Na 86 geweerschoten viel het laatste stukje van de eikenhouten koningsvogel uit de schutsboom aan de voeten van Hendrik Schellekens. Vier jaar lang draagt hij het koningszilver van het Gemondse gilde. (Foto: Gerard Schalkx).
Na 86 geweerschoten viel het laatste stukje van de eikenhouten koningsvogel uit de schutsboom aan de voeten van Hendrik Schellekens. Vier jaar lang draagt hij het koningszilver van het Gemondse gilde. (Foto: Gerard Schalkx). Foto: Gerard Schalkx

EERSTE TITEL VAN SAMENGEVOEGD GILDE

Hendrik Schellekens wint koningschieten Gemonde

Veertien leden van het vorig jaar samengevoegde gilde Sint-Joris, Catharina, Anthonius en Sebastiaan in Gemonde streden zondag in sportpark De Laat om de koningstitel. Onder hen Truus van der Schoot en Tonnie van de Sande, de twee gildeleden die hun titel van de oude gilden verdedigden. Uiteindelijk kreeg Hendrik Schellekens het koningsvest omgehangen.

Het koningschieten is gewoonlijk een van de mooiste dagen van het gilde. Alle gildebroeders en -zusters komen bijeen onder de schutsboom om te zien wie de nieuwe koning wordt. In Gemonde was het deze keer een extra speciale dag omdat voor het eerst de koningstitel van het samengevoegde gilde op het spel stond.

Het geweer werd door de veertien mannen en vrouwen gericht op een eikenhouten vogel in de ruim twaalf meter hoge schutsboom. Die bleek geen lang leven beschoren. Al na 86 schoten viel het laatste stukje hout aan de voeten van Schellekens.

VIER JAAR

Vier jaar lang is hij de belangrijkste ceremoniƫle vertegenwoordiger van het Gemondse gilde. Dinsdagmiddag 8 oktober, tijdens Gemondse kermis, wordt Schellekens aan de plaatselijke bevolking voorgesteld tijdens een rondgang door het dorp. Iedereen die zich daarbij wil aansluiten is welkom.


Liempds bouwplan onder de loep in Kloosterhof

Medio 2020 willen de Liempdse initiatiefnemers (families Van den Oetelaar en Swanenberg) starten met de eerste werkzaamheden van het bouwplan Zonneweide West. Dinsdag 8 oktober kunnen mensen informatie inwinnen bij dienstencentrum De Kloosterhof.

Op de inbreidingslocatie tussen de Boxtelseweg, Bergstraat en Kerkheisweweg moeten 29 woningen verrijzen. Het gros van de geplande huizen bestaat uit onderkomens voor starters en senioren: er moeten twaalf eengezins- dan wel starterswoningen komen en elf appartementen, geschikt voor alleenstaande jongeren of ouderen.

De inloopavond over Zonneweide West is in dienstencentrum De Kloosterhof en start om 19.00 uur.