Afbeelding
Foto: Peter de Koning

OUDERS HANS DEKKER HIELPEN GEALLIEERDEN IN KAMPINA (1944)

Thuis werd altijd over de oorlog gepraat

MARC CLEUTJENS

Hans Dekker (65) is tien jaar na de bevrijding van Boxtel geboren. Maar verhalen over de Tweede Wereldoorlog en de actieve rol van zijn ouders Roel Dekker en Zus van Zeeland in het verzet, waren altijd aanwezig. ,,Nou ja, altijd… Toen ik 16 jaar was, ging ik net als alle andere tieners naar het café of ritjes maken op mijn brommer. Ik was er heus niet elke dag mee bezig hoor."

'Bende gij d'r eentje van Klaas of Roel?'. Die vraag kreeg Hans vroeger nogal eens voorgeschoteld. Niet alleen vader Roel maar ook zijn oom Klaas was actief in het lokaal verzet. De gebroeders Dekker, Klaas voorop, waren informanten die stiekem strategische posities van de Duitse bezetter doorspeelden aan de geallieerden. Ook hielpen ze in de herfst van 1944 mee bij de opvang van Airbornes in de Kampina. ,,De naam Dekker was nogal bekend ja", blikt Hans terug. ,,Mijn ouders waren gewone, leuke en sociale mensen. Ik zie ze niet als helden."

TOEVAL

Hans heeft wel veel bewondering voor de moedige keuze die zijn vader en moeder tijdens de bezetting hebben gemaakt. ,,In museum MuBo is nu een tentoonstelling over de Tweede Wereldoorlog te zien. Kinderen krijgen daar de vraag wat zíj zouden doen als een vreemde mogendheid ons land zou binnenvallen. Mijn ouders waren destijds verliefd, verloofd én kozen voor het verzet. Dat is dapper."

Hans geeft aan dat hun hulp aan de Airbornes in de Kampina 'toeval' was. ,,Toen in september 1944 een geallieerd vliegtuig neerstortte en de bemanning onderdak moest krijgen, werd een buurman van oom Klaas in de Ons Doelstraat gevraagd mee te helpen. Meerdere buren hielpen een handje, ook mijn ouders." Net als veel andere verzetsmensen, toog Roel wekenlang elke dag naar de Kampina. En ook Zus was er vaak te vinden. Ze verzorgden gewonde militairen, brachten voedsel en genoten van het contact met de aanstaande bevrijders.

OPEN BOEK

De ouders van Hans praatten na de bevrijding vaak over de oorlogsjaren. ,,Mijn vader was een open boek en nam ons vaak mee naar de Kampina. Daar liet hij zien waar de Airbornes ondergedoken hadden gezeten." De Boxtelaar was er in zijn jeugdjaren regelmatig te vinden. ,,Niet alleen om die schuilplek aan de Huisvennen te bekijken hoor", lacht hij. ,,Mijn vader bouwde modelvliegtuigjes en daarmee gingen we vliegen op de heide."

De Tweede Wereldoorlog was in Hans' jeugd nooit ver weg. ,,Mijn ouders kregen vaak bezoek van andere Boxtelaren die actief waren geweest in het verzet. Ze praatten dan altijd over de oorlog. Huub van den Broek en Marinus Verhagen waren regelmatig te gast. Jaap van der Sluijs bezocht alle verjaardagsfeestjes. Hij zat in de oorlog als joods onderduiker verborgen bij opa Nico Dekker. We noemden hem oom Jaap en hij hoorde gewoon bij onze familie."

Opvallend is dat ook veel Airbornes na de bevrijding bij Roel en Zus Dekker aanklopten. ,,Elk jaar weer stonden er wel een paar voor de deur", blikt Hans terug. ,,Ze waren dan op reis in Europa en wilden met mijn ouders herinneringen ophalen. Zes weken onderduiken in de Kampina had indruk gemaakt op die mannen."

DRAADJES EN LAMPJES

Toen auteur Peter van der Linden in 2012 het boek Kampina Airborne publiceerde, raakte Hans pas echt geboeid door de lokale oorlogsgeschiedenis. Hij werkte mee aan een tentoonstelling in het Oertijdmuseum en verzorgde enkele lezingen. Nu draagt hij bij aan de expositie in MuBo en gaf authentieke zendapparatuur uit de oorlogsjaren in bruikleen.

