Karin Bloemen is 25 jaar getrouwd met gitarist en componist Marnix Busstra (links). En du is het tijd om eens samen in de spotlights te staan, vertelde de theaterdiva onlangs in deze krant. (Foto: Hans van Doorn).
Karin Bloemen is 25 jaar getrouwd met gitarist en componist Marnix Busstra (links). En du is het tijd om eens samen in de spotlights te staan, vertelde de theaterdiva onlangs in deze krant. (Foto: Hans van Doorn). Foto: Hans van Doorn

DIVA KARIN BLOEMEN STRAALT MET JAZZ IN PODIUM BOXTEL

'Mijn stembanden exploderen. Ik ga naar huis'

HENK VAN WEERT

Geen extravagante jurken ('te duur!'), geen decors, helemaal niets. Nou ja... geweldige muziek, dat wel. Het jazzrepertoire dat Karin Bloemen in Podium Boxtel met de Old School Band van haar man Marnix Busstra voorschotelde, overweldigde de nagenoeg uitverkochte zaal.

,,Wat deze jongens kunnen, mag ook wel eens gehoord worden. Toch?" La Bloemen zei niets te veel. Gitarist Busstra leefde zich samen met zijn broer Bertil (toetsen), Mark Stoop (drums) en Norbert Sollewijn Gelpke (bas) heerlijk uit in muziek van grootheden als Prince, Amy Winehouse en Billie Holliday. Maar ook in eigen composities. De muzikanten leken af en toe in trance te raken en improviseerden er naar hartenlust op los.

Te midden van de band schitterde Karin Bloemen met jazzy pareltjes uit de muziekgeschiedenis. Haar stem leent zich voor dit genre, zoveel werd wel duidelijk tijdens het Boxtelse optreden. Onder meer in een zinderende aaneenschakeling van hits van de vorig jaar overleden Queen of Soul, Aretha Franklin.

MODULEREN

Dat de diva het na anderhalf uur nog aandurfde om Ella Fitzgeralds 'Berlijnse' versie van Mack the Knife over haar toehoorders uit te storten, getuigde niet alleen van moed maar ook van grote klasse. Te meer omdat de muzikanten doorlopend naar een hogere toonsoort moduleerden en ze ter plekke Nederlandse teksten op de melodie bedacht. ,,Mijn stembanden zijn geëxplodeerd. Ik ga naar huis..."

Desondanks kwamen er nog toegiften; niet alleen vocaal. Want in een lied van Alison Moyet haalde ze ook een mondharmonica te voorschijn. ,,En ik kom graag nog een keertje terug bij jullie Boxtelianen. Heb inspiratie voor nóg zes shows met muziek van mijn grote voorbeelden."


Klassiek in de Kerken

In de serie Klassiek in de Kerken treedt zaterdag 26 oktober vanaf 16.00 uur in de Sint-Petrusbasiliek het Barokorkest Megen op. Onder leiding van Boxtelaar Laurens Felix klinkt dan Les Indes Galantes van Jean Philippe Rameau, met teksten over de verschillen tussen culturen. Toegang kost vijftien euro, jongeren tot en met zestien jaar mogen gratis naar binnen. Reserveren kan via reserveren@klassiekindekerken.nl.