Afbeelding
Foto:

ODBN BEREIDT ZICH VOOR OP STORMLOOP OP VERGUNNINGEN

Aanvraag Vion: een van de honderden

PÅL JANSEN

Vion zal nog even moeten wachten met uitbreiden. Alleen al bij de Omgevingsdienst Brabant Noord (ODBN) wachten honderden milieuvergunningsaanvragen op een beoordeling. Inhoudelijk deze tegen het licht houden, gaat niet vanwege de uitspraak over het landelijke Programma Aanpak Stikstof (PAS) dat in mei onwettig werd verklaard door de Raad van State. Tussen alle aanvragen ligt er eentje van de vleesverwerker op Ladonk. De uitkomst moet bepalen of de voorgenomen uitbreiding op Boseind door zal gaan.

Het is relatief rustig in het kantoor van de ODBN. Op het kantoor in het businesspark van stadion De Vliert in 's-Hertogenbosch houden de medewerkers zich namens provincie Noord-Brabant onder meer bezig met milieuvergunningen. Stilte voor de storm lijkt het, want honderden vergunningsaanvragen liggen er te wachten op beoordeling. Zodra het Rijk duidelijk heeft hoe deze in de toekomst beoordeeld moeten worden, hoopt de ODBN in één keer gas te kunnen geven. ,,We zijn nu vooral bezig ons daarop voor te bereiden, andere partijen te informeren, alles te inventariseren, dat soort zaken. Maar inhoudelijk bestuderen, heeft nu geen nut", vertelt vergunningsadviseur Jack Vos.

Het rapport 'Niet alles kan' van het Adviescollege Stikstofproblematiek, onder leiding van voormalig VVD-minister Johan Remkes, wordt nu binnen de Rijksoverheid grondig besproken. Dit document werd op 25 september uitgebracht om het Rijk te adviseren over hoe om te gaan met de stikstof-impasse. Maatregelen op korte termijn (daarmee doelt het rapport op eind 2020) moeten in ieder geval aantoonbaar tot minder neerslag van stikstof op Natura 20000-gebieden, zoals de Kampina, leiden en het moet te handhaven zijn.

In haar vergunningsaanvraag stelt Vion dat de uitbreiding juist zal leiden tot minder stikstofuitstoot op het Boxtelse natuurgebied. Dit in vergelijking met een eerder verleende vergunning voor de uitbreiding uit 2015. Volgens de aanvraag in 2019 is de stikstofdepositie lager dan vier jaar eerder al werd toegestaan, zo berekende het ingehuurde adviesbureau Witteveen & Bos. Dit geldt voor de periode dat er gebouwd wordt, maar ook als de uitbreiding na oplevering in gebruik wordt genomen.

WIJZIGINGEN

Er is een aantal zaken gewijzigd sinds 2015. Er zouden bijvoorbeeld nog een nieuw vrieshuis en machinekamer worden gerealiseerd: die zijn nu geschrapt. Anderzijds had Vion toentertijd niet de vervoersbewegingen tijdens de bouwfase meegeteld. Naar verwachting maken vier vrachtwagens en tien andere voertuigen een jaar lang extra kilometers vanwege de voorgenomen bouw. Maar dan nog is de stikstofdepositie op Kampina lager dan in 2015 werd toegestaan, aldus Witteveen & Bos.

Het is ook mogelijk dat de provincie straks niet kijkt naar de vergunning uit 2015, maar naar de zogeheten 'aanwijsdatum': het jaar dat de Kampina officieel een Natura 2000-gebied werd. Dat was in 2013. Maar ook ten opzichte van dat jaar zal Vion winst boeken op de stikstofdepositie.

Hoewel de vleesverwerkingsgigant dus een sterk onderbouwde aanvraag heeft liggen, is de uitstel van de bouw een feit. Beleidsmedewerker Vos heeft nog geen flauw idee wanneer de ODBN weer aan beoordelen toekomt. Het Adviescollege onder leiding van Remkes tempert in ieder geval alle verwachtingen: het beeld dat alles vanaf oktober 2019 wel weer even kan worden vlotgetrokken, behoeft enige 'realiteitszin'. ,,De huidige impasse is zodanig complex dat dit op korte termijn niet over de volle breedte zal gaan", aldus de commissie.

