MUZIEK EN PITCHES TIJDENS POTLUCK-DINER

Samen eten wat de pot schaft op Kleine Aarde

Tijdens een vegetarisch Potluck-diner op De Kleine Aarde wordt vrijdag 11 oktober teruggeblikt op het verloop van de Duurzame Week Boxtel. Ook zijn er tussendoor pitches, korte presentaties van drie minuten, over nieuwe ideeën en voorstellen over duurzaamheid en de energietransitie. Iedereen is welkom en deelname is gratis. Aanmelden is wel nodig. De zaal gaat open om 18.00 uur en om 18.45 uur gaan de bezoekers aan tafel. Daarnaast is er een muzikaal intermezzo.

,,Voor een Potluck-diner nemen deelnemers zelf eten mee, maar ze genieten ook van wat anderen gekookt hebben. Dus het is samen eten wat de pot schaft", vertelt David Andreae van de organiserende stichting Transitie Boxtel.

Hoe het precies werkt? Ieder brengt twee porties mee van een hoofdgerecht óf dessert. Omdat er vegetarisch gegeten wordt is het belangrijk dat er geen vlees of vis in zit. En men houdt er ook rekening mee dat het koud gegeten kan worden. Er zijn namelijk geen opwarm-mogelijkheden. Bovendien is het inmiddels de goede gewoonte op een papiertje te beschrijven wat er in het gerecht zit, eventueel met het recept.

HETE SOEP VOORAF

De deelname aan de maaltijd is gratis. Alleen de eigen drankjes moeten betaald worden. Vooraf zorgt De Kleine Aarde-cateraar Ruud de Wilde voor een kop hete soep, veganistisch én glutenvrij.

Het Kleine Aarde Netwerk werkt mee aan het diner. Daarnaast komt troubadour Jan van der Heijden uit Liempde zingen en muziek maken. Tussendoor krijgen mensen ook de kans om wat te vertellen over hun passie, nieuwe ideeën of plannen. Zo'n pitch duurt maximaal drie minuten. Daarvoor kan men zich bij aankomst in de zaal opgeven bij Frans van der Kallen.

Voor deelname aan het Potluck-diner is aanmelden gewenst. Dat kan tot uiterlijk dinsdag 8 oktober via e-mail: ttboxtel@gmail.com.


ZLTO EN DWB GAAN DE DISCUSSIE AAN

Circulaire landbouw op een gezonde bodem

De landbouw is steeds vaker onderwerp van gesprek. Het item raakt allen, want daar komt immers ons voedsel voor een groot deel vandaan. Landelijk is de keuze gemaakt voor een circulaire ofwel kringlooplandbouw. Hierover gaan boerenorganisatie ZLTO en de werkgroep Duurzame Week Boxtel woensdag 9 oktober in gesprek.

De bijeenkomst is gratis toegankelijk en begint om 20.00 uur. Locatie is grand café Rembrandt.

Het centrale thema van de avond is kringloop. Daarbij spelen veel factoren een rol en de bodem is er een belangrijk onderdeel van. Met kringlooplandbouw is het mogelijk voldoende voedsel te produceren binnen de grenzen van de planeet, meldt Wageningen University.

De avond wordt geleid door de ontwapenende dames Joes en Manon van het gelijknamige bureau. Het tweetal heeft de ervaring om een dergelijke avond goed in te kleden en tot resultaten te komen.

PLANNEN

Vorig jaar kreeg de samenwerking tussen de werkgroep Duurzame Week Boxtel en de ZLTO de vorm van een gezamenlijke maaltijd met 20 procent dierlijke en 80 procent plantaardige producten. Dit jaar willen de organisatoren plannen smeden. De bijeenkomst start met een presentatie over kringlopen door Pieter van Hout van de ZLTO. Vervolgens worden aan de hand van speeddates uitdagingen en verwachtingen gedeeld. De plannen reiken tot de vraag: hoe ziet Boxtel eruit in 2030? De discussie wordt gevoerd aan de hand van 'conversation pieces' die concreet op het onderwerp kringlopen zijn afgestemd en kunnen helpen bij de brainstorm.