GEMEENTE WENST 'KETENSAMENWERKING'

'Jongerenwerk in 2021 in één integrale organisatie'

PÅL JANSEN

Het Boxtelse jongerenwerk moet in 2021 onder één integrale organisatie vallen. Dat wil het gemeentebestuur, zo is te lezen in de vorige week gepresenteerde begroting. Toch wordt de soep niet zo heet gegeten. Wethouder Marusjka Lestrade ziet graag dat de verschillende betrokken organisaties nog meer samenwerken zodat de Boxtelse jongeren hiervan optimaal profiteren, aldus haar woordvoerder. ,,Hierbij wordt niet gesproken over één organisatie, maar over één keten."

Een jaar geleden werd Boxtel 'de baas' in B-Town. De gemeente zou de regie nemen in het jongerenwerk. Met het aanstellen van een coördinator werd een jongerenteam aangestuurd waarin de diverse organisaties samenwerken. In feite bleek dat toch een wat abstractere vorm te zijn, zo bleek uit onderzoek van Brabants Centrum in maart dit jaar. Zo zou er een Taakgroep Jongeren zijn die niet bestond. Nu zegt de gemeente dat er diverse 'overlegtafels' worden georganiseerd tussen de verschillende organisaties. Verslagen daarvan zijn echter niet inzichtelijk omdat deze 'te veel interne informatie bevatten'.

SAMENWERKING

Doel van het in 2017 opgestelde beleid is te zorgen dat de organisaties die met jongerenwerk bezig zijn, samenwerken. De gemeente Boxtel is daarover in gesprek met R-Newt van ContourdeTwern, Buursport Boxtel (Brede Scholen Boxtel), jongerencentrum B-Town en de Jongerenacademie.

Ondertussen zitten er vorderingen in die samenwerking. Zo startte R-Newt deze week met Brede Scholen Boxtel het nieuwe jeugdhonk 't Nootje, een pilotproject op vier woensdagen in oktober. ,,Het is echter nooit de intentie geweest dat om jongerenwerk en BSB in één organisatie onder te brengen", weet directeur Ghislaine de Brouwer van de BSB. ,,Het gaat om ketensamenwerking. We zetten nu ook erg in op die samenwerking." Er zitten dan nog diverse projecten in de pijplijn, zegt De Brouwer.

JONGERENACADEMIE

Volgens de gemeente Boxtel zijn er momenteel wekelijks 28,5 uren aan activiteiten in B-Town. Dat wordt ook het doel voor de komende jaren, staat in de begroting. Daarin wordt ook vermeld dat de Jongerenacademie gemiddeld 40 uur per week in 2019 zal draaien. Maar wat er met die uren in 2020 (en daarna) gebeurt, is onduidelijk. R-Newt, waarvan de medewerkers de jeugd veelal op straat opzoeken, was in 2018 nog op 58 verschillende locaties actief. Eind 2019 verwacht de gemeente dat deze jongerenwerkers 88 locaties in beeld hebben.


GEMEENTE VERWERKT STEUNAANVRAGEN

Boxtel luistert naar wens van huishoudelijke hulp

PÅL JANSEN

Zes ton. Dat bedrag verwacht volgend jaar extra uit te geven aan huishoudelijke hulp. De manier waarop de aanvragen volgend jaar worden geregeld, biedt meer lucht aan de professionals, stelt directeur Eric Hardy van Zorggroep Elde Maasduinen (cluster Thuis). ,,We draaien al enkele jaartjes mee volgens de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). We hebben gemerkt dat de gemeente goed naar ons heeft geluisterd."

Voor 2020 is de huishoudelijke hulp opnieuw aanbesteed. Dit hebben de gemeenten Boxtel, Sint-Michielsgestel, Haaren en Vught gezamenlijk gedaan. Vanaf 1 januari 2020 zal de gemeente Boxtel samen met cliënten het aantal uren afspreken dat zij vergoed krijgen.

De uren van een cliënt zijn tot nog toe gebaseerd op een budget waarmee de zorgaanbieder het moet doen, niet op wat een zorgvrager nodig heeft. Zorgverleners moeten vervolgens vaststellen op hoeveel zorg iemand kon krijgen. Het kwam daardoor voor dat er ondersteuning geboden moest worden, terwijl de kosten daarvoor niet dekkend waren. Hardy: ,,Of mensen waren het dan weer niets eens met hun uren, wat kon leiden tot rechtszittingen en dergelijke. Gelukkig is dat nu van de baan."

UURTJE FACTUURTJE

Voor de zorgverleners wordt het nu een soort 'uurtje factuurtje'. De gemeente Boxtel bepaalt samen met de zorgvrager hoeveel uren huishoudelijke hulp diegene nodig heeft. Zorggroep Elde Maasduinen en de andere aanbieders (Acteon Thuiszorg, ActiefZorg, IVT Thuiszorg, Laverhof, Poetszorg, T Zorg en Vughterstede) krijgen per uur een marktconforme prijs van 28,09 euro. Ook maatwerk wordt makkelijker. ,,Krijgt een cliënt bijvoorbeeld drie uur van de gemeente, dan kunnen we met de cliënt afspreken wat we in die drie uur moeten doen", aldus Hardy.

Tevens zal ook het zogeheten abonnementstarief worden verhoogd naar 19 euro. De eigen bijdrage voor de huishoudelijke hulp werd voor 2019 inkomensafhankelijk vastgesteld. Dat was vorig jaar landelijk vastgesteld op maximaal 17,50 euro per vier weken en niet meer dan de kostprijs. Naast het marktconforme uurtarief is de abonnementstariefverhoging ook een reden dat de gemeente Boxtel meer moet investeren in huishoudelijke hulp.