Hans' vader Roel overleed in 1976. Zijn moeder Zus stierf in 2003. Net als haar echtgenoot praatte ook zij veel over de Tweede Wereldoorlog. ,,Niet alleen thuis bij de koffie", benadrukt Hans. ,,Mijn moeder was ook een belangrijke bron voor Gied Segers, die in 1984 het boek Beelden uit de Bezettingsjaren schreef. Daarin verschenen voor het eerst foto's over de Airbornes in de Kampina." Hans vervolgt: ,,Ik ben blij dat mijn ouders zo openhartig waren. Thuis werd altijd over de oorlog gepraat. Dat gebeurde in een goede sfeer en met dankbare herinneringen."

* * *

Hans Dekker is elke zaterdag en zondag tussen 13.00 en 17.00 uur te vinden in MuBo, waar tot 2 november de expositie 'Boxtel in de oorlogsjaren 1940-1944' te zien is. Hij geeft onder meer uitleg over zendapparatuur in de Tweede Wereldoorlog. Meer weten? Kijk op www.muboboxtel.nl.

FOTO BOVEN: Hans Dekker bladert in museum MuBo door een van de familiealbums. Zijn ouders Roel en Zus waren in 1944 als verloofd stel nauw betrokken bij de hulp aan Airbornes in de Kampina. Dekker demonstreert wekelijks in MuBo zendapparatuur uit de Tweede Wereldoorlog. (Foto: Peter de Koning).


Vrouwen

Vrouwen Contact Boxtel heeft komende week de volgende activiteiten op het programma staan.

MAANDAG 7 OKTOBER

Yoga in De Walnoot        13.00

DINSDAG 8 OKTOBER

Fietstocht vanaf Breukelsplein        13.00

Herfststukjes maken (Nieuwland 37)        14.00

WOENSDAG 9 OKTOBER

Herfststukjes maken (Nieuwland 37)        14.00

Gym Angelaschool        19.00

DONDERDAG 10 OKTOBER

Nordic walking; vertrek Markt        09.00

Kristel de Laar in Podium Boxtel        20.15


DAG VAN DE PALLIATIEVE ZORG IN JACOB-ROELANDSLYCEUM

'Rouwen kun je alleen maar met anderen'

Rouwen is vormgeven aan verdriet en dat kun je niet alleen. Dat is het uitgangspunt voor de lezing 'Ze zeggen dat het overgaat' die stichting Nabij woensdag 9 oktober houdt in het kader van de Internationale Dag van de Palliatieve Zorg. De bijeenkomst wordt gehouden in het Jacob-Roelandslyceum.

Stichting Nabij is een Boxtelse vrijwilligersorganisatie die mensen bijstaat in hun laatste levensfase.

Tijdens de bijeenkomst op de Dag van de Palliatieve Zorg houdt Corine Jansen een inleiding. De Boxtelse zanger en gitarist Harry Hendriks tekent voor de muzikale omlijsting.

Jansen betoogt dat je niet alleen kunt rouwen. Daarvoor is het nodig dat anderen zich openstellen, luisteren en het gemis erkennen. Mensen die kunnen meehelpen om het verlies te verwoorden zodat de nabestaande de werkelijkheid onder ogen gaat zien. Dat is volgens deskundigen nodig om de draad weer op te pakken.

COMMUNICATOR

De spreker wordt door Nabij omschreven als een communicator in hart en nieren en verzorgt lezingen in binnen- en buitenland. Jansen staat bekend om haar grote kennis op het gebied van luisteren en het delen van verhalen in de zorg.

De bijeenkomst op de Dag van de Palliatieve Zorg in het Jacob-Roelandslyceum begint woensdag 9 oktober om 19.30 uur; vanaf een halfuur voor aanvang is de zaal open.

Stichting Nabij organiseert de informatieavond samen met welzijnsorganisatie ContourdeTwern, hospice Acacia, WoonWijs, Standby Thuiszorg, Vivent en Zorggroep Elde Maasduinen.