Afbeelding
Foto: Piet van Oers

KWARTEEUW ZORG VOOR SENIOREN AAN DE LIEMPDSE KEEFHEUVEL

De Vlaswiek zal niet uitdoven...

PÅL JANSEN

Woonzorgcentrum De Vlaswiek in Liempde viert deze week haar 25-jarig jubileum. Zowel bewoners als het personeel maken er een feestje van. Met maandag een koffietafel, dinsdag enkele huifkarrentochten en vanavond een feestelijke bijeenkomst voor de medewerkers. Gisteren was er een receptie in dienstencentrum De Kloosterhof.

In de pas geopende tuinkamer is momenteel een groot schilderij te zien. Wellicht komt dit straks nog bij de bewoners te hangen. Op uitnodiging van Zorggroep Elde Maasduinen (ZGEM) hebben twee kunstenaars dit werk gemaakt. Het stelt een moment uit het leven in het zorghuis voor: senioren met dementie. Zo staat een vrouw met pop in het midden van de woonkamer, twee bewoners van wie één met een gitaar maken muziek, opgewekte dame met rollator zwaait dan weer vriendelijk: het zijn allemaal stillevens van dagelijkse situaties in De Vlaswiek. ,,Volgens ons zijn die erg goed uitgebeeld", zegt José van de Langenberg, terwijl Ine van Gestel knikkend instemt.

ÉÉN LANGE TAFEL

Het tweetal is samen met drie activiteitenbegeleiders van ZGEM en allerlei andere collega's flink in de weer geweest om de jubileumweek te organiseren. ,,Maandag zijn we gestart met een gezamenlijke gebedsviering", zegt Ine. José vult aan. ,,Daarna hadden we een Brabantse koffietafel: spek, zult, kaantjes, inclusief bontservies. We hebben er één lange tafel van gemaakt. 'Wat leuk zo, die tafels gezellig aan elkaar, dat moeten we altijd doen', riep een van de bewoonsters spontaan. Maar zij zat dan ook aan het hoofd van de tafel", gniffelt de verzorgster.

Ook met allerlei andere festiviteiten is aan de jubileumweek handen en voeten gegeven. Dinsdag was een 'rolstoelvriendelijke' huifkarrentocht voor bewoners, vandaag vond op beide afdelingen een optreden van een artiest plaats en vanavond wordt het personeel getrakteerd op een feest. Morgen is er een high tea voor alle vrijwilligers. Gistermiddag was er een bijeenkomst in dienstencentrum De Kloosterhof voor alle partijen die op bepaalde wijze betrokken zijn bij De Vlaswiek.

Daar waren ook de organisatoren van Tourspel Liempde uitgenodigd, vertellen José en Ine. In de editie van dit jaar werd geld ingezameld voor onder meer fotobehang in De Vlaswiek om het verzorgingshuis meer 'beleefbaard' te maken voor de bewoners. Inmiddels deed ook supermarkt Coop met een emballage-actie daarvoor een duit in het zakje. ,,We verwachten daarmee dit jaar te beginnen", aldus José.

GROTE SLEUTEL

José en Ine zijn met een paar andere collega's al sinds de opening een kwarteeuw geleden werkzaam bij De Vlaswiek. Het verzorgingshuis aan de Keefheuvel werd vrijdag 30 september 1994 officieel geopend. Kleuters van basisschool De Oversteek verrichtten met een grote sleutel een van de openingshandelingen. Ook toenmalig burgemeester Ton Bus van Liempde en gedeputeerde Lambert van Nistelrooij van de provincie Noord-Brabant onthulden toen het beeld 'Vrouw van Vlaswiek'.

De opening trok destijds veel bekijks omdat Liempde zat te springen om een ouderenvoorziening. 'Het was immers bijzonder pijnlijk te moeten konstateren, dat ouderen die hun hele leven in Liempde hadden gewoond, juist in de herfst van hun leven hun dierbare woonplaats moeten verlaten', tekende deze krant op uit de mond van burgemeester Bus. Ook toen bestonden al grote zorgen over de 'voortschrijdende vergrijzing' en het tekort aan personeel in de ouderenzorg. ,,Dat we zo'n voorziening nog in Liempde hebben, is echt een meerwaarde voor het dorp gebleken", zegt Ine met terugwerkende kracht.

DE VLASWIEK

De Vlaswiek dankt haar naam aan voormalig huisarts Roger van Laere en heemkundestichting Kèk Liemt. Eeuwen geleden werd er al vlas verbouwd in Liempde, zo wisten de heemkundigen. Een vlaswiek maakte men door een bundeltje van het gewas ineen te draaien. Deze werd in een aardewerken olielampje gezet. Uit het tuitje kon de vlaswiek worden aangestoken. 'De smeulende vlaswiek zal niet uitdoven' werd tijdens de opening gezegd. En zo is ook gebleken...

GROTE FOTO BOVEN: De opening van bejaardenhuis De Vlaswiek kreeg in oktober 1994 veel bekijks. (Foto: Piet van Oers).

KLEINE FOTO: Aan de Keefheuvel in Liempde wordt bij het verzorgingshuis al een kwarteeuw zorg voor senioren met dementie gegeven. Deze week is het groot feest in en rondom het verzorgingshuis. (Foto: Gerard Schalkx).


Liempde krijgt Geldmaat

De Rabobank vervangt haar geldautomaat aan de Nieuwstraat in Liempde 'ergens in de komende maanden' door een Geldmaat. Deze knalgele nieuwe automaat wordt in ieder geval na 31 oktober geïnstalleerd, een exacte datum is nog niet bekend. Tijdens de vervanging kan er in ieder geval één dag niet worden gepind.

Vorige week kreeg Geldmaat de omgevingsvergunning rond met de gemeente Boxtel. Rabobank, ING en ABN Amro willen de geldautomaten 'evenwichtiger' verspreiden over Nederland. Hoewel steeds vaker digitaal betaald wordt, merken de drie banken dat mensen nog steeds behoefte aan contant geld.

Om kosten te besparen, trekken de financiële instellingen gezamenlijk met Geldservice Nederland op. In sommige winkelcentra staan bijvoorbeeld diverse automaten van de drie verschillende banken dicht bij elkaar. Dat kan efficiënter vinden de banken.

Op den duur worden ook de geldautomaten in het centrum van Boxtel vervangen. Hoeveel daarvan overblijven, is nog niet bekend. In mei 2017 haalde Rabobank al de geldautomaat aan de Van Beekstraat in de wijk Selissenwal weg vanwege het toenemend aantal plofkraken.

Afbeelding