Afbeelding
Foto: Heemkundevereniging Den Hogert Gemonde

Monumentje op crashplek Schoonberg

HENK VAN WEERT

Op de Schoonberg, tussen de Dommel en de Sint-Lambertusweg in Gemonde, stortte op 23 september 1944 een Amerikaanse legervliegtuig neer dat een glider voorttrok. Het toestel werd uit de lucht geschoten door Schijndels afweergeschut. Leden van de werkgroep Bevrijding Gemonde, onderdeel van de plaatselijke heemkundevereniging Den Hogert, zochten er zaterdag naar bodemvondsten. Met succes...

Willem van der Steen was een van de mannen die met een metaaldetector op pad ging in de zogeheten Gemondse Beemd bij de Schoonberg. Al snel zag hij iets liggen in een hoop zand, afkomstig uit de berm waar het vliegtuig, een C-47 A Skytrain met de naam Buzz Job Mike uit 1942, neerstortte. Het bleek het metalen identiteitsplaatje van bemanningschef Orville Bruce Journey, die samen met co-piloot Cyril M. Babcanec omkwam. Naast het identiteitsplaatje (zie foto onder) werd zaterdag ook nog een polshorloge met inscriptie gevonden.

Beide slachtoffers werden aanvankelijk begraven bij de Boxtelse Sint-Petrusbasiliek. Na de oorlog werden hun stoffelijke resten overgebracht naar de erebegraafplaats in het Zuid-Limbugse Margraten. De C-47 telde nog drie andere inzittenden; die wisten tijdig het neerstortende toestel te verlaten, vielen in Duitse handen en overleefden de oorlog.

MONUMENTJE

Komende zaterdag wordt op de plek waar het vliegtuig neerstortte aan de Schoonberg een herdenkingsmonumentje onthuld dat is geplaatst door de werkgroep Bevrijding Gemonde. De onthulling gebeurt om 10.00 uur door de mensen die het graf van Journey in Margraten hebben geadopteerd. Aansluitend wordt bij het verzetsmonument aan de Hooghemertseweg in Gemonde om 11.30 uur een plaquette onthuld met daarop de twaalf namen van de geallieerden die het plaatselijk verzet verborgen hield in de bossen van de Gasthuiskamp.


Afbeelding