KAVELPASPOORTEN VOOR REIGERSKANT

'Groene gordel om Esch zorgt voor bouwstop'

RENS VAN DEN ELSEN

De inwoners van Esch moeten er rekening mee houden dat er na het bouwplan Reigerskant en een enkele inbreidingslocatie geen mogelijkheden meer zijn om woningen te bouwen. Wethouder Harry van Hal van de gemeente Haaren wijst daarop, nadat Platform Esch' Perspectief vorige week in haar leefbaarheidsplan liet blijken dat in de 'groene gordel' om het dorp niet gebouwd mag worden.

,,Daar zit een spanningsveld", geeft Van Hal aan. ,,De consequentie van die groene zone is dat er dan geen andere bouwlocaties meer bij kunnen komen. Je zit aan alle kanten namelijk met of een ecologische verbindingszone of de Essche Stroom", vervolgt hij.

Voordat het echter zover is moeten er zo'n 65 woningen in het project Reigerskant gebouwd worden. Als eerste komen de vrije bouwgronden, in totaal zeven vrije kavels, aan de beurt. Hiervoor is de inschrijving nog tot 16 oktober geopend via makelaardij Beekhuizen. De gemeente Haaren hanteert hierbij een speciaal 'paspoort'. Daarin staat precies aan welke voorwaarden de nieuwe woning moet voldoen. ,,Voor de architect is het handig omdat hij al kan zien wat wel en wat niet mag, dat scheelt weer overleg met ons en dus ook kosten", aldus projectleider Fred Kuiper van Reigerskant.

De gemeente heeft gekozen om van voor naar achter te bouwen zodat al het vrachtverkeer via de Runsdijk afgewikkeld kan worden. ,,Zo hebben omwonenden er het minste last van", aldus Van Hal.

KERKEPAD

In de tweede fase van het bouwplan komen pas de gewenste starters- en middeldure woningen. De onderhandelingen met bouwbedrijf Reuvers uit Oss zijn nog in volle gang, maar de gemeente verwacht dat de inschrijving voor deze huizen eind dit jaar open kan. ,,Hopelijk gaat dan ergens halverwege 2020 de schop de grond in", zegt Kuiper.

Daarnaast wil de projectleider het Kerkepad weer in ere herstellen. Dit zandpad liep langs de dorpsrand en kwam uit op de Runsdijk. ,,Het krijgt nu een andere verharding, een mooie groenstrook en wat speeltoestellen voor de kinderen", aldus Kuiper. Ook gaat in januari de weg Nieuwland op de schop zodat deze beter bij de rest van de wijk past en klimaatbestendig is. ,,Het water gaan we afkoppelen en naar de in het midden gelegen wadi laten stromen", geeft de projectleider aan.

CPO

In de derde fase is ruimte om samen te bouwen in een collectief particulier opdrachtgeverschap (CPO). Hiervoor is echter nog niet veel animo, merkt de wethouder: ,,Haaren is daarom met de Rabobank een project gestart om geïnteresseerden daarmee financieel te helpen. Het zou goed zijn als een groep Esschenaren dat samen oppakt en er samen iets moois neerzet."

Veel inwoners van Esch vinden het lang duren voor er gebouwd wordt in de nieuwe wijk. In april werd namelijk al begonnen met het bouwrijp maken van de grond. Het heeft echter meer tijd nodig omdat volgens de wethouder 'de wereld steeds verandert'. ,,We willen kwaliteitswoningen neerzetten, die een meerwaarde zijn voor Esch. Dat kost nu eenmaal tijd", geeft hij aan.

Om iedereen op de hoogte te stellen over de vorderingen in Reigerskant was er gisteravond een bijeenkomst in dorpshuis De Es. Van Hal: ,,Daar hebben we niet alleen informatie gegeven, maar ook opgehaald bij de inwoners."