Afbeelding
Foto: Albert Stolwijk

PLAN HEEM VAN SELIS ALSNOG VOOR RAAD • HORTENSIAKWEKER WIJKT VOOR NIEUWBOUW

Stikstofregels hinderen nieuwbouw Selissen niet

RENS VAN DEN ELSEN

Het bestemmingsplan voor de nieuwe wijk Heem van Selis wordt volgende maand alsnog door de Boxtelse gemeenteraad behandeld. De problemen rond het Programma Aanpak Stikstof (PAS) zorgden voor een kleine vertraging, maar na extra onderzoek blijkt dat nieuwbouw zelfs voor reductie van de stikstofuitstoot zorgt.

Naar aanleiding van de landelijke stikstofproblematiek besloot het college van B en W van Boxtel medio augustus de vaststelling van het bestemmingsplan uit te stellen. Ondertussen is duidelijk dat ondanks de bouwwerkzaamheden en extra verkeer dat het bouwplan genereert, de stikstofuitstoot op de locatie verlaagt. Dit komt doordat enkele agrarische bedrijven plaatsmaken voor de toekomstige woonwijk. Per saldo heeft dat volgens de projectontwikkelaar en het college zelfs een positief effect op de natuurgebieden in de omgeving. Dit baseren zij op de nieuwe rekenmethode voor stikstof die het Rijk onlangs publiceerde. Hiermee blijkt de weg vrij om het plan alsnog ter vaststelling voor te leggen aan de gemeenteraad.

KASSEN

Een van de bedrijven die verdwijnen is de hortensiakwekerij van Pieter van de Ven. Eind vorig jaar stopte hij al met zijn activiteiten en onlangs is de voormalig kweker begonnen aan het immense karwei om de 18.000 vierkante meter aan kassen af te breken. ,,Aan de ene kant vind ik het wel jammer, maar aan de andere kant ben ik blij dat er eindelijk schot in de zaak zit. Sinds de jaren tachtig gaat het er al over dat hier gebouwd moet worden, dus we hebben ons er op voor kunnen bereiden", geeft Van de Ven aan.

Hoewel hij nog heeft gezocht naar een andere locatie voor zijn bedrijf, bleek een verhuizing in deze regio toch te lastig. ,,Er is weinig glastuinbouw in de omgeving. Dus hebben we de keuze gemaakt om helemaal te stoppen. Na verloop van tijd hebben we ons daarin berust. En ach, nu maken we plaats voor nieuwe mensen, dat is ook iets moois."

De gemeente Boxtel heeft Van de Ven met zijn kwekerij uitgekocht. Voorts worden ook de stallen van twee agrarische bedrijven afgebroken zodat de grond gebruikt kan worden voor Heem van Selis. Hiermee wordt volgens het college ook een groot deel van de CO2-uitstoot in het gebied verlaagd. De kweker was nog niet gesommeerd om zijn kassen nu al af te breken, maar verzekeringstechnisch komt dat volgens hem beter uit.

Eind deze maand zullen alle kassen naar verwachting weg zijn. Het woonhuis van de oud-kweker is straks onderdeel van de nieuwe wijk.

APPARTEMENTEN

Als het bestemmingsplan wordt goedgekeurd, kunnen in het voorjaar van 2020 de appartementen en woningen uit de eerste fase in de verkoop.

Eerder was al bekend dat er aan de Bosscheweg 25 koopwoningen worden gebouwd. Links daarvan, op de hoek waar de nieuwe rotonde bij eetcafé De Oude Ketting wordt aangelegd, komt een complex met 24 huurappartementen in de vrije sector met op de begane grond ruimte voor maatschappelijke voorzieningen. ,,Momenteel onderzoeken we onder meer de mogelijkheid voor een kinderdagverblijf", aldus Marc van Roekel van projectontwikkelaar Van Wanrooij uit Geffen. Dit complex wordt volgens hem de entree van de nieuwe wijk als het aanzicht als je Boxtel binnen rijdt.

