Kringloopwarenhuis Het Goed op bedrijventerrein Ladonk. (Foto: website).
Kringloopwarenhuis Het Goed op bedrijventerrein Ladonk. (Foto: website). Foto: Eigen collectie

Kringloopwinkel Het Goed showt duurzame mode

Onder het motto 'Duurzaam staat je goed' houdt kringloopwarenhuis Het Goed zaterdag 5 oktober om 14.00 uur een modeshow met tweedehands kleding uit het eigen assortiment.

De gedachte achter Duurzame Modedag is, dat wat je draagt niet alleen invloed heeft op hoe je je voelt en hoe je overkomt. Door kleding langer te (her)gebruiken helpen mensen de wereld ook duurzamer te maken. Het Goed wil laten zien hoe goed je dat kunt doen.

De kledingindustrie behoort tot de meest vervuilende bedrijfstakken ter wereld, stelt manager Ad Vogels van Het Goed. ,,Een kwart van alle pesticiden in de landbouw wordt gebruikt in de katoenteelt. Voor de productie van kleding zijn enorme hoeveelheden water nodig. Textiel is goed voor tien procent van de wereldwijde CO2-uitstoot. Bijna de helft van de afvalwaterproblemen in de wereld heeft te maken met de textielproductie."

Vogels wijst erop dat een zesde van de wereldbevolking in de kledingindustrie werkt, met name in ontwikkelingslanden tegen lage lonen. ,,Onderwijl neemt de kledingconsumptie toe. Wereldwijd staat de teller op zo'n honderd miljard nieuwe kledingstukken per jaar. Die dragen we ook nog eens de helft minder lang dan vijftien jaar geleden. Terwijl ze nog heel goed zijn her te gebruiken. Hier maken wij ons hard voor. Een bijzondere outfit hoeft niet nieuw te zijn", betoogt hij.

Kringloopwarenhuis Het Goed is gevestigd aan de Industrieweg op het Boxtelse bedrijventerrein Ladonk.