk werd in Brabants Centrum van 5 september.

Meerdere onderzoeksbureaus zijn namens belanghebbende supermarkten in de cijfers gedoken. Een eenduidig beeld ontstond er niet.

GEMIDDELDE

Van belang is de verhouding tussen winkelvloeroppervlakte, dat gedeelte van een winkel waar de klanten komen, en bruto vloeroppervlakte. Dat laatste is de totale oppervlakte van een bedrijf inclusief bijvoorbeeld kantoorruimte. De onderzoekers kwamen op verschillende percentages uit. Het college vond het lastig aan te geven welk percentage juist is. ,,Daarom is de keuze gemaakt het gemiddelde te nemen", aldus B en W. Dit gemiddelde is 72 procent. Als deze keuze definitief is, wordt de winkelvloeroppervlakte van Jumbo na de uitbreiding 1944 vierkante meter.

Er zijn nog gesprekken tussen gemeente, projectontwikkelaar, de CVVE van Oosterhof en Jumbo, met als doel de uitbreiding waar mogelijk terug te brengen om aan de bezwaren tegemoet te komen. ,,Duidelijk is wel dat het percentage van 15 procent uit de detailhandelsvisie van 2015 voor Jumbo niet haalbaar is", aldus B en W.