POLITIE PAKT 16-JARIGE VERDACHTE OP

Jongeren onwel na slikken xtc-pillen bij De La Salle

Vijf jongeren zijn zondagavond met spoed naar het ziekenhuis gebracht nadat zij xtc hadden gebruikt bij jeugdzorginstelling De La Salle aan de Schijndelseweg in Boxtel. Inmiddels zijn zij weer thuis en is de situatie van de vijf stabiel, meldt de politie. Het voorval zorgde wel voor commotie in de buurt want een groot aantal ambulances en politiewagens reed tussen half acht en tien uur af en aan.

De politie sprak in eerste instantie over zes jongeren, maar het waren er vijf. Drie zijn afkomstig van De La Salle en twee komen van buitenaf. Maandagmiddag werd een 16-jarige jongen uit Nieuwegein aangehouden die ervan wordt verdacht de harddrugs te hebben verstrekt aan jongeren uit de Boxtelse instelling.

LASTIG CONTROLEREN

Dat dit voorval zich juist bij een jeugdzorginstelling als De La Salle voordoet, lijkt in eerste opzicht opvallend. Toch valt dat volgens woordvoerster Mehlika Schopen ook wel weer mee: ,,Het is gewoon lastig om te controleren wat de jongeren meenemen, we zijn immers een open instelling. Jongeren kunnen hier gewoon vrij in- en uitlopen. Daarbij kunnen we hen niet continu in de gaten houden, dat lukt thuis niet en bij ons dus ook niet."

De La Salle neemt het voorval wel hoog op. ,,Het gebruik van drugs komt binnen onze instelling regelmatig aan de orde. Dat doen we in de vorm van voorlichting en we geven uitleg over de gevaren van verboden middelen. Daarnaast komt met enige regelmaat een hond langs om te speuren naar drugs en we fouilleren de jongeren bij binnenkomst. Maar dan nog is het gebruik nooit honderd procent te voorkomen. We hebben ook niet de illusie dat dit gaat lukken, dat is een discussie die landelijk gevoerd moet worden", aldus Schopen. De politie heeft de zaak verder in onderzoek.

GEEN HEKKEN

De La Salle is een behandelcentrum voor jongeren van 6 tot 23 jaar met doorgaans een lichte verstandelijke beperking, gecombineerd met ernstige gedragsproblemen en/of psychiatrische problematiek. Schopen: ,,Er staan geen hekken om ons terrein en ook mensen van buitenaf zijn over het algemeen welkom. Natuurlijk doen we er alles aan om de omgeving voor onze jongeren zo veilig mogelijk te maken, maar alles voorkomen... nee, dat gaat helaas niet."


Leerling speciaal onderwijs naar duurzaam werk

De brug tussen speciaal onderwijs en beschut werk moet kleiner. HUB Noord-Brabant (met een vestiging in Boxtel), WSD, Unik, UWV en de gemeente Meierijstad zijn daarom met een pilot van start gegaan.

Leerlingen uit Meierijstad die op het voortgezet speciaal onderwijs zitten en op termijn kunnen gaan werken, worden voortaan al eerder in hun schoolcarrière voorbereid op een beschutte werkplek die bij hen past. Nu vinden leerlingen moeilijker aansluiting waardoor het risico bestaat dat ze in dagbesteding terecht komen en het perspectief op werk verdwijnt.

In de pilot start de begeleiding van de jongeren al vroeg. Zo maken zij in het derde schooljaar al spelenderwijs kennis met WSD. Een jaar later doen zij praktijkervaring op bij verschillende soorten werk van WSD en in het vijfde jaar lopen de leerlingen stage op twee werkplekken. Er zijn verschillende begeleidingsvormen om een succesvolle uitstroom naar beschut werk te vergroten. Ook eenmaal aan het werk krijgen de jongeren begeleiding.