Afbeelding
Foto: Basman Creëert - Bas van den Biggelaar

BUSINESS BATTLE VOOR 'MET JE HART' EN 'VETERANEN SEARCH'

32 teams bikkelen voor het goede doel

LINDA VAN DE WIEL

Boomstammen werpen, een militair voertuig voorttrekken en van een twintig meter hoge klimtoren naar beneden tokkelen. Bikkels konden zaterdag hun lol op tijdens de derde editie van de Brabant Business Battle op de legerbasis in Oirschot. Naast fysieke kracht werden ook de hersenen van de 32 deelnemende teams geprikkeld door organisator Rotary Boxtel-Oirschot-Haaren. En de opbrengst van de teambuildingsdag? Die was voor Met je Hart en Veteranen Search Team; beide stichtingen deelden een bedrag van 25.000 euro.

Studenten van de studierichting Lichamelijke Opvoeding van Fontys Hogescholen lopen rond in legertenue. Samen met medewerkers van de Oirschotse legerbasis begeleiden zij tal van uitdagende spellen. ,,Het doel van vandaag is mensen te laten ontdekken dat in een team verschillende types mensen nodig zijn: mensen met brains en mensen met balls", vertelt sportinstructeur sergeant Rob Oosterveer. ,,Als je dit vertaalt naar het bedrijfsleven leer je dat beiden samen moeten werken en invloed op elkaar hebben."

FANATIEK

Dit vertaalt zich prima in de verschillende spelelementen die de bloedfanatieke teams uitvoeren. Oosterveer, die verantwoordelijk is voor het programma, licht toe: ,,Er is vandaag bijvoorbeeld een opdracht waarbij een jeep in een zo kort mogelijke tijd 25 meter vooruit moet worden getrokken. Dit vergt kracht, ofwel balls. Daarnaast moeten in sneltreinvaart meerkeuzevragen worden beantwoord. Bij elk fout antwoord gaat een meter af van de 25 waarvoor teamgenoten gebuffeld hebben."

STRIJD!

Een goede samenwerking is dus essentieel voor het eindresultaat. En daarmee zit het volgens Boxtelaar Joost Sanders van Legrand Nederland wel snor in zijn team. ,,We zijn goed bezig. We zijn met vijf fysiek sterke mannen." Teamgenoot Patrick van Kemenade vult aan: ,,Granaatwerpen, laserschieten, we kunnen het allemaal. Straks mogen twee teamgenoten van de klimtoren naar beneden. Wie dat zijn? Geen idee, we willen alle vijf wel."

Ook Dennis van Welt uit Boxtel is met een aantal collega's van Celdex present op de Brabant Business Battle. ,,We zijn kapot", stelt hij, ,,maar we zijn een sterk team. Wel missen we vrouwelijke inbreng. We zijn vooral goed in het onderdeel balls."

Vrouwelijke inbreng is er wel bij team TEN Advocaten uit 's-Hertogenbosch. ,,Het gaat vrij aardig. We zijn nu halverwege en staan ergens bovenaan", vertelt teamplayer Denise Janssen. ,,Ons team bestaat uit drie oudere mannen en drie jonge vrouwen dus de combinatie is goed", grinnikt de jonge advocate. Maar hoewel Janssen graag zou winnen, wil ze vooral een mooie dag beleven: ,,Ik vind het tof mijn collega's in het heetst van de strijd op een andere manier te leren kennen. Daarnaast zoek ik graag mijn grenzen op. En natuurlijk steun ik graag beide goede doelen."

GOEDE DOELEN

De doelen waaraan Janssen refereert, zijn de stichtingen Met je Hart en Veteranen Search Team. Waar eerstgenoemde stichting zich inzet voor eenzame ouderen, maakt Veteranen Search Team zich hard voor vermiste personen. ,,Wij worden door de politie ingezet tijdens de zoektocht naar vermiste personen", licht oprichter Mariska van der Kraats toe. ,,We zijn ontstaan tijdens de zoektocht naar de landelijke bekende Anne Faber. Dit was eind 2017 en sindsdien zijn wij negentien keer ingezet."

De stichting kent 1.250 professionele vrijwilligers. ,,Het leeuwendeel van onze vrijwilligers is oorlogsveteraan. Maar we hebben ook vrijwilligers vanuit de politie en de brandweer. En hoewel we allemaal belangeloos meewerken, maken we wél kosten. We zijn dan ook heel blij met de bijdrage van 12.250 euro die we vandaag, net als Stichting Met je Hart, mogen ontvangen."

