Boxtel herdenkt bevrijding bij verzetsmonument

Stichting Boxtel Vooruit houdt zondag 20 oktober de jaarlijkse herdenking van de bevrijding van Boxtel. Vijf dagen later is het precies 75 jaar geleden dat de Duitsers werden verdreven uit het dorp. De plechtigheid begint om 13.30 uur en vindt plaats bij het verzetsmonument in natuurgebied Kampina aan de Roond. Het thema luidt: 'In vrijheid kiezen'.

Bij de herdenking wordt ter nagedachtenis aan de oorlogsslachtoffers een krans gelegd bij het monument en brengt gilde Sint-Barbara & Sint-Joris een vendelgroet. Net als andere jaren is ook nu een koperensemble van de Gildenbondsharmonie present voor de muzikale omlijsting. Daarnaast is deze keer ook de Swanee Bridge Jazzband van de partij die optreedt met zangeres Charlotte Pennings. Een delegatie van Scouting Boxtel vormt de erewacht. Ter afsluiting wordt na de plechtigheid koffie en thee aangeboden door het gilde.

Het monument is opgericht ter nagedachtenis aan de verzetsmensen die tijdens de Tweede Wereldoorlog hielpen om de gestrande luchtmachtmilitairen ('airbornes') verborgen te houden op de Kampina. Het gedenkteken wordt sinds de onthulling in 2003 onderhouden door het gilde.