SONY DSC
SONY DSC Foto: Albert Stolwijk

GEMEENSCHAPSHUIS IN SELISSEN ROLT DE RODE LOPER UIT

De Walnoot blij met jeugdhonk

VERVOLG VOORPAGINA

Voor Jan Pennings is het een project om enthousiast van te worden: 't Nootje opent woensdag 2 oktober voor het eerst de deuren. Voor 'zijn' Platform Selissen betekent dat ook een extra mogelijkheid om meer jongeren bij de wijk te betrekken. ,,Als dit een vervolg krijgt? Dan maken we desnoods een aparte ingang voor de jeugd."

Al tijdens een informatieve raadsvergadering over jongerenwerk in april van dit jaar liet voorzitter Pennings van Platform Selissen doorschemeren 'iets' te willen met de jeugd. Hij wees de gemeente Boxtel er toen nog op dat preventief werken met kinderen een belangrijk punt is om te voorkomen dat er op latere leeftijd problemen ontstaan of verergeren. Nu, een half jaar later, heeft Pennings onder meer in samenwerking met het nieuwe bestuur van gemeenschapshuis De Walnoot, een project in die sfeer mee op touw kunnen zetten. ,,We waren er al enkele jaren bij het voormalig bestuur over in gesprek. Met het nieuwe bestuur van dat recent is aangesteld, kregen we het eenvoudiger voor elkaar."

Het jeugdhonk is nog een waaraan óók de Brede Scholen Boxtel (BSB) en jongerenwerk R-Newt deelnemen. Alle partijen zetten er sterk op in. Pennings: ,,We hadden zelfs nog budget bij Platform Selissen om wat spullen aan te schaffen." En mocht er nog meer nodig zijn: geen probleem. Ook de BSB doet een stevige duit in het zakje: vijf stagiaires worden ingezet om de activiteiten te begeleiden op woensdag. ,,Nicole van Buurtsport Boxtel is onze stagebegeleider, maar we doen dit wel vanuit het sociaal cultureel werk bij de BSB", verklaart Lotte Verbeek, die een gelijknamige studie bij het Summa College volgt.

Het jongerenwerk zal 's avonds eveneens een en ander uit de kast halen voor de oudere jeugd. Zo zorgt Yasmir Attaf van R-Newt dat er een inloopstudio komt. ,,Die staat er ook in B-Town waar ik ook met jeugd muziek maak. Maar ik kan natuurlijk een boel muziekspullen hier mee naartoe nemen. Dan wordt het een soort mobiele versie."

Voor kids vanaf vijftien jaar staan er in de avonduren tussen 19.30 en 22.00 uur op de woensdagen 16 en 23 oktober respectievelijk een FiFa-gametoernooi (gericht op jongens) en kookactiviteit (gericht op meiden) op de agenda. ,,De eerste twee avonden beginnen we met gewone inloop, zoals we dat in B-Town ook doen", aldus Yasmir.

'NIET ALLES IS GRATIS'

Voor de entree wordt een symbolisch bedrag betaald van één euro, zowel voor de kinderen als de oudere jeugd. BSB-directeur Ghislaine de Brouwer weet uiteraard dat dit verre van dekkend zal zijn om alles te bekostigen: ,,We willen alleen kinderen niet aanleren dat alles maar gratis is. Dus vandaar de entree."

Momenteel wordt de ruimte ingericht. Woensdag 2 oktober barst de eerste activiteit om 14.30 uur los in 't Nootje.

OP DE FOTO: De Walnoot biedt vanaf woensdag 2 oktober een jeugdhonk voor kinderen tussen tien en veertien jaar én voor jongeren vanaf vijftien jaar. Platform Selissen, Brede Scholen Boxtel en jongerenwerk van R-Newt (ContourdeTwern) slaan hiervoor de handen ineen. (Foto: Albert Stolwijk, 2011).


B EN W VRAGEN EXTRA GELD VOOR ONDERHOUD GEBOUWEN

'Vier ton extra voor gemeentepanden'

PÅL JANSEN

Om precies te zijn 430.000 euro per jaar, gedurende een decennium. Dat vraagt het college van B en W aan de Boxtelse raad voor onderhoud van gemeentelijke panden. Het extra geld is nodig om het gemeentelijk vastgoed in goede staat te houden, schrijven B en W in hun raadsvoorstel.

