Afbeelding
Foto: Basman Creëert - Bas van den Biggelaar

GEMEENSCHAPSHUIS DE WALNOOT RICHT PLEK VOOR JONGEREN IN

Selissenwal opent jeugdhonk: 't Nootje

PÅL JANSEN

Zet een Playstation, tafeltennistafel en geluidsboxen in een ruimte. Zorg voor bordspellen en activiteiten. Ziedaar: een plek voor jongeren. In gemeenschapshuis De Walnoot starten Brede Scholen Boxtel (BSB), jongerenwerk van R-Newt en Platform Selissen in ieder geval op vier woensdagen in oktober een jeugdhonk, genaamd 't Nootje.

Vijf jaar geleden tekende Platform Selissen in haar wijkontwikkelingsplan op dat jongeren meer betrokken moeten worden bij de buurt én het wijkorgaan zelf. ,,We komen veel vrijwilligers te kort. Dus door de jongeren iets te bieden, hopen we dat zij zich na verloop van tijd gaan inzetten. We denken al aan een jeugdplatform", meldt voorzitter Jan Pennings.

De jeugd mist op haar beurt een eigen stekkie: een roep die door heel Boxtel klinkt op veel zogeheten hangplekken. Oók in de wijk Selissenwal, merkte jongerenwerker Yasmir Attaf van R-Newt, de jeugdwerktak van welzijnsorganisatie ContourdeTwern. ,,Het wijkplatform benaderde ons met de vraag wat de jeugd zou willen. Wellicht is een jongerenhonk een idee. We vroegen wat voor soort jeugd. 'Iedereen' kregen we te horen", grinnikt Attaf. ,,Dat is wellicht een beetje lastig. We verdelen de ruimte voor twee groepen: tien tot en met veertien jaar komt 's middags en vijftien-plus 's avonds."

BREDE SCHOLEN BOXTEL

Het jongerenwerk, in principe gericht op tieners, zocht ook de samenwerking met Brede Scholen Boxtel (BSB). Want ook met kinderen van basisscholen wil R-Newt in contact te komen. Zo leert het jeugdwerk alvast de kinderen kennen die ze op latere leeftijd kunnen ontmoeten. Echter, in Boxtel is het zo geregeld dat BSB voor de groep tot en met twaalf jaar activiteiten ontplooit. ,,Door deze samenwerking kunnen we elkaar vinden in het kader van preventie", denkt BSB-directeur Ghislaine de Brouwer.

Het jeugdhonk wordt tussen 14.30 en 17.00 uur gerund door de BSB. Allerlei activiteiten voor kinderen tussen tien en veertien jaar vinden er plaats. Zo is er woensdag 2 oktober een bordspelletjesmiddag, 9 oktober volgt bubble-voetbal, 16 oktober wordt een FiFa-toernooi gehouden en 23 oktober vindt een meidenmiddag plaats. ,,Tussendoor wordt er ook voor gezorgd dat er energizers worden gedaan", zegt Buurtsportmedewerker Joep Janssen. ,,Kleine spelletjes tussendoor om voor afwisseling te zorgen."

Pagina 3: 'De Walnoot blij met jeugdhonk'.

FOTO BOVEN: Van links naar rechts staand: Yasmir Attaf, Marria van den Hoven (Platform Selissen), Lotte Verbeek (stagiaire BSB), Ymke Wijffels (stagiaire BSB) en Joep Janssen (Buurtsport Boxtel/BSB). Zittend: Ghislaine de Brouwer, Jan Pennings en Nour Lamjaata (stagiaire BSB). (. (Foto: Bas van den Biggelaar).