Afbeelding
Foto: Gerard Schalkx

ERFGOEDVERENIGING KÈK LIEMT DEMONSTREERT AMBACHTEN

Oude tijden herleven in het Duijfhuis

In rijksmonument Groot Duijfhuis waanden bezoekers zich zondag in vooroorlogse tijden. Tijdens de laatste dag dat het buitenlokaal van Brabants Landschap in de Liempdse buurtschap Kasteren open was gesteld, maakten bezoekers kennis met tal van oude ambachten.

Hakselen van stro of het slijpen van de aks en de schop op een oude zandsteen. Het behoorde allemaal tot de activiteiten die op initiatief van erfgoedvereniging Kèk Liemt het leven en werken op een boerenbedrijf van weleer in beeld brachten. Rond de middeleeuwse hoeve toonden leden van het koperslagersgilde hun vakmanschap. Ook was de kunst van het kantklossen te zien en hoe vroeger een washok was ingericht.

WEGEN EN BAKKEN

Op een oude bascule lieten bezoekers zich wegen. Ook werd de oven in het bakhuis aangestoken om broden te bakken. Twee kunstschilders legden het landschap rond de veertiende-eeuwse historische hoeve op het doek vast. Het agrarisch ensemble, met duiventoren, herenkamer en - voor zover bekend - de oudste Vlaamse schuur van Nederland leent zich daar prima voor.

FOTO ONDER: Met dorsvlegels werd in het Groot Duijfhuis handmatig het graan uit de korenhalmen geslagen. Het was een van de activiteiten van erfgoedvereniging Kèk Liemt. (Foto: Gerard Schalkx).