Afbeelding
Foto: IN Our Nature

Denkers en doeners over duurzaamheid

In Our Nature verenigt kunst, cultuur en natuur

JAN HERMENS

Wat kan cultuur betekenen voor een ommezwaai naar duurzaamheid in de maatschappij? Die vraag speelt een belangrijke rol op festival In Our Nature, dat woensdag 9 en donderdag 10 oktober plaatsvindt op het terrein van De Kleine Aarde in Boxtel.

Initiatiefnemer van het festival is Podium Circulair, een netwerk van groene ondernemers en kunstenaars in Noord-Brabant. Het wordt uitgevoerd in samenwerking met The Turn Club, een groep verbinders en praktische idealisten.

Merlijn Twaalfhoven is de zogeheten curator van het duurzaamheidsfestival. Hij vertelt: ,,Podium Circulair heeft mij benaderd met het verzoek een programma samen te stellen rond de kwestie: Wat is er nodig om tot een circulaire economie te komen? Ondernemers, ontwerpers en creatieve makers geven hun visie op hoe we met de aarde om zouden moeten gaan. Anders dan nu het geval is, dat is duidelijk. Maar hoe precies, daar is geen eenduidig antwoord op."

Het programma omvat filmvertoningen, lezingen en presentaties, serious gaming en poëzie. Aan de vooravond van In Our Nature, op dinsdag 8 oktober, is er vanaf 17.00 uur een openingsdebat waaraan onder andere gedeputeerde Anne-Marie Spierings en Hans Monmaas, directeur Planbureau voor de leefomgeving, deelnemen. De vraag waarover de debaters zich buigen: hoe dragen kunst en cultuur bij aan een circulaire samenleving?

PREMIÈRES

Woensdag om 19.00 uur staan er twee premières op de rol: van dichtbundel De Aarde Nu en van de licht absurdistische poëtische voorstelling The Final Season Show. Marcel Linssen, organisator van DichtSlamRap Boxtel, vertelt hoe de bundel tot stand is gekomen: ,,Podium Circulair houdt regelmatig thema-avonden bij De Kleine Aarde. Wim Claessen maakt deel uit van die organisatie en vroeg mij of er eens iets met poëzie gedaan kon worden. Ik heb diverse dichters benaderd met de vraag of zij hun licht wilden laten schijnen op duurzaamheid en de toekomst van de aarde."

Linssen ontving meer dan veertig reacties. ,,Veel meer dan ik verwacht had. Voldoende materiaal om te bundelen." Bijzonder is de toevoeging van zestien klimaatkwatrijnen die Gerrit Komrij, destijds dichter des vaderlands, in 2000 schreef ter gelegenheid van een klimaatconferentie in Den Haag. Linssen: ,,Die zijn nergens meer te krijgen. In de bundel De Aarde Nu is te vinden hoe hedendaagse dichters naar de toekomst kijken en hoe Komrij daar negentien jaar geleden over dacht."

The Final Season Show beleeft zijn vuurdoop. De dichters Martje Wijers (oud-Boxtelse), Jee Kast en Arnoud Rigter hebben poëzie in een theatermal gegoten. Hoe precies, weet Linssen niet. ,,Ze hebben alle drie ooit DichtSlamRap gewonnen. Ik heb hen benaderd met de vraag een show te maken van hun kunst. Dat hebben ze gedaan." De voorstelling gaat over het naderende einde van de aarde. Kan poëzie de wereld misschien redden? Dat poëten de wereld kunnen veranderen, durft Linssen niet te beweren. ,,Maar wellicht zijn ze in staat mensen de ogen te openen."

DOCUMENTAIRES

Niet alleen met woorden, ook met beelden is de menselijke invloed op het milieu duidelijk te maken. Tijdens In Our Nature worden onder meer de prijswinnende documentaires Normal is Over, The Secret Life of Trees en De spelers van Oosterwold vertoond.

In Normal Is Over zoekt maker Renée Scheltema antwoord op de vraag waarom we met zijn allen nog steeds zo geënt zijn op eindeloze groei. Artur Homan gaat in The Secret Lives of Trees in op de functies die bomen vervullen binnen het grotere ecosysteem van de aarde. De documentaire De spelers van Oosterwold van Marit Geluk toont hoe mensen op een stuk grond van bijna vijftig vierkante kilometer de kans kregen hun eigen land vorm te geven, zonder bemoeienis van buitenaf.

Twaalfhoven: ,,Het is de bedoeling bezoekers van het festival aan te zetten tot samenwerking op weg naar een duurzame samenleving. Om een concreet voorbeeld te noemen: Herenboeren. Iedereen kan zich daarbij aansluiten en zo invloed uitoefenen op wat hij eet, op de wijze waarop voedsel geproduceerd wordt, met oog voor natuur en landschap. Of neem de weilanden in Nederland. Daarin zijn nauwelijks nog bloemen en kruiden te vinden. Er zijn organisaties die bezig zijn daar verandering in te brengen."

Zoals Rome niet in één dag is gebouwd, zo is de weg naar een circulaire economie niet in twee dagen afgelegd. Pionieren blijft nodig. ,,Het is een traject waar De Kleine Aarde mee bezig is", aldus Twaalfhoven. ,,We werken aan een vervolg op deze eerste editie van In Our Nature."

De curator verwacht een gemêleerd publiek. ,,In Our Nature is voor iedereen. Er is bijvoorbeeld een speciaal kinderprogramma." Juist de jeugd houdt zich bezig met het klimaat. Met wereldwijde marsen en stakingen schreeuwen scholieren om aandacht voor de toekomst van de aarde. Tijdens In Our Nature worden diverse presentaties gegeven die als inspiratie kunnen dienen voor veranderingen. Die hoeven niet direct groot te zijn. De verwarming lager zetten, korter douchen, minder vlees eten, het zijn zinvolle stappen als voldoende mensen ze zetten. Twaalfhoven: ,,We willen mensen inspireren. Wacht niet met stappen zetten, maar begin."

Het complete programma van In Our Nature is te vinden op de website www.inournaturefestival.nl. Via deze link zijn tevens kaarten verkrijgbaar.

FOTO ONDER: Wereldwijd maken jongeren zich zorgen over de toekomst van de aarde. Tijdens In Our Nature geven groene ondernemers, ontwerpers en kunstenaars hun visie op de weg naar een circulaire economie. (Foto: In Our Nature).


Meezingen met levensliederen en tranentrekkers

Het koor Gimmese Smart treedt 22 en 23 november op in zaal De Schuif, Dorpstraat 30 in Gemonde.

De avonden beginnen om 20.00 uur, de zaal is om 19.00 uur open. Als het koor uitgezongen is, neemt DJ Harry het stokje over. Er kan dus gedanst worden. De entree is vijf euro, inclusief koffie of thee en een lot voor de loterij. Kaartjes voor de optredens zijn vanaf vrijdag 11 oktober te koop bij Schellekens IJzerwaren, tankstation Schellekens en zaal De Schuif in Gemonde.

Fanfare speelt niet op kermiszondag in Gemonde

Het is van 5 tot en met 8 oktober kermis in Gemonde. Zonder muziekvereniging Sint-Lambertus.

De fanfare opende jarenlang op zondagmiddag de kermis, maar ziet daar nu van af. ,,Om halftwee, als wij speelden, is het nog erg rustig op de kermis. Bovendien lopen niet alle leden meer even makkelijk", laat voorzitter Jos Geerts weten.

Naast de attracties voor de jeugd is er een uitgebreid programma in zaal Kloosterzicht, Sint-Lambertusweg 95.