KAASSCHAAF OVER BOXTELSE BEGROTING

Tekort van 3,5 miljoen gaat 'overal pijn doen'

PÅL JANSEN

Met een kaasschaaf moest het Boxtelse college van B en W over de begroting die gisterochtend is gepresenteerd. Door een tekort van 3,5 miljoen euro moet het gemeentebestuur ambities bijstellen en flink bezuinigen. Zo moet er 10 procent af van het sociaal domein en de jeugdzorg. Een pijnlijke, maar noodzakelijke beslissing, meldde wethouder Herman van Wanrooij (financiën). ,,Wat en waar we willen bezuinigen, dat weten we ondertussen. Maar nog niet precies hoe."

Sommige bezuinigingen gaan om redelijk kleine bedragen, zoals 20.000 van het potje toerisme en recreatie. Soms gaat het om bedragen van een half miljoen euro. Een jaar geleden waren de vooruitzichten nog florissant; Boxtel dacht met 2,5 miljoen euro te kunnen 'plussen'. Nu is het beeld compleet anders. De inkomsten uit het gemeentefonds van het Rijk vallen tegen.

De afgelopen maand is er 'kneiterhard' gewerkt om alles sluitend te krijgen, aldus Van Wanrooij. De afvalstoffen- en rioolheffingen gaan (zoals bekend) omhoog voor inwoners, om de kosten voor die voorzieningen dekkend te krijgen. ,,De ozb (onroerend-zaakbelasting - red.) blijft op hetzelfde peil", zegt de wethouder. Maar dat wil niet zeggen dat een verhoging onbespreekbaar is, zegt hij erbij.

FLINKE KLAPPEN

Ook in het sociale domein wachten zware tijden. ,,Deze bezuiniging raakt het dna van Boxtel", aldus wethouder Marusjka Lestrade. ,,In Boxtel is het voorzieningenniveau altijd heel hoog geweest, dat was ook al toen ik nog in Provinciale Staten zat."

Lestrade weet echter dat in deze hoek flinke klappen gaan vallen. ,,Er moet 10 procent bezuinigd worden. Met de professionele organisaties als ContourdeTwern, Brede Scholen Boxtel en de bieb gaan we bespreken hoe." De wethouder wil zoveel mogelijk blijven investeren in mensen, niet in stenen.

Volgens wethouder Eric van den Broek maken circa 430 inwoners gebruik van sociale uitkeringen. ,,Dat aantal proberen we onder de vierhonderd te krijgen." Zaken als het welzijnsfonds van de gemeente Boxtel en de armoedegrens van 120 procent van het sociaal minimum blijven in stand.

Niemand hoeft in Boxtel tussen wal en het schip te belanden, aldus Van den Broek. Wel worden aanvragen scherper tegen het licht gehouden. Ook in zijn budgetten voor buurtinitiatieven en burgerprojecten vallen klappen: in totaal moet daar 10 procent vanaf.

Pagina 3: 'Unanieme steun wenselijk voor bezuinigingen'.