Impressie van Festijn Indenhof in het gelijknamige parkje aan de Mgr. Bekkersstraat in Boxtel. Zondag 6 oktober is het publiek er weer welkom. (Foto: Peter de Koning, 2018).
Impressie van Festijn Indenhof in het gelijknamige parkje aan de Mgr. Bekkersstraat in Boxtel. Zondag 6 oktober is het publiek er weer welkom. (Foto: Peter de Koning, 2018). Foto: Peter de Koning

REGIOMARKT TUSSEN FRUITBOMEN VORMT START VAN DUURZAME WEEK BOXTEL

Festijn Indenhof in teken van energiek leven

De Indenhof, de boomgaard aan de Mgr. Bekkersstraat in Boxtel, is de plek waar zondag de plaatselijke Duurzame Week van start gaat. Tussen de fruitbomen achter het monumentale Oudevrouwengasthuis waar de VVV is gevestigd, is dan een gratis toegankelijke regiomarkt.

Tussen 13.00 en 17.00 uur staat deze sfeervolle locatie vol met kramen over allerhande zaken die met duurzaamheid en energiek leven te maken hebben. Wethouder Peter van de Wiel opent om 13.30 uur zowel de markt als de Duurzame Week Boxtel.

De regiomarkt wordt een combinatie van informatie, proeven, diensten en producten. Wat mensen er kunnen verwachten is bijna te veel om op te noemen, meldt de organiserende stichting Transitie Boxtel. Het aanbod bestaat uit planten en bomen, zaden en kruiden, hapjes, gezond voedsel uit de regio, een fruitproeverij, bio-bloembollen, zonnepanelen en warmtepompen, informatie over afkoppeling van regenwater, water-hergebruik en agro-forestry, een optimale combinatie van bomen en landbouw.

ENERGIEK LEVEN

De jaarlijks terugkomende markt werd twee jaar geleden tot Festijn Indenhof gedoopt, toen de heringerichte oude boomgaard die naam kreeg. Het gaat in de Duurzame Week over alle aspecten van een duurzame samenleving: voedsel, landbouw, (ver)bouwen, wonen, energie, natuur. Met dit jaar een extra accent op energie en klimaat. Vandaar het thema: 'Energiek leven'.

Deelnemers aan Festijn Indenhof 2019 zijn Tuinderij De Voedselketen, Tuinjoop kruiden, energieadviseurs voor het realiseren van duurzame energie-oplossingen voor particulieren en bedrijven, Transitie Boxtel en Eetbaar Boxtel, biologische boerderij De Schoffel uit Lennisheuvel, kweker Henry van Esch, Herenboeren, Floris Koomen (bio-bomen en fruit proeven), muziekgroep Spelt, imker Ad van Esch, JustFair! (fairtrade cadeau's), waterschap De Dommel, gemeente Boxtel en Agro-forestry Brabant.

HUIZEN VERDUURZAMEN

In het kader van de Duurzame Week houdt Transitie Boxtel maandag 7 oktober een informatiebijeenkomst voor belangstellenden die de eigen woning willen verduurzamen.

Huiseigenaren worden in gemeenschapshuis De Rots aan de Nieuwe Nieuwstraat bijgepraat over zonnepanelen, het isoleren van vloeren, muren en daken, zonneboilers en warmtepompen. Ook de mogelijkheden om geld te lenen voor dergelijke investeringen komt aan bod.

De gratis toegankelijke bijeenkomst begint om 18.00 uur. Tussen 19.00 en 20.30 uur komt een viertal sprekers aan het woord. Daarna zijn de diverse stands waar informatie wordt verstrekt nog tot 21.30 uur te bezoeken.


Boxtel

Beurzen Vincentius

In de kringloopwinkel van Vincentius aan de Van Leeuwenstraat wordt vrijdag 4 en zaterdag 5 oktober de jaarlijkse speelgoedbeurs gehouden. Publiek is er van 10.00 tot 17.00 uur welkom. Een week later, vrijdag 11 en zaterdag 12 oktober, is er op dezelfde tijdstippen opnieuw een beurs, maar die staat in het teken van tweedehands boeken. Met de opbrengsten helpt de Vincentiusvereniging mensen die rond het bestaansminimum leven.