Afbeelding
Foto: Annelien Nijland

FILM DE ROTS: GREEN TALES OF THE CITY

Optimistisch beeld over mensen die aarde redden

De groene golf van mensen die actief zijn om de planeet te redden groeit snel, zo stellen de initiatiefnemers van het Verandercafé in Boxtel. En de vele 'frontrunners' gaan ver om de beweging verder op te schalen. De film Green Tales of the City die cineaste Gwen Jansen in 2018 maakte, geeft een spannend, maar bovenal optimistisch en humoristisch inkijkje op dit wereldje.

De film wordt donderdag 10 oktober, de landelijke Dag van de Duurzaamheid, vertoond in gemeenschapshuis De Rots aan de Nieuwe Nieuwstraat in Boxtel en begint om 20.00 uur. De entreeprijs bedraagt vijf euro.

Gemeenten beslaan weliswaar slechts twee procent het aardoppervlak, maar hebben desalniettemin de grootste impact op de klimaatverandering. Al het voedsel gaat vooral naar de steden. Die 'produceren' ook het meeste afval en gebruiken de meeste energie omdat daar nou eenmaal de meeste mensen wonen.

De film biedt een kijkje van binnenuit bij een aantal 'groene verhalen uit de stad'. Ter lering en vermaak, maar vooral ter inspiratie voor een ieder om ook in actie te komen. ,,Want het is simpel: we hebben geen tijd meer te verliezen", stelt Jan Juffermans, de Boxtelse duurzaamheidsgoeroe die deel uitmaakt van het Verandercafé. De film van Jansen heeft inmiddels meerdere prijzen gewonnen en is op diverse festivals in binnen- en buitenland vertoond.

LOKALE SAMENWERKING

Voor gemeenten zijn vergaande en geïntegreerde oplossingen nodig waarbij zij optimaal samenwerken met provincie, bedrijven, kennisinstellingen en burgers, stellen de organisatoren van de filmavond. Doel daarbij is dat gemeenten meer zelf gaan produceren en meer gaan hergebruiken, afval lokaal aanwenden voor recycling, minder uitstoot produceren qua mobiliteit et cetera. Intelligent waterbeheer is volgens het Verandercafé ook hard nodig: ,,Want de watervoorraden zijn ook niet oneindig."

Gemeenten kunnen zo fungeren als belangrijke knooppunten om de wereld een beter leefbare, duurzame plek te maken. Veel steden en dorpen in Nederland zijn daar, in samenwerking met bedrijven en burgers, al op allerhande manieren intensief mee bezig. De activering van een zo groot mogelijke groep mensen, die deze voorbeelden gaan volgen, is de wens van de maker van de film.

FOTO ONDER: Cineaste Gwen Jansen won diverse prijzen met haar vorig jaar uitgebrachte film Green Tales of the City. (Foto: Annelien Nijland).