De reuzenzwam aan de voet van de stam is de reden dat de rode beuk om moet. (Foto: Henk Renders).
De reuzenzwam aan de voet van de stam is de reden dat de rode beuk om moet. (Foto: Henk Renders). Foto: Henk Renders

Landschap Liempde


Natuurwerkgroep Liempde houdt donderdag 10 oktober een lezing over het ontstaan van het Liempdse landschap. Kees Quinten legt uit hoe dit vanaf de ijstijd tot stand kwam. Het centrum van het dorp is gebouwd op zandhopen uit de Noordzee, net zoals omliggende hoge akkers. Bossen als Velder en De Geelders werden in die tijd ook gevormd door leemafzetting. Hoe dit allemaal precies is gegaan, wordt verteld vanaf 20.00 uur in café 't Groene Woud, Kasterensestraat 23.


Reuzenzwam doet oude rode beuk de das om

JAN HERMENS

De majestueuze rode beuk aan de oever van het Smalwater, in de tuin van Annastraat 1 (zie foto rechts), is aangetast door reuzenzwam. Deze schimmel is dodelijk voor de boom. Om gevaarlijke situaties te voorkomen, heeft eigenaar Henk Renders een kapvergunning aangevraagd. Met pijn in zijn hart.

Renders: ,,Ik heb een ambtenaar van de gemeente naar de boom laten kijken en binnen mijn familie een deskundige geraadpleegd. Hun oordeel is eensluidend: de boom is niet te redden. Ik zie zelf ook dat hij veel minder blad draagt dan voorheen. Als je vroeger onder de kroon stond, vormde die een paraplu en kon je de hemel niet zien. Dat is nu wel anders."

RISICO

Al eerder verwijderde Renders dode takken uit de boom. ,,Aan de enorme zwammen rond het wortelstelsel is te zien dat de wortels al flink aangetast zijn. Bij een flinke najaarsstorm kan de boom met een doorsnede van 3,5 meter en een gewicht van vele tonnen, zomaar omvallen. Dat risico is onverantwoord, vandaar de aanvraag voor een kapvergunning. Ik vind het vreselijk jammer, want het is een prachtige beuk. Ik vermoed dat hij geplant is na de bouw van de Heilig Hartkerk, rond 1900 dus."

De Boxtelaar wil na de kap een nieuwe rode beuk planten. ,,Maar die heeft wel wat tijd nodig om net zo fors te worden als deze. Ik zoek overigens nog liefhebbers die de beuk willen kappen en opruimen. Het hout mogen ze hebben."

FOTO LINKS: De beeldbepalende boom aan het Smalwater valt, als de vergunning rond is, ten prooi aan de kettingzaag. (Foto: Daisy Renders).

Afbeelding