En dan nog zullen Vos en zijn collega's alle zeilen bij moeten zetten om de honderden aanvragen te verwerken. ,,En ik verwacht tegen die tijd dat we er nog veel meer binnen zien komen."

OP DE FOTO: Het is rustig op het bouwterrein van Vion in Boxtel. De Omgevingsdienst Brabant Noord moet wachten op de uitkomst van de stikstofdiscussie: honderden aanvragen stapelen zich op. (Foto: Bas van den Biggelaar).


LIEMPDENAAR STAN VERHOEVEN OP DE TREKKER NAAR 'T MALIEVELD

'Een dag die de geschiedenis in gaat'

Boeren hebben jarenlang in het verdomhoekje gezeten en hun toekomst is onzeker, weet Liempdenaar Stan Verhoeven (23). Dinsdag stonden hij en enkele tientallen boeren uit Boxtel en Liempde met zo'n twintigduizend andere agrariërs (volgens de organisatie Agractie) op het Malieveld in Den Haag om te protesteren. Zij zijn klaar met de negatieve beeldvorming en politieke keuzes over hun sector. Een oproep vanuit de landelijke politiek (D66) om de veestapel te halveren, was voor velen de druppel die de melkemmer deed overstromen. Toch blijft Stan positief: ,,Ik houd hoop voor de toekomst."

De Liempdse agrariër hielp dinsdag mee de 'troepen te mobiliseren' namens Agractie. Al om half vier 's ochtends vertrokken enkele gegadigden vanaf eetcafé De Oude Ketting naar Zaltbommel, waar alle tractorbestuurders uit Noord-Brabant en Limburg samenkwamen. Vervolgens werd de stoet in Gelderland bij Vuren weer groter en zo trokken circa duizend tractoren naar Den Haag om uit te komen op het Malieveld. ,,Er mochten maar 75 tractoren op het veld staan. Het blijven echter toch boeren...", gniffelt hij. ,,Achteraf bleek dat dit was vanwege de parkeergarage eronder. De politie was bang dat de constructie het niet kon dragen. Als we dat wisten, denk ik wel dat iedereen er rekening mee had gehouden."

Het boerenprotest was massaal: niets minder dan de toekomst van veel agrariërs staat op het spel. De huidige duurzaamheidstransitie noopt de politiek tot keuzes. Ook Stan was er bij om onder meer duidelijk te maken dat er een balans moet komen in het maatschappelijke debat, de kloof tussen boer en burger kleiner moet en de (toekomstige) regelgeving ook voor hem en andere agrariërs op lange termijn haalbare kaart moet zijn. ,,Ik zit ondertussen met mijn vader in de maatschap van ons bedrijf. We houden 1.500 kalveren op twee locaties. Ik wil heel graag door kunnen gaan en in de toekomst aan alle eisen blijven voldoen."

Hoewel Stan ondanks alle ontwikkelingen goede hoop blijft houden, weet ook hij dat het in de realiteit lastig wordt. ,,Als wij nu bijvoorbeeld vijf ton gaan investeren in onze locaties en wij houden over tien jaar minder over dan nu, dan moeten wij ons ook afvragen of we dat wel moeten doen."

Ondanks de massale opkomst en enorme media-aandacht in heel Nederland, blijft de Liempdenaar nuchter. Hij verwacht dat er in de politiek niet veel verandert. ,,Maar ik verwacht wel dat media na deze actie beter over de agrarische sector zullen schrijven. We hebben in ieder geval aan de politiek laten zien dat wij er met zijn allen voor elkaar kunnen zijn."

OP DE FOTO: Circa twintigduizend boeren waren op het Malieveld bijeen om te protesteren tegen de negatieve beeldvorming en het politieke debat over de agrarische sector. (Foto: Agractie).

Afbeelding
Afbeelding