JRC-speler Freek Clercx springt in sporthal De Braken om te scoren tegen TSBV Pendragon uit Tilburg. (Foto: Hans Verberk). Foto: Hans Verberk

TILBURGS STUDENTENTEAM BUIGT HOOFD IN SPORTHAL DE BRAKEN

Basketballers JRC Boxtel boeken eerste zege in tweede divisie landelijk

De basketballers van JRC Boxtel wonnen zondag in sportcomplex De Braken met 69-63 hun tweede thuiswedstrijd in de landelijke tweede divisie. Tegenstander was het voor de Boxtelaren onbekende universiteitsteam TSBV Pendragon uit Tilburg.

JRC ging ervan uit dat - zoals bij de meeste universiteitsteams - ook Pendagron over veel individueel talent zou beschikken. De thuisploeg zette daarom alles op alles om met goed teamspel weerstand te bieden. Er werd gestart met Jaap van Loon, Freek Clercx, Robbin Snoeren, Kai Elissen en Jasper Verhoeven. Zij spraken af om veel te variëren in hun aanvalsspelletjes en enkel en alleen op zichzelf te focussen.

OP Z'N HEUPEN

Dat plan werkte uitstekend, Elissen startte met een driepunter, Clercx met een snelle score en Coen van der Meijden met een sterke bal inside. De spelers vonden elkaar op het juiste moment en bouwden snel een mooie voorsprong op, mede door sterk verdedigend spel zonder onnodige overtredingen. De stand na het eerste kwart, waarin Elissen tien punten scoorde, was 19-4.

In het tweede kwart ging de thuisploeg op dezelfde voet verder. Willem van Loon kreeg het op z'n heupen. Met vijf punten op rij bouwde hij de score snel uit. Na deze opleving begon echter ook de motor bij Pendragon te draaien en kwam de ploeg tot scoren. Van Loon was met zeven treffers verantwoordelijk voor de Boxtelse productie. Ruststand 33-18.

LEKKERE VOORSPRONG

Vijftien punten verschil zorgde voor een lekkere voorsprong, maar was geen reden voor de Boxtelaren om het rustig aan te doen. Pendragon kwam fanatiek uit de kleedkamer, maar Van Loon en Corné Linssen lieten ook direct van zich horen. Het werd een rommelig kwart, met veel frustratie aan Tilburgse kant. JRC hield het hoofd koel en bleef keurig meedoen. Wel moest de ploeg toestaan dat de bezoekers een puntje inliepen.

In het vierde kwart scoorde JRC moeizaam en belandde Pendragon binnen de 'veilige' tien-puntengrens. Dit kwart werden veel persoonlijke fouten gemaakt. Het verschil bleef echter steeds tussen de zes en negen punten omdat de thuisploeg goed geconcentreerd bleef vanaf de vrijeworplijn. Op die manier behaalde JRC Boxtel zijn eerste competitiezege.

Topscorers: Jaap van Loon achttien punten, Kai Elissen zestien en Coen van der Meijden negen.

FOTO BOVEN: JRC-speler Freek Clercx springt in sporthal De Braken om te scoren tegen TSBV Pendragon uit Tilburg. (Foto: Hans Verberk).

Taverbo wint tafeltennisduel in Lichtenvoorde

Na een wat stroef begin van de nieuwe competitie won Taverbo Sabo 1 afgelopen weekend voor het eerst. Tegenstander was vrijdagavond Litac 1 in Lichtenvoorde, bestaande uit Sander Spijkers, Pim Kuipers en Aaron Albeck. Taverbo speelde in de vaste opstelling met Michel Sperling, Sjoerd Broos en Bram Bakker.

Tot 2-2 ging de wedstrijd gelijk op. Sperling en Bakker scoorden voor Taverbo met overwinningen op Spijkers en Albeck. Kuipers won van Broos en ook het dubbelspel was een prooi voor de gastheren uit Lichtenvoorde. Daarna liep Taverbo uit tot 2-6 met spannende wedstrijden van Sperling en Bakker die beiden vijf games nodig hadden om te winnen van Kuipers en Spijkers. Vervolgens versloegen Broos en Bakker hun tegenstanders Albeck en Kuipers relatief eenvoudig. De laatste twee wedstrijden werden eerlijk verdeeld, waardoor de 3-7 zege voor Taverbo was. Sperling liet zich verrassen door Albeck en Broos had weinig moeite met Spijkers.

De andere twee wedstrijden in de poule eindigden ook met redelijk dikke cijfers. Zevenaar 1 verloor dit weekend met 0-10 van Sittard 1. De Brug 1 - Red Stars 2 werd 3-7. Deze uitslagen zorgen ervoor dat Red Stars 2 en Sittard 1 samen aan kop gaan. Met al een flinke marge op De Brug 1 en Taverbo Sabo 1. Zevenaar 1 en Litac 1 hebben al een dikke achterstand van tien punten of meer op de andere teams.

Komend weekeinde speelt Taverbo 1 de eerste thuiswedstrijd; tegenstander is dan Red Stars 2. De Boxtelse ploeg zal proberen aan te haken bij de bovenste teams.