Gemondse kinderen leggen bloemen bij de zojuist onthulde plaquette op de Schoonberg. Daar stortte op 23 september 1944 een Amerikaanse Dakota neer tijdens Operatie Market Garden. (Foto: Gerard Schalkx).
Gemondse kinderen leggen bloemen bij de zojuist onthulde plaquette op de Schoonberg. Daar stortte op 23 september 1944 een Amerikaanse Dakota neer tijdens Operatie Market Garden. (Foto: Gerard Schalkx). Foto: Gerard Schalkx

ONTHULLING PLAQUETTES TWEEDE WERELDOORLOG IN GEMONDE

Gedenkteken voor neergestorte Dakota

HENK VAN WEERT

Een plaquette en een informatiebord herinneren sinds zaterdag aan het neerstorten van de Amerikaanse Dakota C-47 Buzz Job Mike op de Schoonberg tussen Boxtel en Gemonde. Het gedenkteken werd geplaatst door de werkgroep 75 jaar Bevrijding Gemonde van heemkundevereniging Den Hogert.

Tientallen mensen woonden de plechtigheid in een berm van de Gemondsebeemd bij. Aan de rand van een weiland nabij de rijksweg A2 en de Dommel vertelde de plaatselijke heemkundige én luchtmachtmilitair Willem van der Steen in officieel tenue hoe het toestel op 23 september neerstortte.

Twee inzittenden lieten het leven, drie anderen wisten te ontkomen aan de Duitse bezetter die het vliegtuig uit de lucht schoot tijdens Operatie Market Garden. Het zweeftoestel dat de Dakoto op sleeptouw had, landde een eindje verderop.

Een week voor de onthulling vond Van der Steen met zijn metaaldetector nog het identiteitsplaatje gevonden van bemanningschef Orville Bruce Journey, die samen met co-piloot Cyril M. Babcanec omkwam.

GEADOPTEERD GRAF

Omdat nabestaanden van de twee Amerikaanse oorlogsslachtoffers niet in de gelegenheid waren naar Nederland te komen, werd het gedenkteken onthuld door William en Marian Curfs uit het Zuid-Limburgse Sint-Geertruid. Het echtpaar onderhoudt al zo'n 25 jaar de laatste rustplaats van Journey op de Amerikaanse erebegraafplaats in Margraten.

Wethouder Peter Raaijmakers van de gemeente Sint-Michielsgestel prees het initiatief van de heemkundewerkgroep: ,,Na 75 jaar lijkt oorlog ver weg en dreigt te worden vergeten welke offers voor onze vrijheid zijn gebracht." Pastoor Joe zegende daarna het gedenkteken in.

VERZETSMONUMENT

Aansluitend aan de plechtigheid in het winderige weiland verplaatsten de aanwezigen zich naar het vijftien jaar geleden geplaatste verzetsmonument aan de Hooghemertseweg. Daar werd een plaquette onthuld met daarop de twaalf namen van neergeschoten geallieerde luchtlandingsmilitairen.

Zij werden door het Gemondse verzet verborgen gehouden in de bossen van de nabijgelegen Gasthuiskamp. Den Hogert streeft ernaar het verzetsmonument meer in de belangstelling te brengen.

Op die plek kreeg ook oud-Boxtelaar Kees de Laat (95) een oorkonde. Hij zorgde dat vier Amerikaanse bemanningsleden van een zweefvliegtuig niet in de handen vielen van de Duitsers. Ook zij hielden zich in het najaar van 1944 verscholen in de Gasthuiskamp. Hun toestel crashte in een weiland tegenover de ouderlijke boerderij van De Laat aan de Geelderseweg, in de buurtschap Langenberg. Vorige week deed de in Drunen woonachtige oud-Boxtelaar in deze krant uitvoerig uit de doeken wat hij had meegemaakt.

FOTO BOVEN: Gemondse kinderen leggen bloemen bij de zojuist onthulde plaquette op de Schoonberg. Daar stortte op 23 september 1944 een Amerikaanse Dakota neer tijdens Operatie Market Garden. (Foto: Gerard Schalkx).


Man bekneld na botsing op boom Sint-Lambertusweg

Een 22-jarige automobilist uit Vught is zaterdagavond rond halfnegen ernstig gewond geraakt toen hij met zijn auto tegen boom botste op de Sint-Lambertusweg in Gemonde.

De Boxtelse brandweer moest het dak van de gekantelde auto knippen om de bestuurder uit zijn voertuig te halen. De man zat bekneld en is met onbekend letsel overgebracht naar een ziekenhuis in Tilburg, meldt een politiewoordvoerder. Zijn toestand was kritiek, aldus een omstander. Overal op de weg lagen brokstukken van het voertuig; tussen de afslagen Oude Boomgaard en Boomstraat was de doorgang geruime tijd versperd.

Kort Nieuws

Kaartavond Gemonde

Ook dit winterseizoen organiseert de Gemondse voetbalclub Irene rik- en jokeravonden op vrijdagavonden. De eerste is morgen, vrijdag 4 oktober. Om 20.00 uur komen de kaarten op tafel; een halfuur eerder opent de kantine in sportpark De Laat aan de Kaal Hoefsteeg. Het inschrijfgeld bedraagt 2,50 euro per persoon. De volgende kaartavond is op 18 oktober.

Filmavond Liempde

Dienstencentrum De Kloosterhof houdt maandelijks op woensdag een filmavond. De volgende activiteit is op 9 oktober: dan draait de Deense dramafilm Jagten uit 2012, geregisseerd door Thomas Vinterberg. Inloop vanaf 19.00 uur; de film start een halfuur later. Entree bedraagt 2,50 euro inclusief koffie of thee.