Momenteel is er jaarlijks 1,7 miljoen euro beschikbaar voor het onderhoud. Te weinig, zo berekende het college. Met de

430.000 euro extra per jaar kan de gemeente tot en met 2027 aan de wettelijke voorwaarden voldoen. In 2030 is het doel gebouwen, sportvoorzieningen en gemeenschapshuizen energieneutraal te hebben. ,,Daar zal nog een fors bedrag bij moeten om dat te bereiken", aldus wethouder Peter van de Wiel.

De grootste kostenpost voor de gemeente, zijn de scholen. In totaal kosten deze gemiddeld acht ton per jaar aan onderhoud. Daarbij is de Prinses Amaliaschool niet meegeteld: aangezien deze gevestigd is in de wijkvoorziening Reginahof (onder meer met gemeenschapshuis De Walnoot), valt deze in de cijfers onder het kopje algemene panden. Het leegstaande schoolgebouw aan het Apollopad, waarin tot deze zomer basisschool Maremak was gevestigd en dat in 2011 werd opgeleverd, staat niet in het onderhoudsplan.

DUURSTE PANDEN

Echter, het gemeentehuis met bijbehorende panden én het Dommelbad drukken het zwaarst op het meerjaren onderhoudsplan (MJOP): respectievelijk 1,6 en 1,8 miljoen euro over tien jaar. Gezamenlijk zijn deze goed voor zo'n 20 procent van de totale onderhoudskosten van de gemeente. Voor in ieder geval een van de panden die horen bij het gemeentehuis, Villa Phaf aan de Rechterstraat dat ingezet wordt als kantoorruimte voor ambtenaren, wil de gemeente dan ook van de hand doen: dit monumentale herenhuis kost over tien jaar drie ton in onderhoud. ,,Momenteel wordt het pand getaxeerd. Het college heeft nog geen besluit genomen over de verkoopvoorwaarden", aldus een woordvoerder.

Een bijkomend probleem lijkt echter dat de gemeente Boxtel momenteel kampt met een tekort van 3,5 miljoen euro (en daar bovenop nog een indexering van vijf ton, lees elders in deze krant) te kampen heeft. Het onderhoudsbedrag is echter al meegenomen in de gisteren gepresenteerde begroting. Hoewel de gemeenteraad nog moet instemmen met de MJOP, komt de 430.000 euro die gevraagd wordt dus niet bovenop datgene wat Boxtel al te kort komt.

Schilderwerk, kosten/investeringen voor verwarmingsinstallaties, vloeren en sanitair zijn enkele prijzige zaken die behoren tot het onderhoud van alle gemeenschappelijke panden. In totaal kost het de gemeenschap 1,6 miljoen euro per jaar om die te onderhouden.

FOTO LINKSONDER: Het gemeentehuis (inclusief bijbehorende gebouwen) is na het Dommelbad het duurste gemeentelijke pand om te onderhouden; naar verwachting 1,6 miljoen euro het komende decennium. (Foto: Pål Jansen).


B en W geven (weer) inzicht in financiën SPPiLL

Het zorgde voor veel consternatie: de vragen van gemeenteraadsfractie Balans over Stichting Promotie Projecten in Leefbaar Liempde (SPPiLL). Het burgerinitiatief zou te machtig zijn geworden in het dorp en activiteiten ontplooien die niet stroken met de oorspronkelijke doelstellingen. Het college van B en W ziet echter geen strijdige activiteiten.

SPPiLL kreeg in 2014 een bedrag van in totaal ruim 3 miljoen euro. 1,1 miljoen daarvan kwam uit de provinciale subsidiepot Landschappen van Allure en 950.000 euro van de gemeente, waarvan bijna een kwart voor de koop van boerderij D'n Liempdsen Herd. Zelf moest het burgerinitiatief een miljoen ophoesten. Dat deed SPPiLL onder meer door een flinke groep vrijwilligers aan het werk te zetten, waarvan de werkuren een waarde vertegenwoordigden. Ook werden fondsen benaderd.

Echter, het geld van de gemeente was niet voldoende voor de aankoop van de boerderij. Er werd een lening afgesloten van 345.000 euro bij de Rabobank en Boxtel verstrekte een renteloze hypothecaire lening van ongeveer een ton. Verder steekt de gemeente 20.000 euro per jaar in het projectenbureau van SPPiLL. Dat zorgt bijvoorbeeld voor pr, maar schrijft ook subsidieverstrekkers aan en maakt rapportages. Die bedragen waren al bekend.

Afbeelding
Afbeelding