Afbeelding
Foto:

EMIEL TECHNIEK: VOOR VEILIG LEVEN

'Rookmelder kan het verschil maken tussen leven en dood'

Als vrijwillig brandweerman weet Emiel van de Ven maar al te goed wat er kan gebeuren wanneer de elektrische installatie in een woning niet in orde is. Als erkend elektrotechnisch installateur richt hij zich op de veiligheid van particuliere huizen en van bedrijfspanden. Niet voor niets heet zijn bedrijf Emiel, techniek voor veilig leven. Het bestaat vijf jaar.

In 2014 begon Van de Ven zijn bedrijf met de intentie zich te richten op 'techniek met het oog op veiligheid': rookmelders, noodverlichting en dergelijke. In eerste instantie was daar minder vraag naar dan naar ander installatiewerk. Zijn opzet raakte enigszins ondergesneeuwd. ,,Ik heb echter besloten terug te keren naar de basis."

LAGE TONEN

De Boxtelaar adviseert klanten op het gebied van rook- en koolmonoxide-melders en monteert die apparatuur desgewenst. ,,Er is nogal wat verschil tussen rookmelders. Hoe lang gaat de batterij mee, werkt de sensor goed? Dergelijke vragen zijn belangrijk", zegt Van de Ven. Tegenwoordig kan bijvoorbeeld de sirene van een rookmelder ook laagfrequente tonen hebben. ,,Mensen met gehoorverlies horen vooral de hoge tonen niet, de lage nog wel. Ook flitsers aan de muur of zelfs trilplaten onder de kussens kunnen mensen waarschuwen bij brand."

De elektrotechnicus bezoekt zijn klanten thuis om hen te adviseren. Van de Ven: ,,Ik zie al snel of een woning voldoende geventileerd wordt, dit is van belang vanwege de mogelijke uitstoot van koolmonoxide. Ook kijk ik of de vluchtweg vrij is. Daar geef ik uitleg over of ik laat mensen zelf ontdekken hoe lang ze erover doen om hun woning te ontvluchten."

Verder controleert Van de Ven desgevraagd de meterkast. Hij bekijkt de installatie: als die niet veilig is, kan hij deze aanpassen. Noodverlichting past de ondernemer eerder toe op de zakelijke dan de particuliere markt. In grotere panden hangt vaak speciale verlichting waardoor werknemers en klanten de weg naar buiten kunnen vinden in geval van nood.

BLUSMIDDELEN

Van de Ven volgt momenteel een opleiding om blusmiddelen te mogen keuren. Ook geeft hij cursussen bedrijfshulpverlening. Dit in samenwerking met Blusco in Boxtel. Zijn klanten bedient Van de Ven vanuit zijn eigen showroom aan de Schouwrooij 7. ,,Met relatief eenvoudige middelen help ik hen de veiligheid van hun woningen en zichzelf enorm te verbeteren."

FOTO BOVEN: Emiel van de Ven installeert een rookmelder. Daarnaast is hij deskundig op het gebied van noodverlichting, blusmiddelen en elektrische installaties. (Foto: eigen foto).


VAN DER STEEN GEREGELD IN BOXTEL

Ceremoniehuis werkt met uitvaartverzorger samen

Het concept van het Ceremoniehuis Boxtel is succesvol. Zozeer dat eigenaars Frans en Eliane Komen in Druten nog niet zolang geleden een tweede vestiging geopend hebben. Wanneer zij niet in Boxtel zijn, nemen Geert-Jan en Sheila van der Steen van Uitvaartverzorging Van der Steen uit Vught de zaken waar.

De samenwerking tussen het Ceremoniehuis en Uitvaartverzorging Van der Steen kwam tot stand doordat de belangstelling voor het Ceremoniehuis in de regio groeide. Met name vanuit Vught, waar Van der Steen gevestigd is, nam het aantal aanvragen voor opbaringen in Boxtel toe.

Aan verzoeken die bij het Ceremoniehuis binnenkomen voor een complete uitvaart, kunnen Geert-Jan en Sheila van der Steen voldoen.

Ondanks de samenwerking met Van der Steen blijft het Ceremoniehuis onafhankelijk. Ook andere uitvaartondernemingen kunnen er overledenen opbaren, afscheidsdiensten of koffietafels houden. ,,Het Ceremoniehuis is beschikbaar voor iedereen, ongeacht waar en of cliƫnten verzekerd zijn. Een verzoek aan hun uitvaartverzorger is al voldoende om van onze faciliteiten gebruik te kunnen maken", aldus Eliane Komen.

HUISELIJK

De kracht van het Ceremoniehuis schuilt onder meer in de huiselijke sfeer. Het fraaie pand aan de Baandervrouwenlaan 265 straalt warmte uit. Wie er binnenstapt, lijkt in een gemoedelijke herberg te belanden waar iedereen welkom is. Nabestaanden van een overledene kunnen er zonder afspraak terecht om bij hun dierbare te zijn in de opbaarkamer die 24 uur per dag open is.

Naast deze grote en huiselijke opbaarkamer is er een ontvangstruimte met open haard, een buitenterras en voldoende parkeerruimte. Het gebouw leent zich niet alleen uitstekend voor het opbaren van dierbaren maar ook voor afscheidsdiensten, condoleances en bijvoorbeeld koffietafels. Hierbij speelt tijd geen rol.

Gastvrouw Komen, voormalig eigenares van het aangrenzende De Bourgondiƫr (nu Montimar) , legt uit: ,,Ik zorg voor de overdracht van de sleutels van het pand aan de familie en geef een rondleiding door de 24-uurs opbaarkamer, keuken en ontvangstruimte. Hierna staat het Ceremoniehuis geheel ter beschikking aan de familie."

Meer informatie: www.ceremoniehuis.nl.

FOTO ONDER: De opbaarruimte ademt de sfeer van een huiskamer. (Foto: Dirk Struycken).

Afbeelding