Afbeelding
Foto: Maarten Melis

'PARTIJEN' WILLEN HUISVESTING BOUWEN


Vier arbeidsmigranten per huis is nu het maximum

PÅL JANSEN

Een stuk of tien arbeidsmigranten opgepropt in een rijtjeshuis moet sinds vorige week tot het verleden behoren in Boxtel. Van de gemeente Boxtel mogen er per huis maximaal vier kamers verhuurd worden, zo laat wethouder Peter van de Wiel van de gemeente Boxtel weten. ,,Genoeg partijen hebben zich voor die groep gemeld om voorzieningen te realiseren."

De maatregel geldt echter ook voor andere groepen die snel een onderkomen nodig hebben: studenten, asielzoekers, mensen die in scheiding liggen... Voorheen werd het maximum aantal huurders in een huis bepaald door het leefoppervlak. Zo kan het bijvoorbeeld gebeuren dat in een rijtjeshuis tien mensen (of meer) worden ondergebracht.

Voortaan mag maximaal één gezin (zonder limiet op de omvang) op een adres vertoeven. Ook een gezin en twee huurders is toegestaan. En anders maximaal vier huurders per huis. De maatregel moet voorkomen dat huisjesmelkers panden opkopen om ze vervolgens vol te proppen met bijvoorbeeld arbeidsmigranten of studenten.

In verschillende buurten speelt het probleem in Boxtel: een woning valt in handen van een investeerder die vervolgens de kamers ervan verhuurt aan een flinke groep mensen. Zo is er een woning aan de Hendrik Verheeslaan waar meer dan tien arbeidsmigranten wonen. ,,Het levert ongewenste situaties op", aldus wethouder Van de Wiel. Momenteel is bekend dat op ruim zestig adressen arbeidsmigranten wonen. De locaties waar overlastmeldingen van binnenkomen, zijn op één hand te tellen.

GEHEIM

De maatregel omtrent verhuur van woonruimte is sinds donderdag 26 september van kracht. Op die dag maakte de wethouder ook het besluit bekend. Een week eerder had de Boxtelse gemeenteraad over dit onderwerp in het geheim een zogeheten voorbereidingsbesluit genomen. Anders hadden investeerders de maatregel nog kunnen omzeilen, legt Van de Wiel uit. De regeling geldt namelijk alleen voor nieuwe gevallen van kamerverhuur: deze met terugwerkende kracht laten gelden, was juridisch niet mogelijk. Door snel huizen te kopen voordat het besluit in zou gaan, konden beleggers nog onder de oude wetgeving vallen.

Om de nieuwe regelgeving te controleren, fietsen er twee handhavers rond. Ook denkt Van de Wiel dat de buurt zich al snel meldt bij de gemeente mocht er iets niet in de haak zijn. ,,Voor ondernemers wordt het onaantrekkelijk om deze manier te investeren. Al helemaal als we straks een beter alternatief kunnen bieden."

ARBEIDSMIGRANTEN

De maatregel laat wel uitzonderingen toe, zoals bijzondere woonvormen voor mensen met een beperking die zelfstandig willen wonen of studentencomplexen waar huurders een eigen voordeur hebben.

Maar ook al gaat het niet specifiek over arbeidsmigranten alleen, toch vormt deze groep het gros van het huisvestingsprobleem, weet Van de Wiel. De gemeente Boxtel komt dit jaar nog met een aparte visie op huisvesting voor arbeidsmigranten. ,,Het idee is om hen zo dicht mogelijk bij hun werk onder te brengen. Dus door voorzieningen op bedrijventerreinen te treffen of iets te realiseren bij agrariërs", stelt de wethouder.

Ondertussen kloppen er ook ontwikkelaars aan die geld zien in het bouwen van voorzieningen voor arbeidsmigranten. ,,Maar linksom of rechtsom, we gaan voor kwaliteit", meldt Van de Wiel daarbij. Welke partijen interesse hebben, daar ging de wethouder niet dieper op in.


Gratis tekenles Esch

Esschenaar Ton van Eijndhoven verzorgt vanaf morgen, vrijdag 4 oktober, wekelijks op vrijdag tussen 09.00 en 11.30 uur gratis tekenlessen. Belangstellenden dienen daarvoor zelf tekenmateriaal mee te nemen. Mensen die meer informatie wensen, kunnen de website ton70.jimdo.com raadplegen. Contact opnemen via telefoonnummer 06-51 11 08 62 of e-mailadres eijnd01@ziggo.nl kan ook.


Overlast bomen (3)

Voorspelbaar was de tweede reactie van Jan Juffermans op de berkenbomenkap in het Munsel-plantsoen. Jammer ook dat door de kop boven het aangehaalde artikel het accent is komen te liggen op schaduw op zonnepanelen, terwijl de omwonenden juist, zoals óók genoemd in het artikel, en masse last hebben van méér dan wat lastige blaadjes, twijgjes en takjes en dat bepaald niet tijdelijk maar het gehele jaar door. Juist om die reden hebben de omwonenden zich tot de gemeente gewend om te komen tot aanpassing van het plantsoen voor hun deur.

Begrijpelijk dat kap voor een paar mensen uit de buurt wat vreemd overkomt of leidt tot zorgen, maar die wonen er waarschijnlijk ver genoeg vandaan om géén overlast te ervaren. Bovendien zijn zij waarschijnlijk niet op de hoogte van wat er voor de gekapte berken in de plaats komt: een veel gevarieerdere begroeiing die de aanblik van het plantsoen in vrij rap tempo véél fraaier maakt dan veertig exemplaren van dezelfde boomsoort.

Kortom: in dit geval zou de gemeente pal moeten staan voor het uitvoeren van een prachtig herbeplantingsplan voor de gemeenschap (waartoe ook de omwonenden behoren!) met de vele bekende argumenten met als meest pregnante een fijne woonomgeving.

        JAAP VERHEIJ