Afbeelding
Foto: Pål Jansen

OBSTAKELS OP DE WEG VORMEN PROBLEEM

'Slechtzienden worden omver gereden in Boxtel'

HENK VAN WEERT

Het centrum van Boxtel is een crime voor slechtzienden. Dat stelt een 84-jarige Boxtelse die sinds twee jaar met een visuele beperking kampt. Her en der geparkeerde fietsen en reclameborden die eveneens op tal van plekken voor de winkels staan, irriteren haar mateloos. Bovendien zorgen ze voor onveilige situaties.

De rasechte Boxtelse wil niet met naam en toenaam in de krant, maar zoekt toch de publiciteit. Oorzaak? Gesprekken met centrumwethouder Eric van den Broek leidden maar niet tot een oplossing van haar probleem. Van den Broek zegt desgevraagd het probleem te onderkennen, maar wijst er ook op dat het plaatsen van reclameborden volgens de regels gebeurt. Wel meldt hij via zijn woordvoerder dat bij de herinrichting van de Rechterstraat naar een oplossing wordt gezocht.

Ondertussen durft de bewoonster van Hoogheem zonder begeleiding niet meer te gaan winkelen. Vorig jaar werd ze al eens door een jongen op de fiets van de sokken gereden in de Kruisstraat. ,,Met als gevolg een gebroken enkel waardoor ik maandenlang met mijn voet in het gips zat." En dit jaar was het weer raak: op de hoek van de Croonpassage en de Rechterstraat ging het mis. En opnieuw reed de betreffende fietser door zonder om te kijken.

'WEGGEPEST'

,,Het is verschrikkelijk. Ik heb mijn hele leven in het ziekenhuis gewerkt. Nu ik zelf hulpbehoevend ben, wordt het me overal moeilijk gemaakt in het dorp. Ik word er zo onzeker van en loop bewust midden op het voetgangersgebied, maar daar mogen ook fietsers rijden. Als winkeliers de reclameborden nou eens tegen hun gevel zetten zou het al een stuk beter worden. Maar ze staan steeds ergens anders en dat is een probleem voor mij. Maar ook voor veel andere ouderen, hoor ik."

De Boxtelse benadrukt dat ze nooit 'opstandig' is geweest: ,,Maar ik heb het gevoel dat ik van de weg wordt gepest. Daarom trek ik via de krant aan de bel."

FOTO BOVEN: Geparkeerde fietsen en reclameborden op het voetpad belemmeren slechtzienden in hartje Boxtel aanzienlijk, stelt een 84-jarige inwoonster. (Foto: Pål Jansen).


MARIMBA: BAROMETER DUURZAME BLOEMIST

'Wij houden rekening met mens en milieu'

Die prachtige rozen, waar komen die vandaan? En het verpakkingsmateriaal, wat gebeurt daarmee? Ook in de bloemenverkoop speelt duurzaamheid een grote rol. Eigenaar Bart van Roosmalen van Bloemsierkunst Marimba in Boxtel, weet daar alles van. Zijn zaak heeft als eerste en enige in de omgeving het certificaat Barometer Duurzame Bloemist.

,,Dat krijg je niet zomaar", vertelt Van Roosmalen. ,,Het is een onafhankelijk keurmerk waarvoor je aan tal van eisen moet voldoen. Wij houden rekening met energiebesparing. De verpakkingsmaterialen zijn recyclebaar of afbreekbaar en we kopen waar mogelijk duurzaam in." De ondernemer stelt wel dat kwaliteit voorop staat. ,,Dat is de eerste factor waar ik op let. De bloemen moeten perfect zijn." Bloemsierkunst Marimba bezit het zilveren keurmerk. ,,Je percentage duurzame inkoop hangt samen met het verkrijgen van brons, zilver of goud."

Die aandacht voor milieuvriendelijk ondernemen reikt verder dan Bloemsierkunst Marimba. ,,De veiling, de kwekers, de transporteurs, de hele sector hecht steeds meer waarde aan duurzaamheid. Sterker nog: de organisatie Fleurop, waarbij wij zijn aangesloten, eist dat bloemisten op dit gebied gecertificeerd zijn."

CONTROLE

Het bewijsstuk bezitten is één ding, het behouden is minstens zo belangrijk. ,,We krijgen jaarlijks controle en moeten dus aan alle criteria blijven voldoen. Wij hoefden echter niet ineens allerlei maatregelen nemen om de Barometer Duurzame Bloemist te krijgen; in onze bedrijfsvoering hielden we namelijk al rekening met mens en milieu", aldus Van Roosmalen. ,,We zijn er nu wel extra mee bezig."

FOTO ONDER: Bart van Roosmalen, eigenaar van Bloemsierkunst Marimba, is trots op het certificaat Barometer Duurzame Bloemist. (Foto: Jan Hermens).

Afbeelding