Naast de Rotaryclub, Legrand en Celdex deden uit Boxtel voorts de gemeente Boxtel, Hexspoor e-fulfilment, WSD Groep, Lions Club Boxtel Belles Amies, SintLucas, Link Ontwerpers, JCI Dommelland en Conval mee.

Uitslag Brabant Business Battle 2019: 1. Team Vanderlande Industries; 2. Team VLC & Partners; 3. Team Unilux.

FOTO ONDER: Tjerk Venrooij tijgert over de stormbaan van de legerbasis Oirschot. (Foto: Jeroen Weijers). Kijk voor meer foto's in de digitale dinsdageditie van deze krant.


KOOPZONDAG IN HET TEKEN VAN NIEUWE NAJAARSKLEDING

Markt Boxtel in de ban van herfstmode

JAN HERMENS

Nu het seizoen aanbreekt van robijnrood bockbier, flakkerende vlammen in de open haard en herfstwandelingen door verkleurende bossen, is het tijd voor najaarsmode. Zondag 6 oktober presenteren verschillende Boxtelse winkeliers hun nieuwe collectie op de Markt.

Op het plein wordt een groot podium gebouwd waarop modellen de kleding showen. De presentatie wordt drie keer gehouden, om 13.30, 14.30 en 15.30 uur. De talentengroep van Tiga opent de show telkens met wervelende dans. Diana van den Borne namens de organisatie: ,,Diverse modezaken in Boxtel doen mee aan de show. De modellen tonen de nieuwe najaarscollecties. Het zijn lokale mannequins, dus ongetwijfeld bekend voor verschillende toeschouwers. Bovendien zijn het mensen met 'gewone' maten, dat maakt de show des te herkenbaarder voor de bezoekers. Ze kunnen zichzelf in de outfits voorstellen en daar gaat het om."

Liefhebbers kunnen kleding in fraaie herfstkleuren verwachten. Het typische bruin van cognac bijvoorbeeld, het bordeauxrood van een mooie volle wijn en het donkergroen van de Schotse heuvels. De ruit keert terug in het modebeeld. Van den Borne: ,,Najaarskleding bestaat uit kwaliteitsmaterialen en dat zie je ook. Corduroy is geliefd en wol verdwijnt nooit. De mannenmode varieert van gekleed tot stoer en casual, passend bij de tijd van het jaar. Vrouwen vinden in de winkels broeken met flared pijpen en lange jurken."

Bezoekers van de shows die geïnspireerd raken door al het moois dat ze zien, hoeven niet te wachten met shoppen. Het is 6 oktober koopzondag, van 12.00 tot 17.00 uur zijn diverse winkels in Boxtel open. Aangezien de najaarscollectie al volop in de schappen ligt, kan iedereen zijn garderobe aanvullen.

Behalve voor volwassenen is er ook voor kinderen vermaak op de Markt. Immers, als zij spelen, kunnen hun ouders van al het fraais op de catwalk genieten. Van den Borne: ,,We zorgen voor een springkussen, kinderen kunnen zich laten schminken en er zijn spellen."

STIJLDANSEN

Modecentrum Frans Theelen aan de Stationsstraat vult de koopzondag op geheel eigen wijze in. Filiaalleider Martin Heijmans bedacht dat het mooi zou zijn om cursisten van dansstudio Denziz uit te nodigen om te komen stijldansen in de zaak. Denziz bleek enthousiast en dus zwieren er zondag van 12.00 tot 17.00 uur dansparen door het brede middenpad van modecentrum Theelen. Heijmans: ,,Om 15.00 uur worden twee lokale sterren bekendgemaakt die meedoen aan het carnavaleske evenement Denziz with the Stars. Die onthulling zetten de dansparen luister bij in kleding uit onze nieuwe najaarscollectie. Ik denk dat het heel mooi wordt, die stijldansers in de winkel."

FOTO LINKS: Net als een halfjaar geleden is komende zondag de Markt in Boxtel het decor voor een grote modeshow. Dit keer showen diverse ondernemers hun najaarscollectie. Er is ook kindervermaak, zoals een springkussen en een schminktafel. De show is zondagmiddag drie keer te zien. (Foto: Bas van den Biggelaar).


Wijnreis De Koetsier

De Koetsier luidt de culinaire herfstperiode in met een wijnreis door de Rioja. Zondag 20 oktober vanaf 16.00 uur staat het restaurant aan de Eindhovenseweg in het teken van de Spaanse streek. Witte, rode en rosé wijnen, maar ook bubbels en dessertwijnen worden geserveerd. Kenner Arno Aartsen geeft een toelichting en is er een speciaal wildmenu. Meer informatie via www.restaurantdekoetsier.nl of telefoonnummer (0411) 67 62 82.

Afbeelding