Aan de andere kant, naast het politiebureau, komt een flat met 24 sociale huurappartementen. De welstandscommissie van de gemeente Boxtel heeft de tekeningen van het eerste complex vorige week onder ogen gehad en was positief. ,,Er waren wat aandachtspunten, waar we natuurlijk aan gaan werken. Maar over het algemeen was de reactie positief", geeft Van Roekel aan.


Tekort begroting valt ruim twee miljoen hoger uit

Het tekort op de Boxtelse begroting komt voornamelijk door het landelijke 'trapje-op-trapje-af'-systeem in het sociaal domein, aldus wethouder Herman van Wanrooij. Vorige week werd het gepresenteerd. Boxtel zit het tekort nog eens met twee miljoen euro oplopen. Dit bovenop de 3,5 miljoen waarvan eerst melding werd gemaakt. Grootste oorzaken: het sociale domein en jeugdzorg, maar ook onderhoud aan gemeentelijke panden en wegen.

,,Vroeger kreeg je voor het sociaal domein een vast percentage van het Rijk. Ging je slim om met je budget, dan hield je geld over voor de reserves", licht Van Wanrooij toe. Nu is er een vast bedrag vanuit het Gemeentefonds. Aan de hand van een aantal maatstaven (zoals inwoneraantal, oppervlakte, aantal jongeren, et cetera) krijgen gemeenten een vast bedrag dat ze vrij kunnen uitgeven. ,,In principe werkt dat als 'trapje-op-trapje-af'. Geeft het Rijk meer geld uit, dan krijgen wij ook meer. Houdt zij de hand op de knip, dan zijn wij daar de dupe van." Voor circa 60 procent van haar inkomsten is Boxtel afhankelijk van het Gemeentefonds.

Ook onderhoud aan onder meer gebouwen en wegen dragen bij aan het negatieve begrotingssaldo. Vorige week nog tijdens de presentatie van de begroting, meldde wethouder Peter van de Wiel dat de extra investeringen van jaarlijks ruim vier ton in gemeentelijke panden al in het begrotingstekort van 3,5 miljoen euro waren meegerekend.

Komende jaren verwachten B en W meer geld vanuit het Rijk. Ook de bezuinigingsopdracht van 10 procent in Boxtel moet het huishoudboekje weer op orde brengen. Welke maatregelen volgen, moet de komende weken blijken.

Meer over de begroting op pagina 5.

FASE 2

De volgende stap is het plannen van de tweede fase in het bouwplan. Hiervoor heeft Van Wanrooij een enquête uitgezet

om de behoefte aan bepaalde typen woningen te peilen. Volgens de projectontwikkelaar bleek uit de resultaten dat inwoners graag een gelijkmatige verdeling van starters-, middeldure-, dure- en levensloopbestendige huizen zien. Ook ging de voorkeur bij de ruimere woningen uit naar een klassiek en gevarieerd gevelbeeld. Daarnaast zagen de geënquêteerden de levensloopbestendige huizen het liefst als compacte bungalows.

Wanneer deze woningen in de verkoop gaan is nog niet bekend. Van Roekel: ,,We wachten eerst op de goedkeuring van het bestemmingsplan, alvorens we hier mee verder gaan."

FOTO BOVEN: Vanuit de lucht is goed te zien hoe groot de nieuwe wijk Heem van Selis gaat worden. Het terrein strekt zich uit vanaf de Bosscheweg ter hoogte van het politiebureau en eetcafé De Oude Ketting, langs de A2 en rechts tot het verlengde van de straat Florijn. De kassen van hortensiakweker Pieter van de Ven zijn al voor een deel weggehaald. In totaal verdwijnt er 18.000 vierkante meter aan glas uit Selissen. (Foto: Albert Stolwijk).

Afbeelding
Afbeelding